Αυστηρότερες κυρώσεις κατά των χωρών που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας, εμφανίζοντας μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα θα αποφασίσουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. Επίσης, η Επιτροπή προωθεί τον έλεγχο των κρατικών προϋπολογισμών, με την υποστήριξη του Συμβουλίου και η Γερμανία έθεσε ζήτημα για διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης

Αυστηρότερες κυρώσεις κατά των χωρών που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας, εμφανίζοντας μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα θα αποφασίσουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. Επίσης, η Επιτροπή προωθεί τον έλεγχο των κρατικών προϋπολογισμών, με την υποστήριξη του Συμβουλίου και η Γερμανία έθεσε ζήτημα για διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης, κάτι στο οποίο αντέδρασε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής ομάδας εργασίας, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, έθεσε τέσσερις στόχους για την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μελλοντικές κρίσεις:

1. να εκτελούνται με μεγαλύτερη πειθαρχία οι προϋπολογισμοί των χωρών μελών. Ουσιαστικά, να ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών πριν υποβληθούν για έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.

2. να βρεθούν τρόποι για να μειωθούν ελλείμματα ανταγωνιστικότητας μεταξύ κρατών μελών

3. να συσταθεί μηχανισμός διαχείρισης οικονομικών κρίσεων

4. να υπάρξει αυστηρότερη οικονομική επιτήρηση αλλά και ταχύτερη παρέμβαση σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων

O κ. Ρομπάι δεν ανέφερε τις ποινές που θα επιβληθούν στις χώρες που παραβιάζουν τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και ειδικά αυτόν του δημοσιονομικού ελλείμματος. Παρόλα αυτά, στην συνεδρίαση συζητήθηκε το ενδεχόμενο οι παραβάτες να στερούνται μέρος των κοινοτικών κονδυλίων ή να χάνουν δικαιώματα ψήφου, κάτι το οποίο θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι για την απώλεια δικαιώματος ψήφου, απαιτείται τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας κάτι όμως που διχάζει τα κράτη μέλη όπως παραδέχθηκε ο κ. Ρομπέι. “Είμαστε ακόμη στην αρχή της διαδικασίας. Υπάρχει όμως ισχυρή θέληση των υπουργών Οικονομικών να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις” δήλωσε σχετικάι. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, αναμένεται να συναντηθούν τουλάχιστον δύο φορές ακόμη πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η “δημοσιονομική πειθαρχία” αναμένεται να ληφθούν μέχρι τον Οκτώβριο.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους ή διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης σε ευρωπαϊκή χώρα, o κ. Ρομπάι χαρακτήρισε μια τέτοια λύση ως “εξαιρετικά μακροπρόθεσμη”. Διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε από το 3ετές πρόγραμμα για τη δανειοδότηση της Ελλάδας ούτε από τον μηχανισμό των 750 δισ. ευρώ που αποφάσισε να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο ελεγχόμενης πτώχευσης, τονίζοντας ότι θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε υπέρ της εκ των προτέρων αξιολόγησης των κρατικών προϋπολογισμών από την Κομισιόν, πριν την έγκρισή τους από τα εθνικά κοινοβούλια, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η λογική του να υπάρχει πόρτα εξόδου" θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω μία ήδη ευαίσθητη αγορά. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της έκδοσης ενός ευρωομολόγου.