Το τηλεοπτικό διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για την κρίση του Κόλπου του Μεξικού δεν ήταν πετυχημένο. Ο πρόεδρος αντιμετώπισε οξεία κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε την πετρελαιοκηλίδα του Deepwater Horizon, και ήλπιζε να ξανακερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά ενώ δημιούργησε προσδοκίες, δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει. Ό,τι είπε και ό,τι δεν μπόρεσε να πει εξασθένισε ακόμη περισσότερο τη θέση του. Ο κ. Ομπάμα όφειλε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Δεν το κατάφερε
Το τηλεοπτικό διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για την κρίση του Κόλπου του Μεξικού δεν ήταν πετυχημένο. Ο πρόεδρος αντιμετώπισε οξεία κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε την πετρελαιοκηλίδα του Deepwater Horizon, και ήλπιζε να ξανακερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά ενώ δημιούργησε προσδοκίες, δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει. Ό,τι είπε και ό,τι δεν μπόρεσε να πει εξασθένισε ακόμη περισσότερο τη θέση του.

Ο κ. Ομπάμα όφειλε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Δεν το κατάφερε. Με τη διαρροή πετρελαίου να συνεχίζεται -την ημέρα του διαγγέλματος η εκτιμώμενη ποσότητα διαρροής είχε αναθεωρηθεί ανοδικά- το κοινό θα ήθελε, τουλάχιστον στο ελάχιστο, κάποιες λεπτομέρειες για το τι εργασίες γίνονται, ακριβώς τι ζητείται από την BP και ποιος δίνει αναφορά σε ποιον. Ο πρόεδρος ήταν αόριστος σε όλα αυτά. Θα είχε διευκολυνθεί να είναι πιο συγκεκριμένος, εάν το διάγγελμά του είχε λάβει χώρα μετά από τη συνάντησή του με τα ανώτερα στελέχη της BP, και όχι προηγουμένως.

Χειροτερεύοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα, έκανε μακρά αναφορά για την ανάγκη να υιοθετηθεί μια νέα πολική «καθαρής ενέργειας». Όσο επιθυμητό και να είναι κάτι τέτοιο, το ακροατήριο γνωρίζει πολύ καλά πως ο κ. Ομπάμα δεν διαθέτει τις ψήφους που χρειάζεται για να περάσει αυτό το μέτρο στο Κογκρέσο.

Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει χρόνος να συζητηθούν οι ενεργειακές πολιτικές, αλλά αργότερα και με μεγαλύτερη ηρεμία, όταν η ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση της κρίσης θα έχει περάσει.

Οι έως τώρα κατηγορίες ενδεχομένως να ήταν άδικες. Αλλά η νέα κριτική που ασκείται ενάντια στον πρόεδρο ενδεχομένως να εμπεριέχει μεγαλύτερες αλήθειες, καθώς δύο μήνες ύστερα από το γεγονός, και δεν είναι σαφές ακόμη ποιος έχει το πρόσταγμα. Ο Λευκός Οίκος πρέπει να επιλύσει το ζήτημα.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ"/"Financial Times", 18/06/2010)

Διαβάστε ακόμα