Πυκνώνουν οι φωνές όσων ζητούν την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΒΡ Τόνι Χέιγουορντ για τους ατυχείς χειρισμούς του τις τελευταίες 50 ημέρες, από τότε δηλαδή που πήρε φωτιά η πλωτή εξέδρα της εταιρείας στα ανοικτά της Λουιζιάνα και εξελίχθηκε στην τεράστια πετρελαιοκηλίδα που έχει μολύνει τον Κόλπο του Μεξικού.
Πυκνώνουν οι φωνές όσων ζητούν την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΒΡ  Τόνι Χέιγουορντ  για τους ατυχείς χειρισμούς του τις τελευταίες 50 ημέρες, από τότε δηλαδή που πήρε φωτιά η πλωτή εξέδρα της εταιρείας στα ανοικτά της Λουιζιάνα και εξελίχθηκε στην τεράστια πετρελαιοκηλίδα που έχει μολύνει τον Κόλπο του Μεξικού.

Ηδη χαρακτηρίζεται από μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες ως «ο πιο μισητός και πιο ανίδεος άνδρας στην Αμερική». Ο Βρετανός κ. Χέιγουορντ έδωσε αρκετές αφορμές: από τον χαρακτηρισμό της ποσότητας πετρελαίου που διαρρέει ως «ελάχιστης  σε σχέση με το νερό της θάλασσας»  έως τη φράση που έγραψε σε ηλεκτρονικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης «θέλω τη  ζωή μου πίσω»-υπονοώντας ότι δυσανασχετεί διότι τον «ενοχλούν».

«Ο διευθύνων σύμβουλος της  ΒΡ λέει πως θέλει τη ζωή του πίσω. Εχω φτάσει στο σημείο να  εύχομαι το ΔΣ της ΒΡ να τον  ανακαλέσει» δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Λουιζιάνα  Τσάρλι Μελανκόν.Ο κ. Χέιγουορντ ωστόσο επιμένει: «Θα σταματήσουμε τη διαρροή. Θα καθαρίσουμε το πετρέλαιο. Θα αποκαταστήσουμε κάθε περιβαλλοντική  ζημιά και θα παραδώσουμε  τον Κόλπο του Μεξικού  στην κατάσταση που ήταν  πριν από αυτό το γεγονός».

Δέχεται επικρίσεις, ακόμη και από τον Λευκό Οίκο, ότι, αντί να δώσει λεφτά για την αντιμετώπιση της μόλυνσης και την αποζημίωση των πληγέντων, ενέκρινε μια πανάκριβη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων μέσω τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών και εντύπων διαφημίσεων. «Θα ήταν γελοίο  να παραιτηθώ αυτή τη στιγμή» απάντησε ο ίδιος.

Ο κ. Χέιγουορντ, 53 ετών, είναι ένας ροδοκόκκινος γεωλόγος, ο οποίος είχε προϋπηρεσία γεωτρήσεων σε όλον τον κόσμο προτού ανελιχθεί, μέσω του τμήματος εξορύξεων της ΒΡ, σε διευθύνοντα σύμβουλο το 2007. Γενικώς θεωρείται συγκρατημένος ως προς τη δημοσιότητα. Γεννημένος σε μεσοαστική οικογένεια στο Σλόου της Αγγλίας, ξεκίνησε να εργάζεται στην ΒΡ αφού έλαβε το διδακτορικό του στη Γεωλογία από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Προτού ξεσπάσει αυτή η κρίση είχε τη φήμη ενός ενεργητικού, ειλικρινούς, προσγειωμένου μάνατζερ, σε αντίθεση με τον προκάτοχο και μέντορά του, λόρδο  Τζον Μπράουν, έναν καλλιεργημένοκαι απομονωμένο αριστοκράτη με ηγεμονικές τάσεις, ο οποίος το 2007 παραιτήθηκε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της πληρωμής ενός εραστή του ο οποίος τον εκβίαζε.

Πολλά διευθυντικά στελέχη της βρετανικής εταιρείας ζητούν πάντως την απόλυση (και) του προέδρου της  Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ κατηγορώντας τον ότι με τους χειρισμούς του μετέτρεψε μια κρίση σε καταστροφή. Τον κατηγορούν ότι άφησε μόνο του τον κ. Χέιγουορντ να εισπράξει ο ίδιος όλη την αγανάκτηση. Επειτα από μια σειρά αποτυχίες η ΒΡ κατάφερε να συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή 11.100 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα με τη συσκευή άντλησης που τοποθετήθηκε επάνω στην κατεστραμμένη πετρελαιοπηγή σε βάθος 1.500 μέτρων τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Ωστόσο η καταστροφή συνεχίζεται αμείωτη αφού από την προβληματική εξέδρα χύνονται κάθε ημέρα στη θάλασσα πολύ περισσότερες χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου. Ηδη έχουν μολυνθεί ακτές μήκους 200 χιλιομέτρων.

(από την εφημερίδα "Το Βήμα", 8/6/2010)