Τώρα η Ευκαιρία για Πράσινη Ανάπτυξη

Τώρα η Ευκαιρία για Πράσινη Ανάπτυξη
Από το Βασίλη Ξυπολυτά Πρόεδρο της Green Belt Μ.Κ.Ο - Δημοτικό Σύμβουλο Κηφισιάς
Παρ, 25 Ιουνίου 2010 - 08:55
Η ανάγκη για πράσινη αναπτυξιακή πολιτική δεν υπαγορεύεται πλέον μόνο από περιβαλλοντικούς λόγους αλλά έχει σαφέστατα και απτές οικονομικές διαστάσεις. Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε δεν ήταν μόνο μη αποδοτικό για την ελληνική οικονομία αλλά και καταστροφικό για το περιβάλλον, με συνέπεια η ίδια η οικονομία να επιβαρύνεται από τη καταστροφή και την έλλειψη φυσικών πόρων παραγωγής. Το παράδειγμα της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει ότι σταδιακά μετατρέπει το οικονομικό της μοντέλο σε πιο φιλικό προς το περιβάλλον

Η ανάγκη για πράσινη αναπτυξιακή πολιτική δεν υπαγορεύεται πλέον μόνο από περιβαλλοντικούς λόγους αλλά έχει σαφέστατα και απτές οικονομικές διαστάσεις. Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε δεν ήταν μόνο μη αποδοτικό για την ελληνική οικονομία αλλά και καταστροφικό για το περιβάλλον, με συνέπεια η ίδια η οικονομία να επιβαρύνεται από τη καταστροφή και την έλλειψη φυσικών πόρων παραγωγής.  


Το παράδειγμα της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει ότι σταδιακά μετατρέπει το οικονομικό της μοντέλο σε πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Παραδείγματος χάρη, η Μεγάλη Βρετανία θέλοντας να τονώσει τον… πρόσφατα πληττόμενο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ανέλαβε τη κατασκευή πιλοτικού δικτύου επαναφόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και οικονομικής ενίσχυσης της χρήσης των αυτοκινήτων αυτών. Στις Η.Π.Α η κυβέρνηση έδωσε οικονομική βοήθεια μόνο στις αυτοκινητοβιομηχανίες που δεσμεύονται να προχωρήσουν στη κατασκευή οικολογικών αυτοκινήτων. Επίσης, η Γαλλία στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναδιάρθρωσης της οικονομίας εκτιμά ότι θα δημιουργήσει 500.000 νέες  θέσεις εργασίας στη πράσινη οικονομία εντός των επόμενων 4 ετών και τέλος η Γερμανία, όντας πιο μπροστά στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, μετρά ήδη 170.000 νέες θέσεις εργασίας και πάνω 20 δις ευρώ κέρδη.


Πράσινη Αναπτυξιακή πολιτική στην Ελλάδα πρέπει να σημαίνει παρέμβαση του κράτους σε ενέργειες όπως:

  • Την Ανάπτυξη των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα) έτσι ώστε το 2020 το 25% της ενέργειας να προέρχεται από αυτές. Κλειδί στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας, είναι η ενεργοποίηση των μικροεπενδυτών (όχι όμως αυτών για τις οικιακές χρήσεις που δίνονται περισσότερο ως επίδομα).
  • Τη νομοθετική παρέμβαση για τη δημιουργία υπηρεσίας περιβάλλοντος σε κάθε Δημόσιο φορέα, με συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών. Πχ: ποσοστό ανακυκλώσιμων απορριμμάτων- εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου -ενεργειακή κατανάλωση κτλ.
  • Οικονομικά κίνητρα και επιδοτήσεις πέραν αυτών της Ε.Ε. για εταιρείες ασχολούμενες με εξαγώγιμα πράσινα προϊόντα.
  • Την υψηλότερη φορολογία για εταιρίες που δεν έχουν  εντάξει συγκεκριμένες τεχνολογίες στις λειτουργίες τους.
  • Την ανάπτυξη και τυποποίηση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας
  • Την ένταξη μαθημάτων περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης σε όλες τις Πανεπιστημιακές σχολές.
  • Την επιδότηση Πανεπιστημίων και εταιριών για έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών ωφέλιμων προς το περιβάλλον.
  • Την ανάπτυξη επιδοτούμενων προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού.
  • Την επιδότηση και ανάπτυξη από ιδιωτικούς φορείς υποδομών διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και των υγρών αποβλήτων (ΧΥΤΑ, ΣΜΑ, ΕΕΛ).Η Ελλάδα δεν  μπορεί να μείνει θεατής σε όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο. Η χώρα μας χρειάζεται να επικεντρώσει  τις δυνάμεις της στις πράσινες επενδύσεις,  στη πράσινη καινοτομία και στη πράσινη παραγωγή. 

Η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα  συγκριτικά της πλεονεκτήματα με περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες, ιδίως όταν δεν έχει βιομηχανικές υποδομές που μπορούν να βλαφτούν από μια τέτοια πολιτική. 

Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη επιλογή σε μια κορεσμένη εγχώρια αγορά και παραγκωνισμένη εξαγωγικά οικονομία. Αποτελεί  την εθνική λύση στην κλιματική αλλαγή και την ελπίδα για μια σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία.