Απειλή για την τροφική αλυσίδα αποτελούν οι πετρελαιοκηλίδες, όπως αυτή στον Κόλπο του Μεξικού, διότι αυξάνουν το επίπεδο του αρσενικού στους ωκεανούς. Μελέτη επιστημόνων του Ιmperial College κατέδειξε ότι το αρσενικό, τοξική ουσία που υπάρχει στα ορυκτά και στο πετρέλαιο,«μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γενετικών παραμορφώσεων και να αποτελέσει αιτία για εκ γενετής δυσμορφίες»
Απειλή για την τροφική αλυσίδα αποτελούν οι πετρελαιοκηλίδες, όπως αυτή στον Κόλπο του Μεξικού, διότι αυξάνουν το επίπεδο του αρσενικού στους ωκεανούς. Μελέτη επιστημόνων του Ιmperial College κατέδειξε ότι το αρσενικό, τοξική ουσία που υπάρχει στα ορυκτά και στο πετρέλαιο, «μπορεί  να αυξήσει τον κίνδυνο  γενετικών παραμορφώσεων  και να αποτελέσει  αιτία για εκ γενετής  δυσμορφίες»ή ακόμη και «να σκοτώσει  ζώα, όπως πουλιά, τα  οποία τρέφονται με θαλάσσια  είδη»που έχουν δηλητηριαστεί με αρσενικό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πετρελαιοκηλίδες μπλοκάρουν το φυσικό σύστημα «φιλτραρίσματος» των ωκεανών και εμποδίζουν την απομάκρυνση του αρσενικού από το θαλασσινό νερό. «Οι πετρελαιοκηλίδες  δημιουργούν  μια βραδυφλεγή  βόμβα που στο μέλλον θα  απειλήσει τη δομή του θαλάσσιου  οικοσυστήματος» δήλωσε ο καθηγητής  Μαρκ Σέπτον. «Κάναμε αυτή την  έρευνα πριν από τη διαρροή  στον Κόλπο του Μεξικού.  Τώρα όμως μας  παρέχεται μια νέα εικόνα  για τον πιθανό κίνδυνο  που απειλεί το περιβάλλον  της περιοχής» εξήγησε ο  Γουίμολπορν Γουανίπι , εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Πολλές περιοχές  θα απειληθούν από  τα αυξημένα επίπεδα αρσενικού  που μακροπρόθεσμα  θα επηρεάσουν τη  θαλάσσια ζωή, τα φυτά  και τους ανθρώπους, που  χρειάζονται τον ωκεανό  για να ζήσουν».

(από την εφημερίδα "Το Βήμα", 4/7/2010)