Προς αλλαγή ηγεσίας φέρεται να προσανατολίζεται η ΒΡ και μάλιστα μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, όταν -όπως ελπίζεται- θα κατορθώσει να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, μεταξύ άλλων της εφημερίδας Financial Times, φέρουν τη διοικητική αναδιάταξη να συνδυάζεται με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενδεχομένως μέσω έκδοσης ομολόγων ή επένδυσης εκ μέρους στρατηγικού μετόχου, στο πλαίσιο μάλιστα των αμυντικών κινήσεων του βρετανικού κολοσσού ώστε να μην αποτελέσει στόχο επιθετικής εξαγοράς από κάποιο μεγαλύτερο ανταγωνιστή της όπως η ExxonMobil ή η Royal Dutch Shell

Προς αλλαγή ηγεσίας φέρεται να προσανατολίζεται η ΒΡ και μάλιστα μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, όταν -όπως ελπίζεται- θα κατορθώσει να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, μεταξύ άλλων της εφημερίδας Financial Times, φέρουν τη διοικητική αναδιάταξη να συνδυάζεται με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενδεχομένως μέσω έκδοσης ομολόγων ή επένδυσης εκ μέρους στρατηγικού μετόχου, στο πλαίσιο μάλιστα των αμυντικών κινήσεων του βρετανικού κολοσσού ώστε να μην αποτελέσει στόχο επιθετικής εξαγοράς από κάποιο μεγαλύτερο ανταγωνιστή της όπως η ExxonMobil ή η Royal Dutch Shell. Αλλωστε, πληροφορίες φέρουν τους δυνάμει δανειστές της -Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Banco Santander, HSBC, Royal Bank of Canada, Royal Bank of Scotland και Societe Generale- να έχουν συμφωνήσει στην παροχή περίπου 9 δισ. δολαρίων για να τη στηρίξουν έναντι μελλοντικών απαιτήσεων.

Οι αλλαγές στα ανώτατα κλιμάκια της διοίκησης θεωρούνται καίριες προκειμένου η εταιρεία να ανακτήσει το τρωθέν κύρος και να προστατεύσει την ανεξαρτησία της. Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της ΒΡ ασκούν σφοδρή κριτική κατά του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της, Σουηδού Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ, για έλλειψη αποφασιστικότητας και πλημμελή στήριξη του διευθύνοντος συμβούλου, Τόνι Χέιγουορντ. «Στη σκιά», ως πολύ πρόσφατα, ο κ. Σβάνμπεργκ φαίνεται τελικά προτιμότερος στόχος από τον κ. Χέιγουορντ, παρά τις γκάφες του τελευταίου κατά τον χειρισμό της υπόθεσης στις ΗΠΑ, όπου μέχρι πρότινος ήταν το «πρόσωπο» της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, τα πιθανά νέα πρόσωπα στη διοίκηση είναι Αμερικανοί, πιθανώς ο Τσιπ Γκουντγίαρ ή ο Πολ Αντερσον, αμφότεροι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της BHP Billiton.

Εξίσου σημαντική για την αυτοπροστασία της θεωρεί η ΒΡ την ανεξαρτησία της. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times, σχεδιάζει πώληση στρατηγικού μεριδίου 5-10%, αντί ώς και 9,06 δισ. δολαρίων, σε κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο πλούσιας χώρας της Μέσης Ανατολής ή της Ασίας. Δημοσίευμα εφημερίδας του Κουβέιτ έγραφε ότι η χώρα μπορεί να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία της ΒΡ στις προαναφερθείσες περιοχές. Μέτοχοι της εταιρείας διέψευσαν τη φήμη. Ομως, η μετοχή της ΒΡ, που έχει απολέσει το 50% της αξίας της από τις 20 Απριλίου, εκτινάχθηκε χθες 3,5% στο Λονδίνο λόγω του δημοσιεύματος.

Εν μέσω αυτών των πληροφοριών, η BP ανακοίνωσε χθες ότι το κόστος καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο έχει φθάσει τα 3,1 δισ. δολάρια. Το κόστος της πετρελαιοκηλίδας -στο οποίο περιλαμβάνονται τα 20 δισ. δολάρια που συμφώνησε η ΒΡ να πληρώσει στην αμερικανική κυβέρνηση για την καταστροφή- την υποχρεώνει να αναζητήσει ποικίλους τρόπους χρηματοδότησης. Η εταιρεία έχει δεσμευθεί να συγκεντρώσει 10 δισ. δολάρια με πώληση περιουσιακών στοιχείων της μέσα στους ερχόμενους 12 μήνες για να αποζημιώσει τα θύματα της κηλίδας. Στα σχέδιά της περιλαμβάνεται η διάθεση κυρίως πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Βάσει εμπιστευτικών πληροφοριών του Bloomberg, η εταιρεία εξετάζει την πώληση πετρελαιοπηγών στην Κολομβία, τη Βενεζουέλα και το Βιετνάμ.

Στα πιθανά υπό πώληση περιουσιακά στοιχεία, αντί 9 δισ. δολαρίων, περιλαμβάνεται η συμμετοχή της -60%- στην Pan American Energy, δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό εταιρεία της Αργεντινής. Ως πιθανή αγοράστρια φέρεται η κινεζική CNOOC, που απέκτησε συμμετοχή 20% στην εταιρεία τον Μάρτιο. Η ΒΡ, άλλωστε, διαθέτει πηγή και αγωγό φυσικού αερίου στο Βιετνάμ, καθώς και συμμετοχές σε τρεις κοινοπραξίες παραγωγής στη Βενεζουέλα. Είναι επίσης εταίρος στις δύο μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές της Κολομβίας, η παραγωγή των οποίων έφθασε στο ζενίθ το 1999.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 06/07/2010)