Σχεδόν 1 δισ. δολάρια έχουν στοιχίσει στην ΒΡ οι ως τώρα αποτυχημένες προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης στον Κόλπο του Μεξικού, που έχει ήδη προκαλέσει τη μεγαλύτερη διασπορά πετρελαίου στην ιστορία των ΗΠΑ.
Σχεδόν 1 δισ. δολάρια έχουν στοιχίσει στην ΒΡ οι ως τώρα αποτυχημένες προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης στον Κόλπο του Μεξικού, που έχει ήδη προκαλέσει τη μεγαλύτερη διασπορά πετρελαίου στην ιστορία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας, με την τελευταία της αποτυχία να κλείσει τη διαρροή πετρελαίου σε βάθος 1.600 μέτρων το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι συνολικές δαπάνες της για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής έχουν ήδη ξεπεράσει τα 990 εκατ. δολάρια, ενώ προφανώς θα ανέλθουν σε πολύ περισσότερα καθώς ήδη προγραμματίζει τις επόμενες ημέρες νέα μέθοδο για να σταματήσει τη διαρροή. Στο συνολικό ποσό συμπεριλαμβάνονται και τα αιτήματα για αποζημιώσεις ύψους 40 εκατ. δολαρίων που έχουν διατυπωθεί, καθώς και οι επιχορηγήσεις που έχει δώσει ήδη η εταιρεία στις αρχές των Πολιτειών των ΗΠΑ που απειλεί η ρύπανση για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής.

Τα νέα αυτά, πέραν της οικολογικής τους σοβαρότητας, είχαν άμεση οικονομική επίπτωση στην ίδια την εταιρεία. Χθες η μετοχή της έπεσε κατά 17% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, που είναι η μεγαλύτερη πτώση της από τον Ιούνιο του 1992 και το χαμηλότερο επίπεδο που έχει αγγίξει η μετοχή από τον Μάρτιο του 2009. Ταυτόχρονα και τα ομόλογα της εταιρείας αντιμετωπίζονται με την ίδια καχυποψία που γνωρίζουν εταιρείες που είναι αξιολογημένες πέντε επίπεδα χαμηλότερα. Σύμφωνα με τον δείκτη εταιρειών ενέργειας της Βank of Αmerica Μerrill Lynch, οι επενδυτές ζητούν 148 μονάδες βάσης παραπάνω από το επιτόκιο που δίνουν τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Πρόκειται για spread περίπου διπλάσιο από τα spreads των εταιρειών που έχουν ανάλογη αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

«Ω σπου η διαρροή πετρελαίου  να μπορέσει να αντιμετωπιστεί θα  εξακολουθεί να  υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις συνολικές ζημιές» είπε ο Πίτερ Χίτσενς, αναλυτής της Ρanmure Gordon & Co από το Λονδίνο. «Οι αγορές προεξοφλούν ένα σενάριο αποκάλυψης»εκτίμησε ο  Εβγένι Σολοβιόφ της SG Securities και εξήγησε ότι «φαίνεται  πως οι αγορές υποθέτουν ότι η ΒΡ θα  αναγκαστεί να αποσυρθεί από την  Αμερική». Επίσης πλήγμα για την ΒΡ αποτελεί και μόνο το μορατόριουμ που επέβαλε ο πρόεδρος  Μπαράκ Ομπάμα σε όλη τη δραστηριότητα της υποθαλάσσιας εκμετάλλευσης στον Κόλπο του Μεξικού, όπου η βρετανική εταιρεία απολαμβάνει τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα εκμετάλλευσης.

Ακόμη και χωρίς την επαπειλούμενη και κατά τους αναλυτές πολύ πιθανή ποινική διερεύνηση του θέματος από τις αμερικανικές αρχές, οι αγορές φαίνεται έτσι να αναρωτιούνται για την ίδια την επιβίωση της εταιρείας. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Αrbuthnot Securities από το Λονδίνο και τον αναλυτή της  Νταγκλ Γιάνγκσον, «αυτό  που διακυβεύεται είναι η επιβίωση της  εταιρείας». Γιατί «το κόστος της καταστροφής  και η πτώση της αξίας των  μετοχών της μπορούν να καταστήσουν  την ΒΡ στόχο εξαγοράς ή και στόχο  για κατακερματισμό».

Α κόμη πιο άμεσος μπορεί να είναι ο κίνδυνος για τα ιδιωτικοποιημένα συνταξιοδοτικά ταμεία της Βρετανίας, που αποτελούν από τους βασικούς μετόχους της και που, αντίστροφα, εξαρτώνται κατά πολύ από την πετρελαϊκή εταιρεία, καθώς το ένα έβδομο των πόρων που αντλούν από εισηγμένες εταιρείες το αντλούν μόνο από την ΒΡ. Παρ΄ όλο που η διακύμανση των τιμών στο χρηματιστήριο δεν επηρεάζει άμεσα την καταβολή μερισμάτων της ΒΡ, ωστόσο δείχνει ότι τουλάχιστον οι αγορές αμφιβάλλουν για τη μακροχρόνια ικανότητα της εταιρείας να καταβάλλει μερίσματα ή ότι πάντως προεξοφλούν περικοπές στα μερίσματά της. Οι αναπόφευκτες ζημιές της εταιρείας θα μεταφερθούν ως έναν βαθμό και στους συνταξιούχους της Βρετανίας που έχουν εξαρτήσει τις συντάξεις τους από αυτήν.

(από την εφημερίδα "Το Βήμα", 2/6/2010)