Την σταθερότητα του σημερινού Στάτους Κβο στην Ε.Ε και στην Ευρωζώνη επιθυμεί η Μόσχα όπως προκύπτει από τη συνέντευξη Μεντβέντιεφ στην Wall Street Journal της Παρασκευής 18.6 Μια γενικευμένη ευρωπαϊκή κρίση πρώτον θα ενίσχυε τον παρεμβατικό-επιδιαιτητικό ρόλο των ΗΠΑ στην Γηραιά Ήπειρο και θα έδινε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ευρωατλαντικό στίγμα.

Την σταθερότητα του σημερινού Στάτους Κβο στην Ε.Ε και στην Ευρωζώνη επιθυμεί η Μόσχα όπως προκύπτει από τη συνέντευξη Μεντβέντιεφ στην Wall Street Journal της Παρασκευής 18.6 Μια γενικευμένη ευρωπαϊκή κρίση πρώτον θα ενίσχυε τον παρεμβατικό-επιδιαιτητικό ρόλο των ΗΠΑ στην Γηραιά Ήπειρο και θα έδινε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ευρωατλαντικό στίγμα.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ανατολική Ευρώπη ο υπέρμετρος ατλαντισμός των χωρών της περιοχής από μεταβατικό σύμπτωμα θα γινόταν μόνιμη συνιστώσα των στρατηγικών τους επιλογών.

Μια γενικευμένη κρίση εντός της Ευρωζώνης μπορεί να ενισχύσει την τάση στην Γερμανία που πιστεύει είτε στην εθνική αναδίπλωση, είτε στη συγκρότηση μιάς πιο περιορισμένης συσπείρωσης με μέλη την Ολλανδία τη Φινλανδία και μελλοντικά την Πολωνία και την Τσεχία.

Ετσι η Μόσχα βλέπει τη διατήρηση του σημερινού ευρωπαϊκού Στάτους Κβο ως την καλύτερη δυνατή επιλογή καθώς μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης οριοθετούνται τόσο ο ρόλος της Ουάσιγκτον στην Γηραιά Πείρο όσο και η πλήρης χειραφέτηση της Γερμανίας στον ρόλο Μεγάλης Δύναμης.

Η παραπάνω διαπίστωση που αφορά την Γεωπολιτική Ισορροπία ισχύει και για την Οικονομική Στρατηγική: Η Μόσχα δεν επιθυμεί τη διατάραξη των κοινωνικοοικονομικών ισορροπιών στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τη δημιουργία κοινωνικής ανάφλεξης με επακόλουθο πολιτικές ανατροπές, αλλά ούτε και μια Κρίση που θα προερχόταν από τη συνέχιση του ανεξέλεγκτου δημόσιου δανεισμού.

Ειδικότερα, όπως είναι φυσικό, η Μόσχα ανησυχεί για εξαιρετικά επιζήμιες παρενέργειες της κρίση στην Ανατολική Ευρώπη: Το ενδεχόμενο χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχία να διολισθήσουν από τον ακραίο και άνευ όρων φιλοαμερικανισμό σε μια σχέση διμερούς πρόσδεσης στις γερμανικές επιλογές. Αν για την Ρωσία η εγκατάσταση της Αντιπυραυλικής Ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχία ήταν πρόκληση πρώτου μεγέθους η δημιουργία μιας Βορειοευρωπαϊκής Ζώνης Επιρροής υπό την ηγεσία της Γερμανίας με μέλη τις Σκανδιναβικές Χώρες, τις Βαλτικές Χώρες, την Πολωνία και την Τσεχία θα άλλαζε σε βάρος της Μόσχας τόσο στους περιφερειακούς συσχετισμούς και ισορροπίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη όσο και στη διμερή σχέση με το Βερολίνο.

Ετσι μετά τις ΗΠΑ που εκδήλωσαν έμπρακτα την ανησυχία τους για την Κρίσης της Ευρωζώνης τόσο με την τηλεφωνική διαμεσολάβηση Ομπάμα ανάμεσα στην Μέρκελ κα το Σαρκοζί αλλά και την επακολουθήσασα επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γκάιτνερ στο Βερολίνο η Ρωσία διατυπώνει με τη σειρά της τη στήριξη της στο σημερινό ευρωπαϊκό Στάτους Κβο.

Υπό το φως των παραπάνω οι απόψεις του υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας Κουντρίν για ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας προβάλλουν ακόμη περισσότερο ως ανεξήγητες καθώς από μόνες τους λειτουργούν αποσταθεροποιητικά στο σύνολο της Ευρωζώνης. Σήμερα μετά από παλινδρομήσεις και αμφισημίες έξη μηνών δείχνει να διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη μια ευρύτατη συναίνεση γύρω από τρεις διαπιστώσεις: Αποκλεισμός κάθε φόρμουλας αναδιάρθρωσης χρέους, αποκλεισμός εκδίωξης αλλά και εθελούσιας αποχώρησης από την Ευρωζώνη.

Το σενάριο της «μίνι χρεοκοπίας» του Κουντρίν παραπέμπει στην κινδυνολογία των κερδοσκόπων και σε κάθε περίπτωση προβάλλει ως ασύμβατο με την διαφύλαξη του ευρωπαϊκού Στάτους Κβο που επιθυμεί ο Μεντβέντιεφ. Διόλου περίεργο λοιπόν που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Λαβρόφ έσπευσε χθες να μαζέψει τις ατυχείς δηλώσεις του επί των Οικονομικών συναδέλφου του.

(από την εφημερίδα "Ημερησία", 22/6/2010)