Πτώση κατά 9% σημείωσαν την Παρασκευή οι μετοχές της BP στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετά από τη δήλωση αναλυτή ότι η εταιρεία πρέπει να προβεί σε πωλήσεις μετοχών ώστε να παράσχει εγγυήσεις για την χρηματοπιστωτική της υγεία, ώστε να αντεπεξέλθει στο αυξανόμενο κόστος του καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού. Ο αναλυτής του οίκου Nomura, Alastair Syme, υποστηρίζει ότι η συνέχιση της διαρροής θα μπορούσε να απειλήσει τη χρηματοδότηση της εταιρείας
Πτώση κατά  9% σημείωσαν την Παρασκευή οι μετοχές της BP στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετά από τη δήλωση αναλυτή ότι η εταιρεία πρέπει να προβεί σε πωλήσεις μετοχών ώστε να παράσχει εγγυήσεις για την χρηματοπιστωτική της υγεία, ώστε να αντεπεξέλθει στο αυξανόμενο κόστος του καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού. Ο αναλυτής του οίκου Nomura, Alastair Syme, υποστηρίζει ότι η συνέχιση της διαρροής θα μπορούσε να απειλήσει τη χρηματοδότηση της εταιρείας.

Σε σημείωμά του, αναφέρει ότι η σημερινή ρευστότητα της ΒΡ, ύψους 15 δις δολ.. φαίνεται επαρκής για τα σημερινά αποκτήματα, το κόστος καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας, αλλά και το υπό σύσταση ταμείο εγγυήσεων και αποζημιώσεων, ύψους 20 δις δολ. Ωστόσο, προσθέτει ότι μία απότομη αύξηση στις υποχρεώσεις ή, εναλλακτικά, μία κατάρρευση των τιμών θα μπορούσε  να δυσχεράνει την χρηματοδότηση της εταιρείας.

«Ας αναλογιστούμε, επίσης, ότι η BP έχει, όπως υπολογίζεται, 2 με 2,5 δις δολ. Σε ετήσια εμπορικά έγγραφα, τα οποία είναι αναγκαία για την καθημερινή εμπορική της δραστηριότητα και το κεφάλαιο εργασίας, πράγμα πιθανότατα πολύ πιο δύσκολο και πιο ακριβό στο παρόν περιβάλλον», σημείωσε ο Syme. Η έκδοση ομολόγων είναι ακριβής, ενώ η πώληση στοιχείων είναι χρονοβόρος, κι έτσι ο αναλυτής προτείνει την πώληση περί των 10 δις δολ. σε μετοχές, με πιθανή στήριξη από κρατικά κεφάλαια.

Αργά σήμερα το πρωί στο Λονδίνο, η μετοχή της ΒΡ σημείωνε πτώση 7%, με την αξία της να σημειώνει χαμηλό 14 ετών, με τα swaps χρεοκοπίας να διευρύνονται εξίσου απότομα, αντανακλώντας την ανησυχία των χρηματαγορών.Εξάλλου, σήμερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το κόστος καθαρισμού της διαρροής έχει ανέλθει ως σήμερα στα 2,35 δις δολ. Στις ανησυχίες προστίθενται πλέον και οι πιθανές δυσκολίες από την έναρξη της εποχής των τυφώνων στην περιοχή, που αναμένεται να δυσχεράνει τις εργασίες καθαρισμού.