Η συζήτηση που έγινε στην ελληνική Βουλή για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, απασχόλησε τα ηλεκτρονικά και ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ της Βουλγαρίας.

Η συζήτηση που έγινε στην ελληνική Βουλή για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, απασχόλησε τα ηλεκτρονικά και ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ της Βουλγαρίας.

Τα βουλγαρικά ΜΜΕ στα ρεπορτάζ τους αναφέρθηκαν στις δηλώσεις του υφυπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει πολιτική στο θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, πως ανησυχεί για τις αρνητικές εξελίξεις που έχουν υπάρξει από πλευράς Βουλγαρίας, αλλά και ότι θα εκδηλώσει διπλωματική πρωτοβουλία, ενδεχομένως και σε λίγες εβδομάδες, "αλλά με την προετοιμασία και τη μεθόδευση που θεωρούμε ότι ευνοεί τα εθνικά συμφέροντα".

Τα βουλγαρικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν ακόμη στις καταγγελίες των Δημήτρη Σιούφα, Δημήτρη Αβραμόπουλου και άλλων εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για "αδράνεια" και άλλες παραλείψεις της κυβέρνησης στο στρατηγικό αυτό θέμα.

Εξ άλλου, ο βουλγαρικός Τύπος αναδημοσιεύει, και σχόλιο της αγγλόφωνης εφημερίδας "Moscow Times" ότι "ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom (Αλεξέι Μίλερ) άφησε να να εννοηθεί ότι, ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream μπορεί να παρακάμψει της Βουλγαρία, η οποία απογοήτευσε τη Ρωσία με τους αργούς ρυθμούς στην υλοποίηση άλλων ενεργειακών σχεδίων, όπως ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ο πυρηνικός σταθμός Μπέλενε".

Σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Σεγκά" σημειώνει ότι, ο Αλεξέι Μίλερ, σε συνέντευξη στη Μόσχα δήλωσε πως ο αγωγός South Stream μπορεί να περάσει από τη Ρουμανία, αντί για το βουλγάρικο λιμάνι Βάρνα, επειδή "η Ρουμανία προσφέρει συνεργασία σε μια σειρά από τομείς της ενέργειας".

Στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του αρμόδιου υπουργού της Ρουμανίας, στην έδρα της Gazprom, συμφωνήθηκε να αρχίσουν οι διεργασίες για τη διέλευση του μεγάλου αγωγού μέσω της επικράτειας της Ρουμανίας, υπενθυμίζεται στα δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου.

(από ΑΠΕ-ΜΠΕ)