Ο πρώην πρόεδρος της Shell, Τζον Χόφμαϊστερ, δήλωσε πως παρά την πρόσφατη καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν πετρέλαιο ώστε να παραμείνουν οι τιμές σταθερές.

Ο πρώην πρόεδρος της Shell, Τζον Χόφμαϊστερ, δήλωσε πως παρά την πρόσφατη καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν πετρέλαιο ώστε να παραμείνουν οι τιμές σταθερές.

Ο κ. Χόφμαϊστερ χαρακτήρισε την καταστροφή ως ένα από τα «λαθάκια» που συμβαίνουν που και που, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να παράγουν πετρέλαιο και ότι η παγκόσμια αγορά το απαιτεί αυτό. «Αν η ζήτηση παγκοσμίως αυξηθεί δίχως να αυξηθεί η παραγωγή συμβατικού πετρελαίου, με το μη συμβατικό πετρέλαιο να ακολουθεί, τότε θα γίνει πιο ακριβό», τόνισε.

Εντωμεταξύ, οι καταναλωτές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, απορούν γιατί οι τιμές στα πρατήρια βενζίνης δεν υποχωρούν όταν πέφτει η αξία του βαρελιού. Ο κ. Χόφμαϊστερ εξηγεί ότι η αντίφαση αυτή οφείλεται στο επιχειρηματικό μοντέλο των πρατηριούχων. Εκτιμά πως στις ΗΠΑ μόνο το 2-3% των σταθμών ανήκουν στις πετρελαϊκές, με την πλειοψηφία να ανήκει σε μικρούς επενδυτές, οι οποίοι κερδίζουν μόλις μερικά σεντς για κάθε γαλόνι. Ως αποτέλεσμα, στηρίζονται στην πώληση άλλων προϊόντων για να αποκομίσουν κέρδος.

«Όταν έχουν την ευκαιρία στη λιανική, μειώνουν την τιμή λιγότερο από ότι μειώνεται το πετρέλαιο, διότι ίσως έτσι αποκομίζουν κέρδος και από τη βενζίνη», σημειώνει. Όταν όμως αυξάνεται η τιμή του βαρελιού, οι σταθμοί αυτόματα αυξάνουν τις τιμές της βενζίνης ώστε να έχουν αρκετά χρήματα να αγοράσουν το ακριβότερο καύσιμο στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Ο κ. Χόφμαϊστερ προβλέπει ότι αν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει, η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια, είτε στα τέλη του 2010, είτε στις αρχές του 2011. Μάλιστα, η τιμή θα παραμείνει στα επίπεδα αυτά μέχρι να αρχίσει η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από άλλες πηγές ενέργειας.

«Πιστεύω πως στα επόμενα 5-10 χρόνια θα δούμε την κορύφωση της παραγωγής του συμβατικού ή ‘εύκολου’ πετρελαίου», δηλώνει. «Δεν θα έχει κορυφωθεί σε σχέση με τα διαθέσιμα αποθέματα, αλλά αυτά θα είναι ακριβότερα στην εκμετάλλευση και με περισσότερους κινδύνους, κάτι το οποίο αυξάνει το κόστος και τις τιμές».