Πρόκειται για «απίστευτη πολιτική ηλιθιότητα». Ανάλογες εκφράσεις και χαρακτηρισμοί δεν σπανίζουν στην αμερικανική τηλεόραση, ωστόσο αυτή προκάλεσε αίσθηση όταν ακούστηκε πριν από λίγες ημέρες στο δίκτυο του ΑΒC. Οχι όμως για την ίδια τη φράση. «Πολιτικά ηλίθια» είναι η στάση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα απέναντι στο πρόβλημα της πετρελαιοκηλίδας! Αυτό βροντοφώνησε ο Τζέιμς Κάρβιλ, ένας από τους σοβαρότερους πολιτικούς αναλυτές των Δημοκρατικών
Πρόκειται για «απίστευτη πολιτική ηλιθιότητα». Ανάλογες εκφράσεις και χαρακτηρισμοί δεν σπανίζουν στην αμερικανική τηλεόραση, ωστόσο αυτή προκάλεσε αίσθηση όταν ακούστηκε πριν από λίγες ημέρες στο δίκτυο του ΑΒC. Οχι όμως για την ίδια τη φράση. «Πολιτικά ηλίθια» είναι η στάση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα απέναντι στο πρόβλημα της πετρελαιοκηλίδας! Αυτό βροντοφώνησε ο Τζέιμς Κάρβιλ, ένας από τους σοβαρότερους πολιτικούς αναλυτές των Δημοκρατικών.

Εχουν διατυπωθεί και χειρότερες κρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της Αμερικής. Γερουσιαστές και βουλευτές των τεσσάρων Πολιτειών του Νότου συναγωνίζονται στο ποιος θα επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία «δεν έχει εξασφαλίσει σχέδιο άμεσης επέμβασης».

Οι δύο επιτροπές του Κογκρέσου που ασχολούνται με ζητήματα ενέργειας βομβαρδίζονται αυτές τις ημέρες με διαμαρτυρίες μικροεπιχειρηματιών του Νότου για την ανικανότητα της κυβέρνησης Ομπάμα «να κάνει κάτι».

Η ζημία που πλήττει περίπου 250.000 επιχειρήσεις του Κόλπου του Μεξικού υπολογίζεται στα 800 εκατ.

δολάρια. Ενα μεγάλο ποσοστό από τις επιστολές αυτές καταλογίζει ευθύνες στον Ομπάμα. «Αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πολιτικό πρόβλημα,ανάλογομε εκείνο που είχε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους με τον τυφώνα Κατρίνα»δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής ΜάθιουΝτάουντ.

Δραματική προειδοποίηση, καθώς οι Αμερικανοί θυμούνται ότι η αδυναμία του Μπους να χειριστεί έγκαιρα και σωστά το πρόβλημα με τις καταστροφές που προκάλεσε εκείνος ο τυφώνας στη Λουιζιάνα έριξε τη δημοτικότητά του 16 μονάδες. Φυσικά, οι Ρεπουμπλικανοί δεν άργησαν να εκμεταλλευθούν το κλίμα των διαμαρτυριών και επικρίσεων... Στα τρία τηλεοπτικά δίκτυα παναμερικανικής εμβέλειας προβάλλουν αποσπάσματα από προεκλογικές ομιλίες του Ομπάμα, όταν διακήρυσσε ότι εκείνος «ουδέποτε θα κάνει το λάθος (του Μπους) με την Κατρίνα». Το ότι δημιουργήθηκε ξαφνικά πολιτικό πρόβλημα, και μάλιστα με στόχο τον ίδιο τον πρόεδρο, επιβεβαιώνεται και από μια πρόχειρη δημοσκόπηση στην Πολιτεία του Μισισίπι. Η δημοτικότητα του Ομπάμα έπεσε στο 38% από 44% που ήταν στις αρχές Απριλίου. Οι μπλόγκερ των «Νew Υork Τimes» είναι πιο ευγενικοί. Δίνουν στον πρόεδρο ένα 40% από 47% στις αρχές Μαΐου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Ομπάμα δεν κατηγορείται για κάτι συγκεκριμένο. Δεν κατηγορείται καν για λανθασμένους χειρισμούς ή για ευνοιοκρατική στάση απέναντι στην ΒΡ. «Κατηγορείται» για την ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζει την κατάσταση, για το ύφος του, για την παγωμένη ματιά του στη συνέντευξη που έδωσε μετά τη δεύτερη επιτόπια παρουσία του στον Νότο και την αργοπορημένη επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, όπως και για το γεγονός ότι απέφυγε να συναντηθεί με τον κόσμο που δέχτηκε το οικονομικό χτύπημα. Ολα αυτά έχουν καταλυτική επίδραση στην αποδόμηση του ρόλου του Μπαράκ Ομπάμα.

«Αν ήταν ο Μπιλ Κλίντον», έγραψαν οι «Los Αngeles Τimes», «θα φορούσεένα αδιάβροχο, τις πλαστικές μπότες του και έναν σκούφο και θα έτρεχε στην παραλία με τους ψόφιουςπελεκάνους και στις γειτονιές με τους ανθρώπους που χάνουν το βιος τους». Για τους συναισθηματικούς Αμερικανούς παίζει μικρότερο ρόλο η δίωξη που (καθυστερημένα) ασκήθηκε εναντίον της εταιρείας ΒΡ από τον γλυκό λόγο που θα μπορούσε να απευθύνει ο πρόεδρος σε όλους εκείνους που καταστρέφονται. «Δείχνεινα μη μετέχει» στην τραγική διαδικασία έγραψε η «Washington Ρost». Τον Νοέμβριο γίνονται οι λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές για την ανάδειξη του 1/3 της Γερουσίας, όλης της Βουλής και 14 κυβερνητών. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πτώση των Δημοκρατικών. Η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού ίσως αποδειχτεί μοιραία όχι μόνο για τη βρετανική εταιρεία αλλά και για τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Εδειχνε σχεδόν άψυχος»


Αγωνίστηκε σκληρά και αντιστάθηκε παλικαρίσια στον ορυμαγδό των μεγάλων συμφερόντων όταν έστειλε στο Κογκρέσο τη νομοθεσία για την Υγεία και την πρόνοια.Δεν ίδρωσε και δεν υποχώρησε όταν η Γουόλ Στριτ δυστροπούσε να συμμορφωθεί με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ούτε και έδειξε να απογοητεύεται όταν η Σύνοδος της Κοπεγχάγης για το Περιβάλλον,την οποία υποστήριξε και προώθησε όσο τίποτε άλλο,κατέληξε σε φιάσκο.Ο λόγος για τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σε όλες αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις που χρωμάτισαν την πολιτική του έδειξε αποφασιστικότητα και πρωτοβουλίες.

«Τι έγιναν αυτά τα έμφυτα χαρίσματα;»αναρωτιούνται σχολιαστές και πολιτικοί στην Ουάσιγκτον σημειώνοντας τη διστακτικότητα του προέδρου να επέμβει ως κράτος στο καταστροφικό σκηνικό που προκάλεσε η ΒΡ.

«Αντιμετώπιζε ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση της θητείας του. Και δεν έδρασε» έγραψε η «Washington Ρost».«Δεν ήταν ικανός να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, με αποτέλεσμα να χάσει ακόμη και τους φίλους του στα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης»έγραψαν οι «Los Αngeles Τimes».

Ακόμη και πρόσωπα που τον συνόδευσαν την περασμένη εβδομάδα στη δεύτερη επίσκεψη στις μολυσμένες ακτές της Λουιζιάνας εξεπλάγησαν για την «έλλειψη επιθετικότητας» στον χειρισμό της καταστροφής. «Εδειχνε σχεδόν άψυχος μπροστά στην καταστροφή» σχολίασε ανωνύμως ένας εκ των συνοδών του.Και εκτίμησε:

«Δεν διαβλέπω ότι η προεδρία του και η δημοτικότητά του θα επιβιώσουν της πετρελαιοκηλίδας».

Υπερβολές; Οχι.Ενας ολόκληρος κόσμος που πίστεψε στον δυναμισμό του νέου προέδρου έχει πανικοβληθεί.Φοβάται μήπως η περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού αποδειχθεί πολιτικά μοιραία.Μια καταστροφή για την οποία καθόλου δεν ευθύνεται ο ίδιος,αφού αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν επαρκή μέσα για τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή της

ΒΡ, ο χρηματοδότης του πολιτικού κατεστημένου

4 Τέσσερις πετρελαϊκές εταιρείες κατέβαλαν 19 εκατ.δολάρια το 2008 σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.Το ένα τρίτο φημολογείται ότι κατέβαλε η ΒΡ επιδιώκοντας νέες άδειες για πλωτές εξέδρες.

4 Αμερικανικές τράπεζες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν: διαθέτουν το 40% των μετοχών της ΒΡ, οι οποίες βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

4 Ο πετρελαϊκός κολοσσός απασχολεί 80.000 εργαζομένους σε περισσότερες από 100 χώρες.Το 2009 είχε κέρδη ύψους 13 δισ. ευρώ.

4 Το κόστος καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας ενδέχεται να ξεπεράσει τα 4 δισ.ευρώ.

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 06/06/2010)