Πολιτικά είναι τα κίνητρα πίσω από τη σύλληψη του πάλαι ποτέ Ρώσου μεγιστάνα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, σύμφωνα με πρώην πρωθυπουργό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως υποστήριξε ο Μιχαήλ Κασιάνοφ προχθες στο δικαστήριο, το Κρεμλίνο έδωσε εντολή για τη σύλληψη του Χοντορκόφσκι επειδή είχε εξοργίσει τον Πούτιν με τη χρηματοδότηση αντιπολιτευόμενων κομμάτων
Πολιτικά είναι τα κίνητρα πίσω από τη σύλληψη του πάλαι ποτέ Ρώσου μεγιστάνα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, σύμφωνα με πρώην πρωθυπουργό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως υποστήριξε ο Μιχαήλ Κασιάνοφ προχθες στο δικαστήριο, το Κρεμλίνο έδωσε εντολή για τη σύλληψη του Χοντορκόφσκι επειδή είχε εξοργίσει τον Πούτιν με τη χρηματοδότηση αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Ο Χοντορκόφσκι, που ήταν κάποτε ο πιο πλούσιος άνδρας στη Ρωσία, συνελήφθη το 2003 και στη συνέχεια η επιχειρηματική αυτοκρατορία του, η πετρελαϊκή Yukos, διαμελίστηκε και πουλήθηκε, κυρίως σε κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες.

Ο Μιχαήλ Κασιάνοφ, που έγινε σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου αφότου υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του Πούτιν από το 2000 έως το 2004, δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου ότι ο Πούτιν του είχε αποκαλύψει πως ο ιδιοκτήτης της Yukos Χοντορκόφσκι και ο επί μακρόν επιχειρηματικός εταίρος του, Πλάτων Λεμπέντεφ, είχαν συλληφθεί για χρηματοδότηση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Και οι δύο συνιδιοκτήτες (της Yukos) είχαν συλληφθεί εξαιτίας πολιτικών κινήτρων», ανέφερε ο Κασιάνοφ στο δικαστήριο. Ρώσοι αξιωματούχοι αρνούνται μέχρι σήμερα πως υπήρξε οποιοδήποτε πολιτικό κίνητρο πίσω από τις συλλήψεις των δύο ανδρών.