Για να επιτευχθούν μέχρι το 2015 οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας (ΑΣΧ) είναι αναγκαία η στήριξη καινοτόμων χρηματοδοτικών μηχανισμών από την ΕΕ, του μεγαλύτερου χορηγού βοήθειας παγκοσμίως, τόνισαν οι Ευρωβουλευτές σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Τρίτη (15.06.10).

Για να επιτευχθούν μέχρι το 2015 οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας (ΑΣΧ) είναι αναγκαία η στήριξη καινοτόμων χρηματοδοτικών μηχανισμών από την ΕΕ, του μεγαλύτερου χορηγού βοήθειας παγκοσμίως, τόνισαν οι Ευρωβουλευτές σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Τρίτη (15.06.10).

Πέντε μόνο χρόνια απομένουν μέχρι τη τελική προθεσμία του 2015 για την επίτευξη των ΑΣΧ και οι ευρωβουλευτές προσδοκούν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου «θα καταλήξει σε φιλόδοξη και ενιαία τοποθέτηση της Ένωσης» ενόψει της Συνόδου Κορυφής που οργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη στις 20 - 22 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Αναμένουν επίσης ότι «θα πρωτοστατήσει για νέες, στοχευμένες, πρόσθετες, διαφανείς και μετρήσιμες δεσμεύσεις». Πριν από δέκα χρόνια, συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της υφηλίου να αναλάβουν δράση για την εξάλειψη της παγκόσμιας φτώχειας μέχρι το 2015, με τον καθορισμό στόχων σε 8 τομείς προτεραιότητας των ΑΣΧ, όπως η μείωση της φτώχειας και της πείνας κατά 50%, η υγεία, η πλήρης πρωτοβάθμια εκπαίδευση και η εξάλειψη των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων.

 

 

Σεβασμός στις υποσχέσεις

 

Η ΕΕ βρίσκεται εκτός τροχιάς ακόμη και για τον ενδιάμεσο στόχο 0,56% (επί του ΑΕΠ) του 2010 και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μην επιτευχθούν έγκαιρα οι ΑΣΧ. «Αυτό που θέλω να δω είναι ηγεσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δέσμευση για το 0,7% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, δέσμευση για επιπλέον χρηματοδότηση και όχι στο ελάχιστο που μπορούν να συμφωνήσουν», δήλωσε ο εισηγητής Michael Cashman (Σ & Δ, ΗΒ) κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Ιουνίου.

 

 

Πρόσθετα κονδύλια για χρηματοδότηση της ανάπτυξης

 

Ακόμα και χωρίς επιπλέον κονδύλια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, οι καινοτόμοι μηχανισμοί χρηματοδότησης απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας. Οι ευρωβουλευτές ζητούν:

 

νέες προσπάθειες για ανακούφιση των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών από το βάρος του χρέους σε συνδυασμό με καλό ιστορικό λογοδοσίας, διαφάνειας και σωστής διακυβέρνησης

 

πάταξη των φορολογικών παραδείσων, της φοροδιαφυγής και των παράνομων οικονομικών εκροών καθώς και συστηματική πληροφόρηση για τα κέρδη και τους φόρους που καταβάλλονται από εταιρείες, και

μείωση του κόστους μεταφοράς των εμβασμάτων που αποστέλλονται από τους διακινούμενους εργαζομένους στις χώρες καταγωγής τους.

 

Περισσότερα κονδύλια για την υγεία και την εκπαίδευση

Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να διαθέσουν τουλάχιστον το 20% του συνόλου των δαπανών για την ανάπτυξη στην υγεία και την εκπαίδευση δίδοντας προτεραιότητα στην μητρική υγεία και την καταπολέμηση της παιδικής θνησιμότητας αφού η πρόοδος σε αυτούς τους στόχους της χιλιετίας είναι ανεπαρκής.

 

«Πολιτικές για τον εθελοντικό οικογενειακό προγραμματισμό, την ασφαλή άμβλωση, την ιατρική αντιμετώπιση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και της παροχής προμηθειών της αναπαραγωγικής υγείας όπως φάρμακα που σώζουν ζωές και αντισυλληπτικά συμπεριλαμβανομένων των προφυλακτικών πρέπει να υποστηριχθούν» από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή. 13% όλων θανάτων μητέρων στις αναπτυσσόμενες χώρες οφείλεται σε επικίνδυνες αμβλώσεις, ενώ στην Αφρική το ποσοστό αυτό είναι πολύ ψηλότερο αναφέρει το ψήφισμα.

 

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 353 ψήφους υπέρ, 206 κατά και 75 αποχές.

 

 

Επόμενα βήματα

 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρουσιάσει την Πέμπτη (17.06.10) τη θέση της ΕΕ και τα πολιτικά μηνύματα προς τη Σύνοδο Κορυφής για τους Στόχους της Χιλιετίας, που οργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη στις 20 - 22 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, με βάση τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα 14 Ιουνίου.