Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενεργειακή διατήρηση και απόδοση υπεγράφη, παρουσία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Dmitry Medvedev, του Προέδρου της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της ΟΑΟ Gazprom, Alexey Miller,και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της GDFSUEZ, Gérard Mestrallet, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Forum της Αγίας Πετρούπολης
Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενεργειακή διατήρηση και απόδοση υπεγράφη, παρουσία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Dmitry Medvedev, του Προέδρου της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της ΟΑΟ Gazprom, Alexey Miller,και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της GDFSUEZ, Gérard Mestrallet, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Forum της Αγίας Πετρούπολης.

Το εν λόγω Μνημόνιο υπεγράφη σε συνέχεια των πρότερων συμφωνιών για την ίδρυση της Ρωσο-Γαλλικής κοινοπραξίας ΟΟΟ Ecoservice.

Βάσει του Μνημονίου, τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους  της κοινοπραξίας, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους, στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες θα εξετάσουν τη δυνατότητα της κοινής συνεργασίας για την υλοποίηση του πιλοτικών έργων στη Μόσχα, την Αγ. Πετρούπολη, στην πόλη Ομπνινσκ, καθώς και για την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών στις Γαλλικές και άλλες ξένες εταιρείες που λειτουργούν στη Ρωσία.
                      
«Την τρέχουσα περίοδο, οι τεχνολογίες που αφορούν στην αυξανόμενη  ενεργειακή αποδοτικότητα και ενεργειακή διατήρηση αποτελούν μία από τις πιο άμεσες προτεραιότητες που έχει θέσει ο Ρώσος Πρόεδρος, Dmitry Medvedev. Είμαι πεπεισμένος ότι ο συνδυασμός της μοναδικής εμπειρίας, τεχνογνωσίας και των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων από τις  κορυφαίες σε παγκόσμιο επίπεδο εταιρείες, όπως η Gazprom και η GDF SUEZ, μπορεί να συμβάλλει στην εξοικονόμηση των καυσίμων και των ενεργειακών πηγών στις χώρες μας», είπε ο Alexey Miller.
                       
«Οι ενεργειακές υπηρεσίες συμβάλλουν στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου για τη βελτίωση της ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ η ενεργειακή και η περιβαλλοντική αποδοτικότητα αποτελούν προτεραιότητα για τη διασφάλιση της συνεχούς ανταγωνιστικότητας των εταιρειών μας. Η GDF SUEZ επιδιώκει να μοιραστεί την εμπειρία της  και να προσφέρει καινοτόμες λύσεις στον τομέα της  θέρμανσης, του κλιματισμού, της συμπαραγωγής και της χρήσης ΑΠΕ. Είμαστε πραγματικά ευτυχείς που αναπτύξαμε μία νέα προοπτική συνεργασίας με την εταιρεία ΟΑΟ Gazprom», ανέφερε ο Gérard Mestrallet.

Η δημιουργία της κοινοπραξίας OOO "Ecoservice" από τις εταιρείες Gazprom και GDFSUEZ, αποτελεί το προϊόν της πολυετούς επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών. Η πρώτη επίσημη συνάντηση  των μελών (OAO Gazprom Promgaz, GDF SUEZ ENERGY SERVICES και GDF INTERNATIONAL) πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2010, οπότε υπεγράφη μία τριμερής συμφωνία για την ίδρυση της OOO Ecoservice.Στην παρούσα φάση, όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ οι διαδικασίες για την καταχώρηση της εταιρείας προχωρούν σύμφωνα με τους νόμους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η εταιρεία θα  παράσχει υπηρεσίες στον τομέα της ενεργειακής διατήρησης και αποδοτικότητας στη Ρωσία, χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία και τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό.Η συνεργασία μεταξύ της OAO Gazprom και της GDF SUEZ στον τομέα παροχής αερίου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1975.Τον Δεκέμβριο του 2006, οι εταιρείες υπέγραψαν μία Συμφωνία για την παράταση των υφιστάμενων συμβολαίων για την παροχή Ρωσικού φυσικού αερίου στη Γαλλία έως το 2030. Επιπλέον,  επετεύχθη συμφωνία για την έναρξη παροχής επιπρόσθετων ποσοτήτων αερίου στην GDFSUEZ, μέσω του αγωγού αερίου Nord Stream.

Η ετήσια παροχή θα αγγίξει τα 2.5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου. Επίσης, η Gapzom κατάφερε να μεταφέρει (από τον Οκτώβριο 2007) απευθείας Ρωσικές προμήθειες αερίου άνω των 1.5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως σε τελικούς καταναλωτές στη Γαλλία.Το 2009, η Gapzom προμήθευσε τη Γαλλία με πάνω από 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου.Η μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των εταιρειών αναπτύσσεται και σε άλλους τομείς: στις 29 Σεπτεμβρίου 2006, οι εταιρείες Gazprom και GDF SUEZ υπέγραψαν την πρώτη Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα εκπαίδευσης και ανάπτυξης προσωπικού. 

Η εταιρεία GDF SUEZ λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σε πετρελαϊκά έργα και σε έργα σχετικά με το αέριο, καθώς και στον τομέα των περιβαλλοντικών υπηρεσιών, όπως είναι η παροχή νερού και η διαχείριση αποβλήτων.