Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των ηγετών του G20, η δέσμευση της Κίνας να ακολουθήσει μια πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική αναζωπύρωσε την αισιοδοξία για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και αύξησε τις προσδοκίες για τις πωλήσεις των μεγάλων εταιρειών, οδηγώντας σε άνοδο τα χρηματιστήρια, το πετρέλαιο και το ευρώ.
Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των ηγετών του G20, η δέσμευση της Κίνας να ακολουθήσει μια πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική αναζωπύρωσε την αισιοδοξία για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και αύξησε τις προσδοκίες για τις πωλήσεις των μεγάλων εταιρειών, οδηγώντας σε άνοδο τα χρηματιστήρια, το πετρέλαιο και το ευρώ. Το καλό επενδυτικό κλίμα έφθασε μάλιστα ως τις ελληνικές μετοχές οι οποίες- με ελάχιστο πάντως τζίρο- σημείωσαν χθες αξιόλογα κέρδη.

Για τους οικονομολόγους  Jun Μa και  Wenjie Lu της Deutsche Βank, το κινεζικό νόμισμα αναμένεται να ενισχύεται σε ποσοστό 3% κάθε χρόνο στα επόμενα 3-5 χρόνια, ενώ για τον οικονομολόγο  Dong Τao της Credit Suisse, το ρενμινμπί αναμένεται να ανατιμηθεί κατά 1,5%-2% σε σχέση με το δολάριο ως το τέλος του 2010 και κατά 3%- 4% κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Deutsche Βank, για κάθε 3% ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, η ανάπτυξη της Κίνας θα μπορούσε θα επιβραδυνθεί κατά 0,2%, ενώ ο όγκος των εξαγωγών θα μπορούσε να μειωθεί κατά 0,7%. Στα επόμενα πέντε έτη εκτιμά μάλιστα ότι η κατανάλωση στην Κίνα θα αυξηθεί σωρευτικά κατά 6,5%, ενώ ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών θα επηρεαστεί αρνητικά κατά 11% έναντι των βασικών εκτιμήσεων αντίστοιχα.

Ενα ενισχυμένο ρενμινμπί είναι θετική εξέλιξη για την εγχώρια κατανάλωση και τις μετοχές των εμπορευμάτων, ενώ αναμένεται να οδηγήσει και σε αύξηση της αγοραστικής δύναμης και της ζήτησης στην Κίνα, ο οποία αποτελεί σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Από την άλλη πλευρά, αναμένεται να επηρεάσει μερικώς τη ναυτιλία, τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η Κίνα, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει ανάγκη πλέον από μια νέα κινητήρια δύναμη και ο επόμενος καταλύτης στην ανάπτυξή της θα είναι ένας συνδυασμός της εσωτερικής κατανάλωσης με την αύξηση της παραγωγικότητας, ο οποίος θα μπορέσει να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικός με το εξαγωγικό μοντέλο του παρελθόντος. Ετσι, στο πλαίσιο αυτό, είναι μάλλον πιο εύκολο για την Κίνα να προχωρήσει σε μερική ανατίμηση του ρενμινμπί, περιορίζοντας από τη μια πλευρά την γκρίνια των Αμερικανών, βοηθώντας όμως παράλληλα, από την άλλη, και στην άμβλυνση των παγκόσμιων ανισορροπιών που εκπορεύονται από τα πλεονάσματα της νέας «ατμομηχανής» της παγκόσμιας οικονομίας (Κίνα) σε σχέση με τα μεγάλα ελλείμματα της μεγαλύτερης ακόμη οικονομίας του κόσμου (ΗΠΑ).

(από την εφημερίδα "Το Βήμα", 22/6/2010)

Διαβάστε ακόμα