Τη Διακοπή της Διέλευσης Ρωσικού Φυσικού Αερίου από την Λευκορωσία Αποφάσισε ο Λουκασένκο

Τη Διακοπή της Διέλευσης Ρωσικού Φυσικού Αερίου από την Λευκορωσία Αποφάσισε ο Λουκασένκο
energia.gr
Τρι, 22 Ιουνίου 2010 - 14:49
Την διακοπής της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από το έδαφος της Λευκορωσίας διέταξε σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπός του, Πάβελ Λιόγκι, «ο Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο διέταξε να σταματήσει η διέλευση του ρωσικού αερίου μέσω της Λευκορωσίας», καθώς θεωρεί ότι η Μόσχα «ταπεινώνει τον λευκορωσικό λαό»
Την διακοπής της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από το έδαφος της Λευκορωσίας διέταξε σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπός του, Πάβελ Λιόγκι, «ο Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο διέταξε να σταματήσει η διέλευση του ρωσικού αερίου μέσω της Λευκορωσίας», καθώς θεωρεί ότι η Μόσχα «ταπεινώνει τον λευκορωσικό λαό».

Μάλιστα, κατά τη συνάντησή του με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Λευκορώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν είναι η χώρα του που έχει χρέος έναντι της Gazprom, αλλά η Gazprom είναι αυτή που έχει χρέος έναντι της Λευκορωσίας.

Η αντίδραση Λουκασένκο έρχεται μετά τη συνεχή ως σήμερα μείωση των εξαγωγών  φυσικού αερίου της Gazpromπρος τη Λευκορωσία περιορίζοντας τις παραδόσεις της στο 30%. Από πλευράς Ε.Ε., υπήρξε σήμερα έκκληση της Κομισιόν προς το Μινσκ και τη Μόσχα να σεβαστούν τις «συμβατικές υποχρεώσεις» τους, καθώς η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες απειλεί τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και είμαστε σε στενή επαφή με τις αρχές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαρλένε Χόλτσνερ, διευκρινίζοντας πάντως ότι στο στάδιο αυτό «δεν έχουμε καμιά πληροφορία για προβλήματα εφοδιασμού στα κράτη μέλη» της ΕΕ.

Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι το 6,25% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ (δηλαδή το 20% των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού αερίου) διέρχεται από τη Λευκορωσία, τονίζοντας ότι η Ρωσία μπορεί έτσι να στείλει το φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη από άλλες οδούς.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη περνάει από την Ουκρανία.