Οπως είναι γνωστό ο καταναλωτής πληρώνει κάθε χρόνο μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ 50,88 ευρώ υπέρ της ΕΡΤ. Υπάρχει πρόταση από το υπουργείο Περιβάλλοντος μέρος αυτών των χρημάτων να κατευθύνονται στην «πράσινη» ανάπτυξη, όπως άλλωστε προβλέπει και ο πρόσφατος νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο άρθρο 12. Εάν από τα χρήματα αυτά 21 ευρώ ενίσχυαν το Τέλος ΑΠΕ δεν θα χρειαζόταν καμία άλλη αύξηση.

Οπως είναι γνωστό ο καταναλωτής πληρώνει κάθε χρόνο μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ 50,88 ευρώ υπέρ της ΕΡΤ. Υπάρχει πρόταση από το υπουργείο Περιβάλλοντος μέρος αυτών των χρημάτων να κατευθύνονται στην «πράσινη» ανάπτυξη, όπως άλλωστε προβλέπει και ο πρόσφατος νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο άρθρο 12. Εάν από τα χρήματα αυτά 21 ευρώ ενίσχυαν το Τέλος ΑΠΕ δεν θα χρειαζόταν καμία άλλη αύξηση. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη που έχουν συντάξει παράγοντες του χώρου των ΑΠΕ, που καταδεικνύει ότι τα συγκεκριμένα χρήματα αρκούν για να καλύψουν πλήρως το κόστος χρηματοδότησης των 10.000 MW από ΑΠΕ, τα οποία έχει βάλει σαν στόχο να εγκατασταθούν στην Ελλάδα μέχρι το 2020 η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το άρθρο 12 του νόμου για τις ΑΠΕ ορίζει ότι το ποσοστό της εισφοράς υπέρ ΕΡΤ το οποίο στο εξής θα αποτελεί πόρο του Ειδικού Λογαριασμού που διαχειρίζεται ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) του λογαριασμού δηλαδή που αφορά τις ΑΠΕ, θα οριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, η οποία απομένει να εκδοθεί.

Τι είναι όμως το ειδικό τέλος ΑΠΕ και γιατί χρεώνεται;  

Εχει επιβληθεί από το άρθρο 40 του νόμου για τις ΑΠΕ, το ύψος του προσδιορίζεται με υπουργική απόφαση ύστερα από πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και χρεώνεται σε όλους τους πελάτες με βάση το ύψος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν.

Σύμφωνα με το Ν. 2773/99, η ΔΕΗ καταβάλλει το ειδικό τέλος ΑΠΕ στον ΔΕΣΜΗΕ, προκειμένου αυτός να καλύψει μέρος του απαιτούμενου ποσού που καταβάλλει στους παραγωγούς ΑΠΕ, για την αγορά ολόκληρης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν.

Το συγκεκριμένο αυτό «τέλος» καλύπτει το ακριβότερο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, έναντι παραγωγής από τα συμβατικά καύσιμα. Από ουσιαστική άποψη αυτή η χρέωση αποτελεί ένα «ανταποδοτικό τέλος» που η πολιτεία έχει επιβάλει για να καλυφθεί το κόστος του περιβαλλοντικού αγαθού που προσφέρει στους πολίτες, δηλαδή της καθαρής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουν ήδη γίνει συζητήσεις μεταξύ της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη και του υπουργού Π. Γερουλάνου στον οποίο υπάγεται η ΕΡΤ, σχετικά με το ακριβές ύψος του τέλους που θα πάει στον «κουμπαρά» των ΑΠΕ, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη τελεσφορήσει, καθώς σκαλώνουν στις επιφυλάξεις του υπουργού Πολιτισμού.

(από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" , 18/7/2010)