Η βουλγαρική κυβέρνηση έχει ήδη καταστρώσει την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, σε συνάρτηση με την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, ανέφερε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ κατά την έναρξη των εργασιών φόρουμ για θέματα ενέργειας που διοργανώνεται στη Σόφια.Τις επόμενες ημέρες τα σχέδια θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, είπε ο κ. Μπορίσοφ
Η βουλγαρική κυβέρνηση έχει ήδη καταστρώσει την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, σε συνάρτηση με την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, ανέφερε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ κατά την έναρξη των εργασιών φόρουμ για θέματα ενέργειας που διοργανώνεται στη Σόφια.Τις επόμενες ημέρες τα σχέδια θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, είπε ο κ. Μπορίσοφ σημειώνοντας ότι η στρατηγική θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της βουλγαρικής οικονομίας.
Η ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα πρέπει να βασίζεται σε αξιόπιστες υποδομές και ενεργειακές πηγές και στη βιώσιμη αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.Η χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότητα παραμένει κυρίαρχο πρόβλημα για τη Βουλγαρία. Η τιμή της παραγόμενης ενέργειας πρέπει να είναι χαμηλή αρκετά, ώστε ο καθένας να μπορεί να την αγοράσει, τόνισε ο κ. Μπορίσοφ.Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες στο φόρουμ ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γκίτερ Έτιγκερ δήλωσε ότι η ενεργειακή πολιτική έχει γίνει ξανά η κινητήρια δύναμη πίσω από τα σχέδια της Ε.Ε.
«Πρέπει να επικεντρώσουμε όλες τις προσπάθειες στην εγγύηση της ασφάλειας και της σταθερότητας των ενεργειακών αποθεμάτων», είπε ο κ. Έτιγκερ.
Ο Επίτροπος της Ε.Ε. δεσμεύθηκε να προωθήσει την υιοθέτηση ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό.Η έλλειψη δομών τροφοδοσίας με φυσικό αέριο αποτελεί εμπόδιο στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προωθήσει τις επενδύσεις σε έργα υποδομών φυσικού αερίου, ανέφερε τονίζοντας ότι στα σχέδια εντάσσεται και η κατασκευή νέου τερματικών σταθμών υγροποιημένου αερίου πετρελαίου LPG.Ο κ. Έτιγκερ είπε ότι τον Ιανουάριο του 2010 η κρίση του φυσικού αερίου απέδειξε ότι μέτρα σε εθνικό επίπεδο είναι αναποτελεσματικά και ζήτησε την ίδρυση κοινού ενεργειακού οργάνου που θα αντιμετωπίζει τέτοιου είδους ζητήματα.
«Η Στρατηγική της Ε.Ε. για την Ενέργεια 2011 - 2020 επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Έως το 2011 η στρατηγική για την ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς και της διασφάλισης ενεργειακών αποθεμάτων πρέπει να υιοθετηθεί», ανέφερε.Επιπλέον τόνισε ότι τα δίκτυα τροφοδοσίας με πρώτες ύλες στην Ε.Ε. πρέπει να εκσυγχρονιστούν και ότι βήματα προς την κατεύθυνση αυτή θα ληφθούν το φθινόπωρο του 2010.