Τη βούληση της Ρουμανίας να παράσχει στη Ρωσία τα απαραίτητα στοιχεία για τη μελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή του αγωγού South Stream, εξέφρασε ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομίας, Αντριέαν Βιντεάνου, ο οποίος συναντήθηκε, στη Μόσχα, με το διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου, Gazprom. Τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας θα συζητηθούν, τον Αύγουστο, όταν ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κολοσσού θα επισκεφθεί το Βουκουρέστι
Τη βούληση της Ρουμανίας να παράσχει στη Ρωσία τα απαραίτητα στοιχεία για τη μελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή του αγωγού South Stream, εξέφρασε ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομίας, Αντριέαν Βιντεάνου, ο οποίος συναντήθηκε, στη Μόσχα, με το διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου, Gazprom.

Τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας θα συζητηθούν, τον Αύγουστο, όταν ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κολοσσού θα επισκεφθεί το Βουκουρέστι.

«Οι συνομιλίες που είχα με τον πρόεδρο Αλεξέι Μίλερ και τον αντιπρόεδρο Αλεξάντρ Μεντβέντεφ ήταν εξαιρετικά αισιόδοξες και θετικές. Συζητήσαμε για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και πιστεύουμε ότι το θέμα θα προχωρήσει έως το τέλος του έτους, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η μελέτη σκοπιμότητας για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου Roman-Margineni (στο ανατολικό τμήμα της χώρας) θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο», δήλωσε ο κ. Βιντεάνου, μετά τη συνάντηση στην έδρα της Gazprom.
To δεύτερο θέμα που εξετάστηκε, σύμφωνα με το Ρουμάνο υπουργό Οικονομίας, ήταν η παραγωγή ενέργειας και κυρίως οι επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα από κοινού με την ρουμανική εταιρία Romgaz.

Το τρίτο θέμα ήταν το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, είπε ο κ. Βιντεάνου, προσθέτοντας ότι αποφασίστηκε τεχνική αντιπροσωπεία από τη ρουμανική Tranzgaz να επισκεφθεί τη Μόσχα, στις 6 Ιουλίου, για να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου στα Βαλκάνια.

Η ρουμανική αντιπροσωπεία και οι επικεφαλής της Gazprom εξέτασαν, επίσης, τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης της Romgaz και της ρωσικής εταιρίας, μετά το 2012 και ο κ. Βιντεάνου εξέφρασε αισιοδοξία στο ζήτημα αυτό. «Υπάρχουν θετικά μηνύματα για άμεση συνεργασία στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο. Επαναβεβαίωσα την επιθυμία μας και η Ρωσία εξέφρασε τη βούληση να τη λάβει υπόψη», πρόσθεσε ο κ. Βιντεάνου.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ρουμανίας είπε ακόμη ότι συζήτησε με τον κ. Μίλερ και για τον αγωγό South Stream. Η Ρουμανία εξέφρασε την πρόθεση να παράσχει στη ρωσική πλευρά όλα τα αναγκαία σχετικά στοιχεία για να ολοκληρωθούν οι μελέτες σκοπιμότητες. Ο πρόεδρος Μίλερ αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί το Βουκουρέστι, στα μέσα Αυγούστου, και να συζητήσουμε λεπτομερώς, με βάση τα αποτελέσματα των μελετών», υπογράμμισε ο κ. Βιντεάνου.

«Περιμένουμε την απόφαση της ρωσικής πλευράς για την ολοκλήρωση της μελέτης και σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά θα λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις», είπε.

Σε ερώτηση, αν δέχθηκε προσφορά από την Gazprom όσον αφορά τη συμμετοχής της Ρουμανίας στο South Stream και ποιες επιλογές θα υπάρξουν, ο κ. Βιντεάνου απάντησε: «Δεν συζητήσαμε τέτοιες λεπτομέρειες, καθώς δεν έχουμε τα στοιχεία από τις μελέτες σκοπιμότητας. Θα συζητήσουμε τον Αύγουστο στο Βουκουρέστι τις λεπτομέρειες», σημείωσε.

«Κατά την άποψή μου, είμαι ικανοποιημένος, επειδή τα περισσότερα σχέδια στο νότιο διάδρομο διέρχονται από τη Ρουμανία, κάτι που την κάνει σημαντικό εταίρο όλων των προμηθευτών φυσικού αερίου, είτε μιλάμε για το φυσικό αέριο στη περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, ή για άλλους εταίρους. Είναι προς το συμφέρον της Ρουμανίας να αναλύσουμε αντικειμενικά όλα τα σχέδια που μπορεί να οδηγήσουν στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ρουμανίας και όχι μόνο - αλλά και της Ε.Ε. καθώς η Ρουμανία είναι χώρα διέλευσης και μπορεί να γίνει ανοιχτή πύλη προς όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. όσον αφορά την τροφοδοσία με φυσικό αέριο», ανέφερε ο κ. Βιντεάνου.

Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του κ. Βιντεάνου στη Μόσχα η βουλγαρική εφημερίδα «Douma» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η πιθανότητα το έργο του South Stream να παρακάμψει τη Βουλγαρία και να διέλθει από το ρουμανικό έδαφος έχει αυξηθεί.

«Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, ότι η Βουλγαρία αποσύρεται από τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και 'παγώνει' την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, ρουμανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας Αντριέαν Βιντεάνου είχε συνομιλίες με την Gazprom για τη συμμετοχή της Ρουμανίας στο South Stream.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της διαχειριστικής επιτροπής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν να προχωρήσουν σε τεχνικές και οικονομικές αποτιμήσεις της πιθανότητας τμήμα του αγωγού South Stream να διέλθει από τη ρουμανική επικράτεια και της κατασκευής υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου», αναφέρεται στο δημοσίευμα της βουλγαρικής εφημερίδας.

(από www.kathimerini.gr, 17/06/2010)