Συμφωνία ΒΡ – Αμερικανικής Κυβέρνησης για Ειδικό Ταμείο 20 Δις για Αποζημιώσεις από την Πετρελαιοκηλίδα

Συμφωνία ΒΡ – Αμερικανικής Κυβέρνησης για Ειδικό Ταμείο 20 Δις  για Αποζημιώσεις από την Πετρελαιοκηλίδα
energia.gr
Πεμ, 17 Ιουνίου 2010 - 17:26
Προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στην ΒΡ και την αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε εχθές βράδυ ο Πρόεδρος Ομπάμα, βάσει της οποίας η πετρελαϊκή πολυεθνική θα δεσμεύσει 20 δις δολάρια για την κάλυψη αποζημιώσεων σχετικών με την γιγαντιαία πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού. Προηγήθηκε μακρά συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΒΡ, Tony Hayward και τον πρόεδρο της εταιρείας Carl-Henric Svanberg, για πρώτη φορά μετά το ατύχημα της 20ης Απριλίου, που οδήγησε στην άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή
Προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στην ΒΡ και την αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε εχθές βράδυ ο Πρόεδρος Ομπάμα, βάσει της οποίας η πετρελαϊκή πολυεθνική θα δεσμεύσει 20 δις δολάρια για την κάλυψη αποζημιώσεων σχετικών με την γιγαντιαία πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.

Προηγήθηκε μακρά συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΒΡ, Tony Hayward και τον πρόεδρο της εταιρείας Carl-Henric Svanberg, για πρώτη φορά μετά το ατύχημα της 20ης Απριλίου, που οδήγησε στην άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή. Τα δύο ανώτατα στελέχη της ΒΡ συνοδεύονταν από δικηγόρους κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, που διήρκεσαν πάνω από 2 ώρες, αν και αρχικά είχαν προγραμματιστεί να κρατήσουν 20΄. 

Το ταμείο αυτό δεν θα τελεί υπό τον έλεγχο της ΒΡ, όπως τόνισε ο Μπάρακ Ομπάμα, ενώ «για να διασφαλιστεί ότι όλες οι νόμιμες απαιτήσεις θα εξοφληθούν δίκαια και έγκαιρα, θα πρέπει να τελεί υπό τη διαχείριση ανεξάρτητου τρίτου μέρους», πρόσθεσε, μιλώντας πριν τη συζήτηση με τη διοίκηση της ΒΡ. Δήλωσε επίσης αισιόδοξος για τη βιωσιμότητα και την ευρωστία του λογαριασμού, ο οποίος καλείται να καταβάλει 20 δις δολάρια για ένα διάστημα αρκετών ετών στους κατοίκους της περιοχής των οποίων επλήγησαν οι περιουσίες από την πετρελαιοκηλίδα, καθώς και για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Επίσης, η ΒΡ συμφώνησε να θεσπίσει ένα αποθεματικό κεφάλαιο ύψους 100 εκατ. δολ. για τους απολυμένους εργαζομένους, ενώ ανακοίνωσε ότι δεβ θα αποδώσει επιπλέον μερίσματα κατά το υπόλοιπο έτος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ακτιβιστές διαδήλωναν έξω από το Λευκό Οίκο εναντίον της ΒΡ, ζητώντας την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της, ενώ προηγουμένως, επικρατούσε ανησυχία στις χρηματαγορές για την πορεία της εταιρείας.

Ενδεικτικά, τα swap της ΒΡ αυξήθηκαν κατά 112 μονάδες βάσης την Τετάρτη στις 618, τη στιγμή που η μετοχή της συνεχίζει να βρίσκεται σε καθοδική πορεία.