ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Τη «διπλωματία της κηλίδας» εγκαινίασαν χθες Αμερικανοί και Κουβανοί, οι οποίοι άρχισαν συνομιλίες με αφορμή την τεράστια διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, όπως αποκάλυψε χθες με δήλωσή του στο ειδησεογραφικό δίκτυο Αssociated Ρress υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Τη «διπλωματία της κηλίδας» εγκαινίασαν χθες Αμερικανοί και Κουβανοί, οι οποίοι άρχισαν συνομιλίες με αφορμή την τεράστια διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, όπως αποκάλυψε χθες με δήλωσή του στο ειδησεογραφικό δίκτυο Αssociated Ρress υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο φόβος ότι η πετρελαιοκηλίδα θα εξαπλωθεί μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων και θα μολύνει τις ακτές των Νήσων Κιζ στη Φλόριδα και στον Ατλαντικό Ωκεανό φθάνοντας ως τις ακτές της Κούβας αποδείχθηκε πιο δυνατός από την παραδοσιακή εχθρότητα που χωρίζει Αβάνα και Ουάσιγκτον.

«Οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει  κάποιες αρχικές επαφές όσον  αφορά το θέμα αυτό» υποστήριξε η ανώνυμη πηγή, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών ή την ακριβή τοποθεσία στις οποίες διεξάγονται. Οι Κουβανοί δεν προέβησαν σε καμία επίσημη δήλωση. Κάποια ΜΜΕ στο νησί μετέδωσαν ότι ο πρώην πρόεδρος  Φιντέλ Κάστρο είπε σχετικά με την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή ότι «είναι απόδειξη της  δράσης των καπιταλιστικών κυβερνήσεων  ανά  τον κόσμο και της  υποταγής τους στις  μεγάλες πετρελαϊκές  εταιρείες».

Να όμως που η πετρελαιοκηλίδα έγινε αφορμή για δύο χώρες που διαθέτουν σχεδόν ανύπαρκτες διπλωματικές επαφές να καθήσουν για πρώτη φορά στο τραπέζι των συνομιλιών. Οπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ΕSΑ), στηριζόμενη στις παρατηρήσεις που έχει από δορυφόρο, η πετρελαιοκηλίδα η οποία έχει σχηματιστεί στονΚόλπο του Μεξικού παρασύρθηκε από ισχυρό ρεύμα, το οποίο τη μετακινεί προς τη Φλόριδα.

(από την εφημερίδα "Το Βήμα", 20/5/2010)