Την Αναλυτική Εικόνα της Ελληνικής και Διεθνούς Αγοράς Πετρελαίου Αποτύπωσε η Ημερίδα «Πετρέλαιο και Οικονομία 2010» του ΙΕΝΕ

Την Αναλυτική Εικόνα της Ελληνικής και Διεθνούς Αγοράς Πετρελαίου Αποτύπωσε η Ημερίδα «Πετρέλαιο και Οικονομία 2010» του ΙΕΝΕ
energia.gr
Πεμ, 1 Ιουλίου 2010 - 17:47
Μία συνολική και εξαιρετικά αναλυτική εικόνα της εγχώριας και διεθνούς αγοράς πετρελαίου πρόσφερε η σημερινή Ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ. Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με τίτλο «Πετρέλαιο και Οικονομία 2010», η οποία οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), και πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), με τη συμμετοχή γνωστών στελεχών του χώρου των πετρελαιοειδών στην Ελλάδα. Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Ιωάννης Μανιάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των αποθεμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και στη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στην μεταφορά πετρελαίου, στις διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις μέσω αγωγών, που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και στην εγχώρια αγορά καυσίμων. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η δέσμευσή του για δημιουργία δημόσιου φορέα έρευνας υδρογονανθράκων
Μία συνολική και εξαιρετικά αναλυτική εικόνα της εγχώριας και διεθνούς αγοράς πετρελαίου πρόσφερε η σημερινή Ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ. Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με τίτλο «Πετρέλαιο και Οικονομία 2010», η οποία οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), και πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), με τη συμμετοχή γνωστών στελεχών του χώρου των πετρελαιοειδών στην Ελλάδα. Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Ιωάννης Μανιάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των αποθεμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και στη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας  στην μεταφορά πετρελαίου, στις διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις μέσω αγωγών, που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και στην εγχώρια αγορά καυσίμων. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η δέσμευσή του για δημιουργία δημόσιου φορέα έρευνας υδρογονανθράκων με τρόπο που θα διασφαλίζει την απόλυτη διαφάνεια στη διεξαγωγή διεθνών διαγωνισμών για την παραχώρηση ερευνητικών περιοχών, αλλά και αποτελεσματικότητα στην αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού πλούτου με σεβασμό στους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε την  ελληνική ναυτιλία τον μεγαλύτερο αγωγό μεταφοράς υδρογονανθράκων στον κόσμο, ενώ σημείωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται από το 2006 στα υπό Ελληνική σημαία πλοία, αφορά κυρίως τα δεξαμενόπλοια, τα οποία συνεχίζουν να προτιμούν την Ελληνική σημαία ακόμη και κατά  την τρέχουσα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. 

Αναφορικά με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ προανήγγειλε συγκεκριμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που προγραμματίζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα για να  καταδειχθεί στη βουλγαρική πλευρά η σημασία του έργου για τις διμερείς σχέσεις. Στάθηκε, επίσης, στη χθεσινή υπογραφή συμφωνίας για τη σύσταση της South Stream Greece, με την ελληνική και τη ρωσική πλευρά να συμμετέχουν κατά 50%.

Στη συνέχεια, ο  Πρόεδρος του  ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και στα προβλήματα της ελληνικής αγοράς πετρελαιοειδών, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη επιβολή πρόσθετων φορολογικών μέτρων και τις δυσμενείς επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα. Στις τελευταίες εξελίξεις στην διεθνή αγορά πετρελαίου αναφέρθηκε ο κ. Κωστής  Σταμπολής, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, ενώ, ακολούθως, ο κ. Διονύσης Χιόνης, Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Ανάπτυξης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ανέλυσε τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών στην οικονομία και τον ρόλο τους στην δημιουργία πληθωριστικών φαινομένων.

Σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη παρουσίαση ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ Α.Ε. ανέλυσε την κατάσταση στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά πετρελαιοειδών, τονίζοντας την στρατηγική και την πορεία της Επιχείρησης. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ο κλάδος διύλισης και λιανικής εμπορίας συνεισφέρει στο εξαγωγικό ισοζύγιο της Ελλάδας περίπου € 3 δισ. ετησίως, απασχολεί με άμεσο και έμμεσο τρόπο 100.000 άτομα από το εργατικό δυναμικό της χώρας και συλλέγει για λογαριασμό του κράτους € 10 δισ. περίπου ετησίως (ως ΕΦΚ και ΦΠΑ)  πέραν των φόρων εισοδήματος που αποδίδει.

Στο στόχο της νέας δομής  τιμολόγησης στην αγορά πετρελαίου αναφέρθηκε ο Στέφανος Κομνηνός, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν. κατά την έναρξη της επόμενης Συνεδρίας που επικεντρώθηκε στη διύλιση, αποθήκευση και εμπορία του πετρελαίου. Ο κ. Νίκος Σάτρας, Ειδικός Αναλυτής Επενδύσεων της Δ/νσης Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ αναφέρθηκε στη συμβολή της νέας μονάδας διύλισης αργού της Επιχείρησης στην αύξηση της παραγωγής και την διασφάλιση υψηλής ποιότητας και ασφάλειας, ενώ ο κ. Αργύρης Φαββατάς, Μηχ/γος Ηλ/γος, Δ/ντής Εργοστασίου, Agroinvest  AEBE, τόνισε την ανάγκη απελευθέρωσης στην αγορά υγρών βιοκαυσίμων και την εκπλήρωση των κριτηρίων αειφορίας της Οδηγίας 28/2009. Τέλος, ο κ. Αναστάσιος Τόσιος, Διευθυντής Τεχνικής Εξυπηρέτησης Πελατών της ΕΠΑ Αττικής Α.Ε. ανέλυσε τις εξελίξεις στις τεχνολογίες φυσικού αερίου και στη διείσδυση και υποκατάσταση πετρελαίου στην Αττική.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με μία πολύ ενδιαφέρουσα και ενδελεχή συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας, με θέμα: «Ομαλή Λειτουργία Εγχώριας Αγοράς & Ανταγωνισμός», όπου υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων σε μία σειρά από καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των πετρελαιοειδών, με επιπτώσεις στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο πάνελ ήταν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Κούτλας, Διευθύνων Σύμβουλος, Κ- Oil A.E. & Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ENEEΠ), Πέτρος Μουτόπουλος, Οικονομικός Διευθυντής της Silk Oil Α.Ε., Ευάγγελος Κώτσος, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της  Πανελλήνιας Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Δημήτρης Μακρυβέλλιος, τ. Πρόεδρος της Ο.Β.Ε. και Ηλίας Κοκουγιάννης, Υπεύθυνος Μελών & Δημοσίων Σχέσεων της ΕΚΠΟΙΖΩ.