ΚΟΝΚΛΙΝ, Αλμπέρτα – Κάτω από τα υποαρκτικά δάση του δυτικού Καναδά, βαθιά μέσα στους βάλτους τύρφης και κάτω από τις οπλές των άγριων καριμπού, βρίσκεται το πισσώδες πέτρωμα που αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές εισαγόμενου πετρελαίου της Αμερικής.

ΚΟΝΚΛΙΝ, Αλμπέρτα – Κάτω από τα υποαρκτικά δάση του δυτικού Καναδά, βαθιά μέσα στους βάλτους τύρφης και κάτω από τις οπλές των άγριων καριμπού, βρίσκεται το πισσώδες πέτρωμα που αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές εισαγόμενου πετρελαίου της Αμερικής.

 

Εδώ δεν υπάρχει ενδεχόμενο διαρροής σε πετρελαιοπηγή ή δημιουργίας πετρελαιοκηλίδας, όπως αυτή της BP στον κόλπο του Μεξικού. Ωστόσο, το πετρέλαιο που εξάγεται από τις περιοχές με πετρελαιοφόρο άμμο του Καναδά προκαλεί άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι οι λίμνες από τοξική γλίτσα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η καταστροφή της τάιγκας.

 

Επιπλέον, οι επικριτές αυτού του είδους εξόρυξης προειδοποιούν ότι οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν εγκαταλείψει ρυθμιστικές αρχές έχουν εγκαταλείψει ένα καθιερωμένο πρότυπο ασφαλείας για τους αγωγούς που μεταφέρουν το συνθετικό αργό πετρέλαιο από τον Καναδά σε διυλιστήρια των ΗΠΑ, καθώς και ότι δεν έχουν απαιτήσει τη λήψη συγκεκριμένων έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδας.

 

Σ’ έναν κόσμο όπου τόσες πολλές πετρελαιοπαραγωγοί χώρες είναι ασταθείς, απομακρυσμένες από τις ΗΠΑ ή εχθρικές απέναντί τους, οι καναδικές περιοχές πετρελαιοφόρου άμμου παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον από πολιτικής σκοπιάς. Η εφεδρική αγορά του Καναδά για το πετρέλαιο του είναι μάλλον η Κίνα. Ήδη εκπονούνται σχέδια για κατασκευή αγωγών από την Αλμπέρτα στη δυτική ακτή του Καναδά για αποστολή στην Ασία.

 

Οι περιοχές με πετρελαιοφόρο άμμο τώρα τίθενται σε ακόμη πιο εξονυχιστικό έλεγχο καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα επανεξετάζει το αίτημα μιας καναδικής εταιρείας να κατασκευάσει ένα νέο, υπόγειο αγωγό μήκους 3.200 χλμ. από την Αλμπέρτα στον Κόλπο του Μεξικού που θα ενισχύσει σημαντικά την πρόσβαση της Αμερικής στο πετρέλαιο.

 

Οι περιοχές πετρελαιοφόρου άμμου του Καναδά αναμένεται να εξελιχθούν στην κυριότερη πηγή εισαγόμενου πετρελαίου για την Αμερική φέτος, υπερβαίνοντας τις συμβατικές εισαγωγές πετρελαίου από τον Καναδά και σχεδόν φτάνοντας τις εισαγωγές από Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ σε συνδυασμό, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία IHS Cambridge Energy Research Associates ( HIS CERA).

Σε μια νέα έκθεση, η εταιρεία αναφέρει ότι το 2030 το πετρέλαιο από περιοχές πετρελαιοφόρου άμμου θα αποτελεί το 36% των εισαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ. «Η αβεβαιότητα και η επιβράδυνση έκδοσης αδειών εξόρυξης στον κόλπο πραγματικά υπογραμμίζουν την ολοένα και μεγαλύτερη σημασία των καναδικών περιοχών πετρελαιοφόρου άμμου, που την τελευταία δεκαετία εξελίχθηκαν από δευτερεύουσα σε στρατηγικής σημασίας ενεργειακή πηγή», δήλωσε ο Ντάνιελ Γέργκιν, ειδικός στην ιστορία του πετρελαίου και πρόεδρος της HIS CERA.

 

Από άποψης αποθεμάτων, οι περιοχές πετρελαιοφόρου άμμου πλεονεκτούν. Ο Καναδάς διαθέτει 178 δις. βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου, που σχεδόν στο σύνολό τους βρίσκονται σε περιοχές πετρελαιοφόρου άμμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μοναδική χώρα που έχει αποδεδειγμένα μεγαλύτερο αριθμό αποθεμάτων είναι η Σαουδική Αραβία.

 

Οι ΗΠΑ παράγουν περίπου πέντε εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εισάγουν άλλα 10 εκατομμύρια τη μέρα. Τα 1,9 εκατομμύρια απ’ αυτά τα βαρέλια εισάγονται ημερησίως από τον Καναδά, εκ των οποίων περίπου τα μισά προέρχονται από περιοχές πετρελαιοφόρου άμμου.

 

«Αν χρειάζεται αργό πετρέλαιο για να ενισχύσεις την οικονομία σου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να στραφείς στον Καναδά», είπε ο Κρις Σίζονς, πρόεδρος της καναδικής μονάδας της Devon Energy, πετρελαϊκής εταιρείας που εδρεύει στην Οκλαχόμα. Η εταιρεία ήδη παράγει 35.000 βαρέλια τη μέρα από περιοχές πετρελαιοφόρου άμμου που βρίσκονται γύρω απ’ το Κόνκλιν και αναμένεται ως το 2020 να αυξήσει την παραγωγή της, εν μέρει μέσω μιας συνεργασίας με τη BP, σε 200.000 βαρέλια την ημέρα, ποσότητα σχεδόν αντίστοιχη με αυτή που εισάγεται αυτή τη στιγμή από το Κουβέιτ.

 

Στοχεύοντας στην αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου από τις περιοχές πετρελαιοφόρου άμμου, η εταιρεία TransCanada κατασκευάζει το δίκτυο αγωγών Keystone Pipeline. Δύο αγωγοί του δικτύου έχουν εγκριθεί, ο πρώτος εκ τοων οποίων από αυτό το μήνα θα μεταφέρει το μαύρο χρυσό στο Ιλινόις. Ένας πολύ μεγαλύτερος αγωγός που θα φτάνει στο Τέξας, ο οποίος ονομάζεται Keystone XL, δεν έχει λάβει ακόμη την ομοσπονδιακή έγκριση. Αν το δίκτυο αναπτυχθεί πλήρως, θα δώσει τη δυνατότητα στον Καναδά να εξάγει 1,1 εκατομμύριο επιπλέον βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

 

Σύμφωνα με περιβαλλοντικές ομάδες, η εξαγωγή πετρελαίου από την πετρελαιοφόρο άμμο παράγει πού περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από ό,τι η συμβατική εξόρυξη και η διαδικασία απαιτεί την κατανάλωση τριών βαρελιών νερού για κάθε ένα βαρέλι πετρελαίου που παράγεται γιατί πρέπει να ξεπλυθεί η λάσπη. Επιπροσθέτως, οι περιοχές πετρελαιοφόρου άμμου τραυματίζουν το μεγαλύτερο παρθένο δάσος στον κόσμο.

 

Κάποιοι αναλυτές είναι της άποψης ότι οι εισαγωγές πετρελαίου που έχει εξαχθεί από πετρελαιοφόρο άμμο θα αντικαταστήσουν το συμβατικό πετρέλαιο που προέρχεται από χώρες όπως είναι η Βενεζουέλα και το Μεξικό, όπου το μαζούτ χρειάζεται τόση διύλιση που παράγει αντίστοιχη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, «αν εξετάσουμε το ζήτημα από μια ευρύτερη σκοπιά, ο πραγματικός αντίκτυπος των εκπομπών αερίων είναι πολύ μικρός», είπε σχετικά ο Μάικλ Α. Λέβι του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων ( CFR).

Οι περιβαλλοντικές ομάδες, όμως, παραμένουν αμετακίνητες. Η Σούζαν Κέισι-Λέφκοουγουιτς, που ασχολείται με το ζήτημα για λογαριασμό του μη κερδοσκοπικού Συμβουλίου Προστασίας των Φυσικών Πόρων ( NRDC) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Η χρήση των περιοχών πετρελαιοφόρου άμμου στο ενεργειακό μας μείγμα είναι εντελώς ανακόλουθη προς τις κλιματικές και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Ομπάμα».