Νιγηρία: Απειλή για Κυρώσεις στην Exxon Mobil εάν δεν Αντιμετωπίσει Σωστά τις Διαρροές Πετρελαίου

Νιγηρία: Απειλή για Κυρώσεις στην Exxon Mobil εάν δεν Αντιμετωπίσει Σωστά τις Διαρροές Πετρελαίου
energia.gr
Τετ, 16 Ιουνίου 2010 - 08:13
Με κυρώσεις απείλησε η κυβέρνηση της Νιγηρίας την μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, την αμερικανική Exxon Mobil, εάν δεν αντιμετωπίσει με τον αρμόζοντα τρόπο τις διαρροές αργού κατά τις δραστηριότητες εξόρυξης πετρελαίου στη χώρα. Ο διευθυντής των υπηρεσιών αντιμετώπισης των διαρροών πετρελαίου στο νιγηριανό υπουργείο Πετρελαίου, Ιντρίς Μούσα, απηύθυνε προειδοποίηση στην εταιρεία κατά την χθεσινή συνάντησή του με αξιωματούχους της Exxon Mobil
Με κυρώσεις απείλησε η κυβέρνηση της Νιγηρίας την μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, την αμερικανική Exxon Mobil, εάν δεν αντιμετωπίσει με τον αρμόζοντα τρόπο τις διαρροές αργού κατά τις δραστηριότητες εξόρυξης πετρελαίου στη χώρα.

Ο διευθυντής των υπηρεσιών αντιμετώπισης των διαρροών πετρελαίου στο νιγηριανό υπουργείο Πετρελαίου, Ιντρίς Μούσα, απηύθυνε προειδοποίηση στην εταιρεία κατά την χθεσινή συνάντησή του με αξιωματούχους της Exxon Mobil.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο αντιμετώπισης των διαρροών, γι' αυτό εφιστούμε την προσοχή σας γιατί εάν συνεχιστεί η ίδια πρόχειρη αντιμετώπιση θα σας επιβάλλουμε κυρώσεις», τόνισε ο κ. Μούσα, χωρίς πάντως να αναφερθεί συγκεκριμένα στο είδος των κυρώσεων.

Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι από το 2006 έως σήμερα έχουν καταγραφεί 2.405 διαρροές που προκλήθηκαν απ’ όλες τις πετρελαϊκές εταιρείες που επιχειρούν στη Νιγηρία.

Αναφερόμενος ειδικά στην Exxon Mobil, τόνισε ότι «από τον Δεκέμβριο του 2009 έχουν σημειωθεί τρεις διαρροές αργού πετρελαίου που έχουν χαρακτηριστεί ανησυχητικές. Εάν αυτό συνεχιστεί θα μας προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για τις βλάβες που θα προκύψουν».

Σημειώνεται ότι στις αρχές Μαΐου σημειώθηκε διαρροή 300 βαρελιών αργού πετρελαίου σε μια από τις πλατφόρμες της αμερικανικής εταιρείας στα νοτιανατολικά του κρατιδίου Ακουα Ιμπομ και παρά τις προσπάθειες καθαρισμού από την Exxon Mobil οι επιχειρήσεις της δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές από την νιγηριανή κυβέρνηση.