Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι τιμές του ουρανίου κυμαίνονταν στα 10 δολάρια ανά λίμπρα καθώς από τη μία πλευρά το αυξημένο κόστος και από την άλλη οι ευαισθησίες σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο- μετά και το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ (Απρίλιος 1986)- περιόρισαν το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια. Από το 2002, όμως, η τιμή του ανέκαμψε και τον Ιούνιο του 2007 σημείωσε ιστορικό υψηλό των 136 δολ./λίμπρα για να καταρρεύσει στη συνέχεια, κινούμενο σήμερα γύρω στα 41 δολ./λίμπρα
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι τιμές του ουρανίου κυμαίνονταν στα 10 δολάρια ανά λίμπρα καθώς από τη μία πλευρά το αυξημένο κόστος και από την άλλη οι ευαισθησίες σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο- μετά και το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ (Απρίλιος 1986)- περιόρισαν το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια. Από το 2002, όμως, η τιμή του ανέκαμψε και τον Ιούνιο του 2007 σημείωσε ιστορικό υψηλό των 136 δολ./λίμπρα για να καταρρεύσει στη συνέχεια, κινούμενο σήμερα γύρω στα 41 δολ./λίμπρα.

Την περίοδο 1982- 2004 με τις τιμές να κυμαίνονται σε 7 ως 20 δολάρια ανά λίμπρα, δηλαδή κοντά στο κόστος παραγωγής, τα κίνητρα για νέες επενδύσεις ελαττώθηκαν, περιορίζοντας έτσι την παραγωγική δυναμικότητα, με αποτέλεσμα η εν λόγω αγορά σήμερα να οδηγείται σε οριακές καταστάσεις, σε μια στιγμή κατά την οποία περισσότερες από δύο 10ετίες μετά το Τσερνόμπιλ η πυρηνική ενέργεια δείχνει να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Σήμερα λειτουργούν παγκοσμίως 448 πυρηνικοί αντιδραστήρες (113 στην Ασία, 71 στη Ρωσία και στην Ανατολική Ευρώπη, τέσσερα στη Ν. Αμερική, 134 στη Δ. Ευρώπη, 124 στη Β. Αμερική και δύο στη Ν. Αφρική) σε 31 χώρες, ενώ ως το 2015 συνολικά 79 νέοι αντιδραστήρες θα προστεθούν έναντι 40 που προγραμματίζονται να κλείσουν. Τα δεδομένα για το ουράνιο λοιπόν φαίνεται να αλλάζουν καθώς η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανέφερε πως αν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο συνεχίσουν τις σημερινές πολιτικές τους οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν κατά 130% και η ζήτηση πετρελαίου κατά 70% ως το 2050. Ετσι, λέει, πρέπει να αλλάξει το μείγμα ενεργειακής πολιτικής προς όφελος και της πυρηνικής ενέργειας, ενώ ως το 2050 οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στον κόσμο θα υπερδιπλασιαστούν και θα ανέρχονται μεταξύ 960 και 1.280.

Εστω και αν ο γερμανός φαρμακοποιός Μartin Κlaproth που ανακάλυψε το φυσικό ραδιενεργό στοιχείο ουράνιο στο ορυκτό πισσουρανίτη το 1789 ενδεχομένως να έβλεπε σήμερα το μέλλον τη ανθρωπότητας λίγο πιο ζοφερό, το σίγουρο όμως είναι ότι τα δεδομένα για το μέταλλο μεταβάλλονται, με την Deutsche Βank να υπολογίζει πως τα νέα πυρηνικά εργοστάσια θα οδηγήσουν σε αύξηση 300% της ζήτησης.

Ετσι μπορεί το ουράνιο να συνεχίσει να διχάζει τον κόσμο, η τιμή του, όμως, που υποχώρησε δραματικά (69%) από το τελευταίο υψηλό της, μάλλον θα πάρει κάποια στιγμή την ανιούσα, κινούμενη μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς προς τα 60-65 δολ./λίμπρα την ερχόμενη διετία.

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 08/07/2010)