Τη στρατηγική της S & B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ για ανάπτυξη και δημιουργία αξίας από τα βιομηχανικά ορυκτά, η οποία βασίζεται στη γεωγραφική εξάπλωση πέρα από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, την ανάπτυξη νέων λύσεων και την περαιτέρω διεύρυνση των πωλήσεων σε νέες εφαρμογές τελικής χρήσης, μέσω νέων αλυσίδων, "από την αγορά στο ορυχείο", ανέπτυξε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου

Τη στρατηγική της S & B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ για ανάπτυξη και δημιουργία αξίας από τα βιομηχανικά ορυκτά, η οποία βασίζεται στη γεωγραφική εξάπλωση πέρα από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, την ανάπτυξη νέων λύσεων και την περαιτέρω διεύρυνση των πωλήσεων σε νέες εφαρμογές τελικής χρήσης, μέσω νέων αλυσίδων, "από την αγορά στο ορυχείο", ανέπτυξε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, κ. Κρίτων Αναβλαβής, στην παρουσίαση της S & B στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ο κ. Αναβλαβής αναφέρθηκε στη θέση του ομίλου, στο τέλος του 2009, και ανέλυσε τους παράγοντες που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της S & B σε προμηθευτή βιομηχανικών λύσεων, στη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών. Μέσω επιλεκτικών εξαγορών, η S & B έχει διευρύνει τις πωλήσεις και την παραγωγή της, καταφέρνοντας να έρθει πιο κοντά στους πελάτες της, μέσα από την προσέγγιση "από την αγορά στο ορυχείο". Με αυτό τον τρόπο, είναι σε θέση να αντλήσει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στις διάφορες αγορές, όπου δραστηριοποιείται.

Έχοντας αντιμετωπίσει ένα γεμάτο προκλήσεις οικονομικό περιβάλλον, το 2009, αλλά και την επίδραση των αντίξοων τάσεων στην παγκόσμια παραγωγή χάλυβα, η S & B κατάφερε να διαφυλάξει την κερδοφορία της, καταγράφοντας πωλήσεις και συγκρίσιμο EBITDA στα 336 εκατ. ευρώ και 42 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Παρά τη μείωση κατά 26% και 35%, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2008, οι πωλήσεις, αλλά και το EBITDA επέδειξαν σημαντική διαδοχική βελτίωση από τρίμηνο σε τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του έτους, ιδιαίτερα δε, κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου. Ως συνάρτηση της ήπιας αύξησης της ζήτησης, στη διάρκεια του έτους, αλλά και της έγκαιρης εφαρμογής μέτρων σημαντικής μείωσης του κόστους σε όλο τον όμιλο, τα περιθώρια κερδοφορίας βελτιώθηκαν προοδευτικά και έτσι τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 2 εκατ. ευρώ (7 εκατ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση). Επιπλέον, επιτεύχθηκαν και άλλοι σημαντικοί στόχοι. Το κεφάλαιο κίνησης μειώθηκε κατά 42%, ενώ τα συνολικά κεφάλαια των 81 εκατ. ευρώ, που δημιουργήθηκαν από εσωτερικές ενέργειες και από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, βοήθησαν στη μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 40%.

Επίσης, ο κ. Αναβλαβής αναφέρθηκε στην πορεία του πρώτου τριμήνου του 2010, κατά το οποίο οι πωλήσεις και το EBITDA του ομίλου αυξήθηκαν κατά 20% και 45%, αντίστοιχα, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009. Ο συνεχιζόμενος ρυθμός ανάπτυξης, καθ' όλη τη διάρκεια του τριμήνου, ο ενισχυμένος όγκος πωλήσεων και τα οφέλη από τις ενέργειες για μείωση του κόστους το προηγούμενο έτος, οδήγησαν σε περαιτέρω βελτίωση των περιθωρίων κερδοφορίας. Ειδικότερα, το περιθώριο λειτουργικού κέρδους βελτιώθηκε κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Περαιτέρω ενδυνάμωση σημειώθηκε και στα μεγέθη του ισολογισμού, με συνεχιζόμενη βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης και μειωμένες κεφαλαιουχικές δαπάνες, κατά το πρώτο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν θετικές χρηματορροές, για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο, και μειώθηκε ο καθαρός δανεισμός κατά 5,5 εκατ. ευρώ, από 122 εκατ. ευρώ, στο τέλος του 2009, στα 116 εκατ. ευρώ, στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010.

(από ΑΠΕ-ΜΠΕ)