Gazprom: Μνημόνιο Συνεργασίας με Eni και EDF για τον South Stream

Πριν το τέλος του 2010 θα πραγματοποιηθεί η είσοδος της Electricite de France στην εταιρεία South Stream AG, σύμφωνα με το τριμερές μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν χθες οι εταιρείες Gazprom, Eni και EDF, παρουσία του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του Γάλλου ομολόγου του, Νικολά Σαρκοζί, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης
energia.gr
Τρι, 22 Ιουνίου 2010 - 08:58
Πριν το τέλος του 2010 θα πραγματοποιηθεί η είσοδος της Electricite de France στην εταιρεία South Stream AG, σύμφωνα με το τριμερές μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν χθες οι εταιρείες Gazprom, Eni και EDF, παρουσία του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του Γάλλου ομολόγου του, Νικολά Σαρκοζί, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Το μερίδιο της EDF δεν θα είναι μικρότερο από 10%, ενώ θα μειωθεί κατά το ίδιο ποσοστό η συμμετοχή της ιταλικής Eni στην κοινοπρακτική εταιρεία. Επιπλέον, το μνημόνιο ρυθμίζει τη διαδικασία υλοποίησης του έργου για την κατασκευή του υπεράκτιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στην τρέχουσα φάση.«Η σύμπραξη της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας τονίζει το διεθνή χαρακτήρα του έργου και διασφαλίζει την επιτυχία του. Δεδομένου μάλιστα, ότι η μελέτη σκοπιμότητας για το υπεράκτιο τμήμα του South Stream έχει ολοκληρωθεί, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι είμαστε ακόμα πιο κοντά στην έναρξη της κατασκευής του», επεσήμανε ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

«Καλωσορίζουμε την είσοδο της EDF στο έργο σαν νέο συνεργάτη. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίησή του», δήλωσε, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Eni Πάολο Σκαρόνι.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της EDF Ανρί Προλιό υπογράμμισε ότι «η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Gazprom και Eni θα επιτρέψει στην EDF, τον μεγαλύτερο παραγωγό πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως, να παγιώσει τη θέση της ως ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά αερίου. Επιπλέον, θα επιτρέψει στον Όμιλο να αναπτύξει περαιτέρω μια στρατηγική αερίου που αποσκοπεί στη διασφάλιση προμηθειών αερίου για την ίδια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για την παροχή φυσικού αερίου στους καταναλωτές. Με αυτόν τον τρόπο, η EDF ενδυναμώνει την παρουσία της σε έργα υποδομής».