Υπό την πίεση των αγορών και την απειλή της υποβάθμισης των οικονομιών τους από τους οίκους αξιολόγησης, συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών-μελών της Ένωσης. Η οικονομική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνδυάζεται με μια «ευρωπαϊκή διακυβέρνηση» θα είναι το κεντρικό πιάτο αυτής της Συνόδου Κορυφής. Βάση για τις διαβουλεύσεις των «27» θα αποτελέσουν οι προτάσεις της «ομάδας δράσης» του προέδρου της Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι
Υπό την πίεση των αγορών και την απειλή της υποβάθμισης των οικονομιών τους από τους οίκους αξιολόγησης, συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών-μελών της Ένωσης.

Η οικονομική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνδυάζεται με μια «ευρωπαϊκή διακυβέρνηση» θα είναι το κεντρικό πιάτο αυτής της Συνόδου Κορυφής. Βάση για τις διαβουλεύσεις των «27» θα αποτελέσουν οι προτάσεις της «ομάδας δράσης» του προέδρου της Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Στο επίκεντρό τους είναι η «κεντρική» (από τις Βρυξέλλες) σύνταξη των εθνικών προϋπολογισμών, αφού τα σχέδια των προϋπολογισμών των χωρών - μελών προτείνεται να εξετάζονται προκαταβολικά από την Κομισιόν και το Συμβούλιο, για να διαπιστώνεται αν οι πολιτικές που περιλαμβάνουν ευθυγραμμίζονται με τους κοινοτικούς στόχους περί μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους.

Γερμανική ηγεμονία

Έτσι, από σήμερα αρχίζουμε να αλλάζουμε κοινοτική Συνθήκη. Μια άλλη Συνθήκη με άλλους όρους λειτουργίας και ελέγχου των χωρών-μελών που δεν έχουν εγκρίνει οι λαοί και τα Κοινοβούλιά τους, θα επιβληθεί στην Ε.Ε. μέχρι τον Οκτώβριο, όταν οι προτάσεις της «ομάδας δράσης» βαν Ρομπέι υποβληθούν στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής στην οριστική τους μορφή.

Είναι γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις, της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης, αποδέχονται την ηγεμονία της Γερμανίας για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που θα την υπαγορεύει το ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας, για το οποίο θα συζητήσουν και θα συμφωνήσουν σήμερα. Όχι λοιπόν δημοσιονομικά ελλείμματα πέραν της οροφής του 3% του ΑΕΠ, συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης του δημοσίου χρέους τους και? ποινές στους παραβάτες.

Το Βερολίνο θα ήθελε ακόμη και την αποπομπή όσων δεν συμμορφώνονται με τους σκληρούς κανόνες, αλλά κάτι τέτοιο θ' απαιτούσε την αλλαγή της Συνθήκης, πράγμα ανέφικτο υπό τις παρούσες περιστάσεις. Τελικά, οι ποινές θα είναι χρηματικές όπως λ.χ. μείωση ή κατάργηση των κοινοτικών πληρωμών σε μια χώρα από το Ταμείο της Συνοχής ή ακόμη και από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ένωσης, αφού θα έχει προηγηθεί η κύρωση της στέρησης του δικαιώματος μιας «ανυπάκουης» χώρας να ψηφίζει στα συμβούλια, στα οποία λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις που κατά κανόνα την αφορούν άμεσα. Κάθε απόκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό και από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας επιφέρει δυσβάστακτες ποινές.

Αυτή είναι η θέληση της Γερμανίας που την ακολουθεί και η Γαλλία, αφού ο δυσμενής γι' αυτήν στην παρούσα διεθνή, οικονομική συγκυρία συσχετισμός δυνάμεων δεν επιτρέπει στον πρόεδρο Σαρκοζί να έχει διαφορετική άποψη, όπως είχε διαφανεί πριν από λίγο καιρό. Τελικά και αυτός συμμορφώθηκε με τις βουλές της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ που του έκοψε τον?βήχα, όταν επιχείρησε να προωθήσει την ιδέα της οικονομικής κυβέρνησης των 16 χωρών της Ευρωζώνης.

Διαπραγματεύσεις

Η κ. Μέρκελ δεν θέλει ούτε να ακούσει για νέο κοινοτικό θεσμικό όργανο και επέβαλε στον κ. Σαρκοζί την ιδέα ενός συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών -τίποτε περισσότερο από το σημερινό EcoFin- των 27 χωρών-μελών για την αντιμετώπιση όλων προβλημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν από την εφαρμογή των νέων οικονομικών και δημοσιονομικών αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής.

«Παζάρι»

Αυτό που κανείς δεν γνωρίζει ακόμη είναι αν κάποια ή κάποιες χώρες διεκδικήσουν μερικά ανταλλάγματα γι' αυτή την επιβεβλημένη αυξημένη δημοσιονομική πειθαρχία.

Λόγου χάριν η Ελλάδα θα μπορούσε να ισχυρισθεί και δικαίως, πως δεν είναι δυνατόν να ενσωματώσει στα αυστηρά «πλαφόν» του Συμφώνου Σταθερότητας για έλλειμμα και χρέος τις υπέρογκες στρατιωτικές της δαπάνες ...

Υποχώρηση του ευρώ

Το ευρώ υποχώρησε χθες έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά στο διάστημα του 3ημέρου, και στις 20.30 ώρα Ελλάδας είχε διαμορφωθεί στα 1,2306 δολάρια, χαμηλότερα κατά 0,13%

Στη δίνη της πιστωτικής κρίσης και η Ισπανία

Σε αγώνα με τον χρόνο επιδίδεται η Ισπανία για να πείσει τους επενδυτές για τη φερεγγυότητά της, ενώ η Κομισιόν διέψευδε δημοσίευμα της εφημερίδας El Economista σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών της χώρας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για πακέτο διάσωσης «ελληνικού τύπου» 250 δισ. ευρώ. Όσο για την επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν την ερχόμενη Παρασκευή στη Μαδρίτη, η σημασία της υποβαθμίστηκε, με εκπρόσωπο της ισπανικής κυβέρνησης να την χαρακτηρίζει «άσχετη» με τα εν λόγω δημοσιεύματα.

Στην προσπάθειά της να διαλύσει τις ανησυχίες για κρίση ρευστότητας στον ισπανικό τραπεζικό τομέα, η ισπανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε χθες πως θα δημοσιοποιήσει αποτελέσματα stress tests για τις ισπανικές τράπεζες, ενώ την ίδια ώρα η Μαδρίτη ελπίζει να είναι επιτυχημένη η κρίσιμη σημερινή δημοπρασία 10ετών και 30ετών ομολόγων, από την οποία επιδιώκει να αντλήσει 16 δισ. ευρώ, για να καλύψει οφειλές προς τους δανειστές της. Ωστόσο, τα spreads των ισπανικών αποδόσεων έναντι των γερμανικών είχαν εκτιναχθεί χθες στις 223 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999. Υψηλότερα είχαν διαμορφωθεί και τα spreads των πορτογαλικών και ελληνικών ομολόγων έναντι των Bunds.

Εργασιακά

Θεωρώντας επιπεβλημένο να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να στηρίξει την οικονομία, η κυβέρνηση μειοψηφίας του κ. Θαπατέρο εξέδωσε χθες διάταγμα για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, προκειμένου να μειωθεί το κόστος απολύσεων και προσλήψεων και να γίνουν πιο ελαστικές οι εργασιακές σχέσεις, σε μια χώρα με ποσοστό ανεργίας 20%. Οι ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς έρχονται μόλις έναν μήνα μετά την ψήφιση στο Κοινοβούλιο του αυστηρού πακέτου λιτότητας που προώθησε η κυβέρνηση, και που προβλέπει κυρίως περικοπές μισθών και πάγωμα των συντάξεων.

Στις «δύσπεπτες» μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αντιτίθενται όχι μόνον τα εργατικά συνδικάτα, που αν και παραδοσιακά σύμμαχοι του κ. Θαπατέρο, ετοιμάζουν γενική απεργία την 29η Σεπτεμβρίου (για πρώτη φορά ύστερα από οκτώ ολόκληρα χρόνια), αλλά και οι εργοδότες, που κρίνουν πως οι αλλαγές δεν θίγουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας - κάτι που θεωρούν αναγκαίο για να ενισχυθεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα της χώρας.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 17/06/2010)