Η Γερμανία είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου ο πουριτανισμός είναι δημοφιλής. Άλλες χώρες υποχρεώθηκαν από τις αγορές ομολόγων να υποβληθούν σε δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά η κυβέρνηση της Αγκέλα Μέρκελ επέλεξε να συρρικνώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους σε μια κίνηση που θεωρείται «ματ» για τη δημοτικότητά της. Αλλά τα δημοσιονομικά μεγέθη της Γερμανίας είναι ήδη ισχυρά
Η Γερμανία είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου ο πουριτανισμός είναι δημοφιλής. Άλλες χώρες υποχρεώθηκαν από τις αγορές ομολόγων να υποβληθούν σε δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά η κυβέρνηση της Αγκέλα Μέρκελ επέλεξε να συρρικνώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους σε μια κίνηση που θεωρείται «ματ» για τη δημοτικότητά της. Αλλά τα δημοσιονομικά μεγέθη της Γερμανίας είναι ήδη ισχυρά.

Το ετήσιο κόστος δανεισμού της γερμανικής κυβέρνησης για 10ετή ορίζοντα είναι τώρα στο 2,52%, έναντι 3,14% για την αμερικανική κυβέρνηση. Τα γερμανικά ομόλογα bunds είναι η πλέον αξιόπιστη επένδυση: οι πρόσφατες διακυμάνσεις δείχνουν πως το γερμανικό κράτος θεωρείται «ασφαλές» στοίχημα ακόμη και την ώρα που τίθεται υπό αμφισβήτηση η ίδια η Ευρωζώνη.

Τούτο το πρόγραμμα δεν θα εξασφαλίσει την ανάκαμψη της Ευρώπης, αλλά ενθαρρύνει την αντίληψη πως τα ελλείμματα είναι ηθικώς μη αποδεκτά. Αυτό είναι επικίνδυνο. Η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς αυτήν την στιγμή, αλλά καθώς άλλες κυβερνήσεις περικόπτουν τις δαπάνες, ενδεχομένως αυτή η τάση να μην διαρκέσει.

Ίσως χρειαστεί η Γερμανία να εφαρμόσει δημοσιονομικά κίνητρα για να θέσει σε «κίνηση» την οικονομία της ηπειρωτικής Ευρώπης. Αλλά αυτό κινδυνεύει να γίνει πολιτικά αδύνατο, εξαιτίας της ρητορικής της κυβέρνησης Μέρκελ.

Το πακέτο της κ. Μέρκελ έχει άλλες αδυναμίες. Ο προτεινόμενος φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών είναι ακόμη «ασαφής», και εάν επιβληθεί μονομερώς, μπορεί να πλήξει τις γερμανικές επιχειρήσεις. Οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες είναι εξίσου λανθασμένες. Οι Γερμανοί είναι ανήσυχοι με το έλλειμμα και τη διάσωση της Ελλάδας. Το πακέτο της κ. Μέρκελ φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης Γερμανίας: Τον φόβο για τον πληθωρισμό και για ανάληψη στρατιωτικής δράσης ανά τον κόσμο. Αλλά το πακέτο κινδυνεύει να δυσκολέψει τη Γερμανία να πράξει στο μέλλον το σωστό για την οικονομία και για την ασφάλεια της Ευρώπης.

(από "Financial Times"/εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 10/06/2010)