Η ΒΡ που προκάλεσε την τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, λόγω της έκρηξης που σημειώθηκε σε πλωτή της εξέδρα, κατηγορείται τώρα ότι ασκεί ασφυκτικές πιέσεις ώστε η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να διορίσει αρμόδιο για την προανάκριση τον ηλικίας 69 ετών ομοσπονδιακό δικαστή Λιν Χιουζ, γνωστό για τους δεσμούς του με την πετρελαϊκή βιομηχανία.
Η ΒΡ που προκάλεσε την τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, λόγω της έκρηξης που σημειώθηκε σε πλωτή της εξέδρα, κατηγορείται τώρα ότι ασκεί ασφυκτικές πιέσεις ώστε η κυβέρνηση του προέδρου  Μπαράκ Ομπάμα να διορίσει αρμόδιο για την προανάκριση τον ηλικίας 69 ετών ομοσπονδιακό δικαστή  Λιν Χιουζ , γνωστό για τους δεσμούς του με την πετρελαϊκή βιομηχανία.

Σύμφωνα με τους «Τάιμς» του Λονδίνου, με αυτό τον τρόπο ο βρετανικός κολοσσός ελπίζει ότι θα περιορίσει τις οικονομικές συνέπειες της «βιομηχανίας μηνύσεων», που έχουν ήδη υποβληθεί εναντίον του. Πρόκειται για δικαστή από το Χιούστον του Τέξας, όπου βρίσκεται και το κέντρο της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο δικαστής Χιουζ διορίστηκε το 1985 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ  Ρόναλντ Ρίγκαν. Είναι επίσης μέλος της Αμερικανικής Ενωσης Γεωλόγων Πετρελαίου, τα 31.000

μέλη της οποίας εργάζονται κυρίως στον ενεργειακό τομέα, περιλαμβανομένης της ΒΡ. Κέρδισε χιλιάδες δολάρια από δικαιώματα ενοικίασης γης σε εταιρείες εξόρυξης ενέργειας (αν και όχι στην ΒΡ), κατείχε μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών και έχει εκδώσει σημαντικές αποφάσεις υπέρ των συμφερόντων τους. « Είναι τρομακτικό  αυτό που ετοιμάζουν» σχολιάζει ο δικηγόρος  Ντέιβιντ Γκιέστ, της περιβαλλοντικής οργάνωσης Εarthjustice. « Εχω όμως ένα προαίσθημα  πως δεν θα γίνουν όλα  όπως επιθυμεί η ΒΡ. Δείχνει τόσο  σκανδαλώδης αυτή η συμπεριφορά  που μοιάζει δύσκολο να επιμείνει  σε αυτήν» πρόσθεσε.

Αλλοι νομικοί κύκλοι σημειώνουν πάντως ότι οι δικηγόροι των πληγέντων κάνουν επίσης ανάλογες κινήσεις διεκδικώντας την εκδίκαση των υποθέσεών τους στη Λουιζιάνα, όπου είναι εντονότερη η οργή εναντίον της ΒΡ, αλλά και μεγαλύτερη η περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που προκάλεσε η έκρηξη στην πλωτή εξέδρα Deepwater Ηorizon.

Από τους 64 ομοσπονδιακούς δικαστές στις τέσσερις Πολιτείες που υφίστανται τις συνέπειες της πετρελαιοκηλίδας, οι 37 διατηρούν μικρούς ή μεγάλους οικονομικούς δεσμούς με την ενεργειακή βιομηχανία, σύμφωνα με σχετική μελέτη την οποία δημοσιεύουν οι «Τάιμς».

Η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες, μετά τις αναλύσεις δειγμάτων νερού, την ύπαρξη υποθαλάσσιων στηλών πετρελαίου, σε απόσταση ως και 228 χιλιόμετρα από την πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ, έστω και αν οι συγκεντρώσεις είναι « πολύ χαμηλές ».

O πως εξάλλου διαπιστώνεται, η πετρελαιοκηλίδα αυτή δεν είναι μία και ενιαία, αλλά «πολλές», διότι έχει διασπαστεί. Εκτός από τη Λουιζιάνα, όπου έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή, το πετρέλαιο απειλεί επίσης να καταστρέψει τις περίφημες παραλίες με τη λευκή άμμο στην Αλαμπάμα και στη βορειοδυτική Φλόριδα. Αντίθετα, ο κυβερνήτης του Μισισιπή  Χάλεϊ Μπέρμπορ προσπαθεί να πείσει τους τουρίστες ότι η πετρελαιοκηλίδα δεν έχει φτάσει ακόμη στην Πολιτεία του, κάνοντας επίθεση στα μέσα ενημέρωσης: « Οι τηλεοράσεις κάνουν  λες και όλες οι ακτές από τη  Φλόριδα ως το Τέξας είναι βυθισμένες  στο πετρέλαιο!» είπε χαρακτηριστικά.

Χθες πάντως η ΒΡ κατάφερε να συλλέξει 14.800 βαρέλια πετρελαίου από τον κατεστραμμένο αγωγό. Τις δύο προηγούμενες ημέρες συγκέντρωνε 11 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως. Στόχος της, άπιαστος προς το παρόν, είναι να συλλέγει καθημερινά τουλάχιστον 20 χιλιάδες βαρέλια.

(από την εφημερίδα "Το Βήμα", 9/6/2010)