Η BP θα Διαθέσει Δισεκατομμύρια Δολάρια για να Αντιμετωπίσει την Πετρελαιοκηλίδα

Η BP θα Διαθέσει Δισεκατομμύρια Δολάρια για να Αντιμετωπίσει την Πετρελαιοκηλίδα
energia.gr
Τετ, 23 Ιουνίου 2010 - 08:30
Το ποσόν των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα συγκεντρώσει η πετρελαϊκή βρετανική εταιρεία BP προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες αντιμετωπίσεως της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού. Αυτό ανέφεραν οι Sunday Times, διευκρινίζοντας ότι η BP θα αρχίσει την συγκέντρωση του ποσού με την πώληση ομολόγων ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εν συνεχεία θα ζητήσει από τις τράπεζες της δάνεια

Το ποσόν των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα συγκεντρώσει η πετρελαϊκή βρετανική εταιρεία BP προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες αντιμετωπίσεως της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού. Αυτό ανέφεραν οι Sunday Times, διευκρινίζοντας ότι η BP θα αρχίσει την συγκέντρωση του ποσού με την πώληση ομολόγων ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εν συνεχεία θα ζητήσει από τις τράπεζες της δάνεια ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, 20 δις δολάρια θα συγκεντρωθούν σε διάστημα δύο ετών μέσω της πωλήσεως κεφαλαίων.

 

Στόχος της BP είναι να κατευνάσει τις αγορές, μετά την κατακόρυφη πτώση της αξίας της μετοχής της βάσει συμφωνίας της με την Αμερικάνικη κυβέρνηση. Τα 50 δις δολάρια θα χρηματοδοτήσουν και το ταμείο των 20 δις δολαρίων που η BP δέχθηκε να συστήσει έως το τέλος του 2013. Η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει ότι επρόκειτο να πωλήσει μετοχές ύψους 10 δις. δολαρίων, για να χρηματοδοτήσει την σύσταση αυτού του ταμείου, ενώ είχε ανακοινώσει και ότι θα διακόψει την καταβολή μερισμάτων για το επόμενο έτος – έχει ήδη καταβάλει 10,5 δις δολάρια τον περασμένο χρόνο - και ότι θα μειώσει κατά 10% το 2010 και 2011 το ετήσιο επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο ανήλθε σε 20,3 δις. δολάρια το 2009.

 

Εν τω μεταξύ, χθες η BP ανακοίνωσε ότι επαναλειτούργησε το σύστημα περισυλλογής του πετρελαίου μετά από 10ωρη διακοπή για την επιδιόρθωση του προβλήματος και αναμένοντας να περάσει η τροπική καταιγίδα Σίλια, που είχε ξεσπάσει σε απόσταση 575 χιλιομέτρων νοτίως του μεξικανικού θέρετρου Ακαπούλκο.

Αλυσίδα από Γκάφες

H BP ανακοίνωσε επίσης ότι μόνο προχθές περισυλλέγησαν συνολικά 21.040 βαρέλια πετρελαίου από την ποσότητα που έχει διαρρεύσει τον Κόλπο του Μεξικού, ακριβώς λόγω της 10ωρης διακοπής της διαδικασίας περισυλλογής. Από αυτά ένα μέρος αποθηκεύθηκε για επεξεργασία και ένα άλλο κάηκε. Την Παρασκευή είχαν περισυλλέγη 24.500 βαρέλια.

 

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνησης Ομπάμα εξακολουθεί να επικρίνει την BP, εξ αιτίας και του σκανδάλου που ξέσπασε όταν απεκαλύφθη ότι ο γενικός διευθυντής της, Τόνυ Χαίηγουαρντ, παρευρέθη σε αγώνα ιστιοπλοΐας και μάλιστα δήλωσε ότι «θέλει να ζήση την ζωή του» ύστερα από εβδομάδες που τις έχει αφιερώσει στην αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας. Οι δηλώσεις αυτές θεωρήθηκαν προσβλητικές για τους συγγενείς των θυμάτων της εκρήξεως στην πλωτή εξέδρα Deepwater Horizon και τους χιλιάδες ανθρώπους που πλήττονται καθημερινά λόγω της ρυπάνσεως στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού.

 

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου, Ράμ Εμμάνιουελ, είπε: «Για να επικαλεσθώ τον Τόνυ Χάιηγουαρντ, ζει την ζωή του, όπως θα έλεγε. Και νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο Τόνυ Χαίηγουαρντ δεν θα έχει την ευκαιρία μιας δεύτερης καριέρας στις δημόσιες σχέσεις. Έχει εμπλακεί σε μία αλυσίδα από γκάφες και λάθη στις δημόσιες σχέσεις. Όμως πέρα από αυτή την φωτογραφία. Υπάρχει ένα θέμα που πραγματικά προκαλεί αίσθηση. Είναι ξεκάθαρα ένα λάθος δημοσίων σχέσεων, αλλά έχει κάνει πολλά τέτοια λάθη. Αυτό που έχει σημασία είναι: Έχουμε σταματήσει την διαρροή; Ελέγχουμε το πετρέλαιο που διαρρέει; Αντιμετωπίζουμε τη ρύπανση; Ανταποκρινόμαστε στις αιτήσεις για αποζημιώσεις; Αυτά είναι σημαντικά».

Αλλαγή Νομοσχεδίου

 

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Χαίηγουαρντ είχε δηλώσει ότι στην BP «νοιαζόμαστε για τους μικρούς ανθρώπους ( small people)» που έπληξε η πετρελαιοκηλίδα, πράγμα για το οποίο ζήτησε συγνώμη αργότερα, και είχε κατηγορήσει τους Αμερικανούς ότι πολύ πιθανόν θα καταθέσουν ψευδείς μηνύσεις για οικονομικές ζημιές.

 

Σημειώνεται τέλος ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα, κάλεσε τους Ρεπουπλικάνους να υπερψηφίσουν νομοσχέδιο με το οποίο θα αρθεί το ανώτατο ποσό χρημάτων που θα πρέπει να πληρώνουν οι πετρελαϊκές εταιρείες σε εκείνους που υφίστανται οικονομικές απώλειες εξ αιτίας μίας πετρελαιοκηλίδας.