Σε ξένη βοήθεια καταφεύγουν πλέον οι ΗΠΑ, προκειμένου να περιορίσουν την πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού, την ώρα που ο... Αλεξ απειλεί να σταματήσει τις εργασίες εκκαθάρισης και να μολύνει με ραγδαία ταχύτητα τις αμερικανικές ακτές. Ο πρώτος κυκλώνας της σαιζόν στον Ατλαντικό βρίσκεται πολύ κοντά στη μεθόριο Τέξας-Μεξικού και, με ανέμους ταχύτητας 40 χιλιομέτρων και κύματα 4 μέτρων, αναστέλλει τις εργασίες της βρετανικής εταιρείας για την περισυλλογή του πετρελαίου που συνεχίζει να ρέει στη θάλασσα
Σε ξένη βοήθεια καταφεύγουν πλέον οι ΗΠΑ, προκειμένου να περιορίσουν την πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού, την ώρα που ο... Αλεξ απειλεί να σταματήσει τις εργασίες εκκαθάρισης και να μολύνει με ραγδαία ταχύτητα τις αμερικανικές ακτές.

Ο πρώτος κυκλώνας της σαιζόν στον Ατλαντικό βρίσκεται πολύ κοντά στη μεθόριο Τέξας-Μεξικού και, με ανέμους ταχύτητας 40 χιλιομέτρων και κύματα 4 μέτρων, αναστέλλει τις εργασίες της βρετανικής εταιρείας για την περισυλλογή του πετρελαίου που συνεχίζει να ρέει στη θάλασσα. Ηδη, οι ελεγχόμενες καύσεις και οι ρίψεις χημικών έχουν σταματήσει και, εάν ο «Αλεξ» δυναμώσει, είναι θέμα χρόνου το πότε θα διακοπούν και οι εργασίες περισυλλογής του πετρελαίου από τον Κόλπο του Μεξικού.

Καταφέροντας ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην BP -η οποία είδε πάντως χθες τη μετοχή της στο Λονδίνο να ενισχύεται κατά 6,7%- αλλά και στην κυβέρνηση Ομπάμα που (αντιμέτωπη με την εντεινόμενη λαϊκή δυσφορία για τη διαχείριση της κρίσης) υποχρεούται πλέον να δεχθεί διεθνή συνδρομή για τον περιορισμό της μεγαλύτερης οικολογικής καταστροφής στην αμερικανική ιστορία.

Από 12 χώρες

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δεχτούν 22 προσφορές βοήθειας από 12 χώρες και διεθνείς υπηρεσίες», ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Ουάσιγκτον φαίνεται μάλιστα να εξετάζει το ενδεχόμενο αποδοχής βοήθειας και από χώρες όπως η Κίνα, η Κένια και το Βιετνάμ.

Και, εν μέσω της καταστροφής, η μάχη μεταξύ Λευκού Οίκου και ΒΡ συνεχίζεται και θα κορυφωθεί στις 8 Ιουλίου -όταν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία για την απόφαση του εφετείου που ήρε το εξάμηνο μορατόριουμ που είχε επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος στις υποθαλάσσιες εξορύξεις πετρελαίου.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 01/07/2010)