Η αυξανόμενη ανησυχία για το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης οδήγησε σε ραγδαία πτώση, κατά 18 δολάρια το βαρέλι, τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, παρ’ ότι ακολούθησε μερική ανάκαμψη κατά τα τέλη του μήνα, όπως τονίζεται στην Μηνιαία Έκθεση του ΙΕΑ για την αγορά πετρελαίου για τον μήνα Ιούνιο. Στις αρχές του τρέχοντος μηνός οι τιμές αναφοράς του αργού διεκινούντο, ωστόσο, χαμηλότερα, στα επίπεδα των 72 – 73 δολ. το βαρέλι
Η αυξανόμενη ανησυχία για το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης οδήγησε σε ραγδαία πτώση, κατά 18 δολάρια το βαρέλι, τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, παρ’ ότι ακολούθησε μερική ανάκαμψη κατά τα τέλη του μήνα, όπως τονίζεται στην Μηνιαία Έκθεση του ΙΕΑ για την αγορά πετρελαίου για τον μήνα Ιούνιο. Στις αρχές του τρέχοντος μηνός  οι τιμές αναφοράς του αργού διεκινούντο, ωστόσο, χαμηλότερα, στα επίπεδα των 72 – 73 δολ. το βαρέλι.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναθεωρείται ανοδικά, στην εν λόγω Έκθεση, κατά 60 χιλ. βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας στα 86,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα όσον αφορά το 2010, λόγω των ισχυρότερων του αναμενομένου στοιχείων των χωρών του ΟΟΣΑ, παρ’ ότι εκτιμάται ότι ο κίνδυνος συρρίκνωσης παραμένει. Καθώς τα στοιχεία για το 2009 παραμένουν ως επί το πλείστον αμετάβλητα, η ετήσια αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση το 2010 υπολογίζεται σήμερα ότι θα φτάσει τα 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα (ή ποσοστό 2.0%), προερχόμενη σχεδόν αποκλειστικά από χώρες εκτός ΟΟΣΑ.

Η συνολική προσφορά πετρελαίου, σύμφωνα με την Έκθεση του Οργανισμού, σημείωσε πτώση κατά 575 χιλ. βαρέλια ημερησίως, αγγίζοντας τον μήνα Μάιο τα 86,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς η εποχική συντήρηση προκάλεσε πτώση της παραγωγής στις χώρες εκτός OPEC. Ωστόσο, η πρόβλεψη για την παραγωγή των χωρών αυτών αναθεωρείται ανοδικά κατά 0,1 εκατ. βαρέλια, με συνέπεια σήμερα να υπολογίζεται στα 52,3 εκατ. βαρέλια, λόγω χαμηλότερης του αναμενομένου πτώσης της παραγωγής στη Βόρεια Θάλασσα. Η αύξηση από τις χώρες εκτός OPECκατά 0,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα έρχεται να προστεθεί στην αντίστοιχη αύξηση των NGLαπό τις χώρες του πετρελαϊκού καρτέλ.

Η προσφορά αργού από τις χώρες του OPEC σημείωσε ελαφρά πτώση σε σχέση με τον Απρίλιο, καθώς η προγραμματισμένη διακοπή παραγωγής στην Νιγηρία και την Αλγερία αντισταθμίστηκε από αύξηση της παραγωγής στο Ιράκ. Συνολικά, στην Έκθεση τονίζεται ότι κατά τον μήνα Μάιο η παραγωγή αργού έπεσε κατά 30 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας στα 29,02 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με την διαθέσιμη δυναμικότητα να υπολογίζεται στα 5,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η ισχύουσα «Έκκληση για την μεταβολή αργού και αποθεμάτων του OPEC» παραμένει στα 28,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2010 αναμένεται να κορυφωθεί, φτάνοντας στα29,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Τα βιομηχανικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ για τον μήνα Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 47,9 εκατ. βαρέλια, αγγίζοντας τα 2.726 εκατ. βαρέλια, λόγω αύξησης προσφοράς στην παραγωγή αργού και τη διύλιση. Η κάλυψη μελλοντικής προσφοράς υπολογίζεται στις 60,5 ημέρες, σημειώνοντας άνοδο κατά πλέον της μιας ημέρας σε σχέση με τα καθοδικά αναθεωρημένα αποτελέσματα στα τέλη Μαρτίου. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον μήνα Μάιο, τα αποθέματα και τα κυμαινόμενα επίπεδα αποθήκευσης στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 19.0 εκατ. βαρέλια και 6,5 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα.

Η προβλεπόμενη, τέλος, διυλιστική παραγωγή για το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με την Έκθεση του ΙΕΑ, αυξήθηκε στα 73,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που, σε ετήσιο επίπεδο, αντιστοιχεί σε αύξηση 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το τρίτο τρίμηνο του έτους, μάλιστα, αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση, με τα επίπεδα της διυλιστικής παραγωγής να φτάνουν τα 74,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω σημαντικής μείωσης στις εποχικές εργασίες συντήρησης.