Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν να παράσχουν την αναγκαία χρηματοδότηση για την κατασκευή του αντιδραστήρα Iter, ο οποίος θα αποτελέσει κρίσιμο βήμα προς την πυρηνική σύντηξη. Η σχετική τεχνολογία αφορά την συνένωση ατόμων υδρογόνου ώστε να σχηματίσουν ήλιο, απελευθερώνοντας παράλληλα τεράστιες ποσότητες καθαρής ενέργειας.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν να παράσχουν την αναγκαία χρηματοδότηση για την κατασκευή του αντιδραστήρα Iter, ο οποίος θα αποτελέσει κρίσιμο βήμα προς την πυρηνική σύντηξη. Η σχετική τεχνολογία αφορά την συνένωση ατόμων υδρογόνου ώστε να σχηματίσουν ήλιο, απελευθερώνοντας παράλληλα τεράστιες ποσότητες καθαρής ενέργειας. Πρόκειται για ότι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό του Ηλίου, αλλά η διαδικασία παρουσιάζει μεγάλες προκλήσεις, όπως άλλωστε και η υλοποίηση του σχεδίου του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού αντιδραστήρα.

Ο τόπος που θα υποδεχθεί τον Iter είναι το Κανταράς της Γαλλίας. Το σχέδιο έχει ξεφύγει ήδη από τον αρχικό προϋπολογισμό του και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν να δαπανήσουν επιπλέον 1,4 δις ευρώ για την περίοδο 2012-13 ώστε να προχωρήσει η υλοποίησή του. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από διάφορες πηγές του κοινοτικού προϋπολογισμού, όπως το πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας.

Στις 27-28 Ιουλίου πρόκειται να γίνει ειδικό συμβούλιο το οποίο θα εξετάσει το μέλλον του έργου, το οποίο προωθούν από κοινού η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ινδία και η Νότιος Κορέα.

Ο Iter αποτελεί το επιστέγασμα επιστημονικών προσπαθειών δεκαετιών και σκοπεύει να προκαλέσει σύντηξη σε ένα νέφος αερίου το οποίο θα θερμανθεί σε θερμοκρασία 100 εκατ. βαθμών Κελσίου εν μέσω ενός μαγνητικού πεδίου. Το ζήτημα είναι η παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας ενέργειας από αυτή που απαιτείται για τη θέρμανση του αερίου. Στην πράξη αυτό σημαίνει την παραγωγή ισχύος 500 MW με τη χρήση παλμών ανά 400 δευτερόλεπτα.

Το συνολικό κόστος πιθανολογείται ότι θα φτάσει τα 15 δις ευρώ, εκ των οποίων η Ε.Ε. καλείται να καταβάλει σχεδόν τα μισά, δηλαδή 7,2 δις. Σχολιάζοντας τον Iter, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Γκύντερ Έτινγκερ, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως αξίζει τον κόπο, διότι αποτελεί μια ελπίδα για τις επόμενες γενεές.