Λονδίνο.- Η πετρελαϊκή εταιρεία BP ανακοίνωσε χθες ότι η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε στον Κόλπο του Μεξικού η έκρηξη στην πλατφόρμα Deep Water Horizon της έχει στοιχίσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Ταυτόχρονα, η αξία της μετοχής της BP υποχώρησε κατά 15% κατά την έναρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αφού είχε υποχωρήσει αντίστοιχα κατά τις συναλλαγές της προηγούμενης

Λονδίνο.- Η πετρελαϊκή εταιρεία BP ανακοίνωσε χθες ότι η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε στον Κόλπο του Μεξικού η έκρηξη στην πλατφόρμα Deep Water Horizon της έχει στοιχίσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Ταυτόχρονα, η αξία της μετοχής της BP υποχώρησε κατά 15% κατά την έναρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αφού είχε υποχωρήσει αντίστοιχα κατά τις συναλλαγές της προηγούμενης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το κόστος του «περιστατικού» ανέρχεται μέχρι σήμερα «σε περίπου 1,43 δισεκατομμύριο δολάρια», δηλαδή 1,19 δισεκατομμύριο ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται το κόστος καθαρισμού και περιορισμού της επεκτάσεως της πετρελαιοκηλίδας, το άνοιγμα βοηθητικών πηγαδιών, η βοήθεια που έχει χορηγηθεί στις παράκτιες πολιτείες, οι αποζημιώσεις και τα ποσά που έχουν καταβληθεί στις ομοσπονδιακές αρχές, καθώς και η δαπάνη, ύψους 360 εκατομμυρίων δολαρίων, για την κατασκευή μίας σειράς τεχνητών νησιών ανοικτά της πολιτείας της Λουϊζιάνα, για την προστασία του εύθραυστου οικοσυστήματός της. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η εταιρεία δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το τελικό κόστος της καταστροφής το οποίο, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές μπορεί να ανέλθει σε δεκάδες δις δολάρια.

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες μεταξύ του Βρετανού Πρωθυπουργού Νταίηβιντ Κάμερον και του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τον ενεργειακό γίγαντα BP.