Σε αλλαγή ηγεσίας είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει η ΒΡ στον απόηχο της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού που έχει προκαλέσει μεγάλη οικολογική καταστροφή. Η διαρροή αυτή, μάλιστα, μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική και για το μέλλον της εταιρείας καθώς πολλοί πιστεύουν ότι η ζημιά για την ΒΡ είναι τόσο μεγάλη, που μπορεί να αναγκαστεί να αναζητήσει στρατηγικό σύμμαχο
Σε αλλαγή ηγεσίας είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει η ΒΡ στον απόηχο της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού που έχει προκαλέσει μεγάλη οικολογική καταστροφή. Η διαρροή αυτή, μάλιστα, μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική και για το μέλλον της εταιρείας καθώς πολλοί πιστεύουν ότι η ζημιά για την ΒΡ είναι τόσο μεγάλη, που μπορεί να αναγκαστεί να αναζητήσει στρατηγικό σύμμαχο. Σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», τα δύο κορυφαία στελέχη της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας, ο πρόεδρος Carl Ηenric Svanberg και ο διευθύνων σύμβουλος Τony Ηayward, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των αντιδράσεων για τον τρόπο με τον οποίο- όπως λένε οι επικριτές της εταιρείας- χειρίστηκε η ΒΡ το θέμα της διαρροής.

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αναφέρουν ότι μπορεί ο κ. Ηayward να έχει αρκετούς υποστηρικτές, όμως αρκετοί μέτοχοι έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι η αποχώρησή του θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μεγαλύτερου σχεδίου, με βάση το οποίο θα γίνει προσπάθεια να αποκατασταθεί η φήμη της βρετανικής πετρελαϊκής.

«Οταν θα κλείσει η υπόθεση, θα γίνει έρευνα και εκτιμούμε ότι θα αντικατασταθεί η ηγεσία», είπε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ένας από τους δέκα μεγαλύτερους βρετανούς μετόχους της ΒΡ που δεν κατονομάζεται. Ηδη η ΒΡ έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην καταβολή 20 δισ. δολαρίων ως αποζημίωση προς όσους έχουν πληγεί από τη διαρροή.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 05/07/2010)