Χρήστος Μπαλάσκας-ΕΠΑ Αττικής: Απαραίτητη η Διατήρηση του Χαμηλού Συντελεστή ΦΠΑ στο Φυσικό Αέριο

Χρήστος Μπαλάσκας-ΕΠΑ Αττικής: Απαραίτητη η Διατήρηση του Χαμηλού Συντελεστή ΦΠΑ στο Φυσικό Αέριο
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τρι, 20 Ιουλίου 2010 - 15:50
Προς το φυσικό αέριο, ως εναλλακτική πηγή θέρμανσης, στρέφονται όλο και περισσότεροι καταναλωτές. Κρίσιμο κίνητρο, λόγω και της γενικότερης οικονομικής κρίσης, αποτελεί η φθηνότερη τιμή του σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό προκύπτει από το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το πρόγραμμα που προώθησε φέτος η ΕΠΑ Αττικής, χρηματοδοτώντας την εσωτερική εγκατάσταση θέρμανσης.

Προς το φυσικό αέριο, ως εναλλακτική πηγή θέρμανσης, στρέφονται όλο και περισσότεροι καταναλωτές. Κρίσιμο κίνητρο, λόγω και της γενικότερης οικονομικής κρίσης, αποτελεί η φθηνότερη τιμή του σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό προκύπτει από το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το πρόγραμμα που προώθησε φέτος η ΕΠΑ Αττικής, χρηματοδοτώντας την εσωτερική εγκατάσταση θέρμανσης. 

Ήδη, εκτιμάται ότι η φετινή ζήτηση θα υπερβεί τους στόχους που έχει θέσει για το 2010 η εταιρία, με συνέπεια την ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών της. Ωστόσο, σε αυτό το περιβάλλον μια ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα λειτουργούσε ως ισχυρό αντικίνητρο και μάλιστα σε μια περίοδο που ο καταναλωτής χρειάζεται φθηνό καύσιμο, λόγω της συμπίεσης των εισοδημάτων του. Για όλα αυτά τα ζητήματα, καθώς και για τις προοπτικές και τον επενδυτικό σχεδιασμό της ΕΠΑ Αττικής μιλά ο γενικός διευθυντής της Χρήστος Μπαλάσκας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο energia. gr

Προωθήσατε φέτος ένα καινοτόμο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της εσωτερικής εγκατάστασης θέρμανσης. Ποια ήταν η ανταπόκριση των καταναλωτών;

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης της εγκατάστασης θέρμανσης για τα μεγάλα ενεργοβόρα κτίρια του λεκανοπεδίου, το οποίο παρουσίασε φέτος η ΕΠΑ Αττικής, ήρθε να δώσει λύση στα νοικοκυριά που αναζητούν τη μέγιστη δυνατή οικονομία και ευκολία στην καθημερινότητά τους. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του προγράμματος είναι ότι διευκολύνει τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε μεγάλες πολυκατοικίες να συναποφασίσουν για μία σημαντική επένδυση που θα αναβαθμίσει την κατοικία τους, θα προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους. Και, μάλιστα, σε μία περίοδο, όπου ο οικονομικός παράγοντας αποτελεί το πρωτεύον κριτήριο στις αποφάσεις για νέες επενδύσεις. Παράλληλα, οι στόχοι του προγράμματος είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τη στρατηγική μας για αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στην Αττική εστιάζοντας σε ενεργοβόρους καταναλωτές με υψηλούς όγκους καταναλώσεων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης εφαρμογής του, το ενδιαφέρον των καταναλωτών ήταν αρκετά υψηλό με σταθερά αυξητικούς ρυθμούς εκδηλώσεων ενδιαφέροντος. Ήδη μέχρι σήμερα ο αριθμός των νοικοκυριών σε κτίρια με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 200.000 θερμίδων που έχει συμβολαιοποιηθεί ξεπερνά τις 3.500 και είναι σχεδόν ίδιος με εκείνο του συνόλου του 2009. Ήδη το πρόγραμμα έχει επιτύχει το ήμιση του στόχου του και οι ενδείξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ζήτηση για το 2010 θα είναι υψηλότερη από τον στόχο μας.

Γενικότερα, πώς κινούνται φέτος οι πωλήσεις σας; Πόσα νέα συμβόλαια έχουν υπογραφεί ως τώρα, σε τι συμβολαιοποιημένους όγκους αντιστοιχούν και ποιο είναι το ποσοστό αύξησης των όγκων πωλήσεων; Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία ανταποκρίνεστε στους στόχους που έχουν τεθεί για το 2010;

Αναμφίβολα, η οικονομική ύφεση που βιώνουμε σε συνάρτηση με τον ήπιο χειμώνα που διανύσαμε δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη δραστηριότητά μας τη φετινή χρονιά.

Παρ’ όλα αυτά, το στρατηγικό μας σχέδιο εφαρμόζεται ικανοποιητικά αφού τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν αυξητικούς ρυθμούς στις μεγάλες καταναλώσεις.

Έτσι, ενώ οι δείκτες σε απόλυτο αριθμό συμβολαίων είναι μειωμένοι συγκριτικά με πέρυσι εξαιτίας των παραπάνω παραγόντων, τα συνδεδεμένα νοικοκυριά φτάνουν ήδη τα 10.000 από τα οποία το 70% αφορά σε νοικοκυριά κτιρίων με κεντρική θέρμανση. Επιπλέον, ο όγκος πωλήσεων καταγράφει μέχρι σήμερα περίπου 154 εκατ. κυβικά μέτρα, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

 

Η εταιρία, με βάση τα ως τώρα στοιχεία, θα επανέλθει φέτος σε κερδοφορία;

 

Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή σίγουρα δε μπορούν να δώσουν το στίγμα της φετινής χρονιάς.

Από τη μία πλευρά, βρισκόμαστε όλοι σε ένα συνεχώς μεταβλητό οικονομικό περιβάλλον το οποίο επηρεάζει τις αντιλήψεις και αποφάσεις των καταναλωτών και κατ’επέκταση την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων και την κινητικότητα των αγορών.

Από την άλλη, σε λίγους μήνες ξεκινά η νέα χειμερινή περίοδος η οποία θα συμβάλλει σημαντικά στην τελική εικόνα των αποτελεσμάτων μας, λόγω της πτώσης των θερμοκρασιών και αντίστοιχα των αυξητικών όγκων κατανάλωσης.

Συνεπώς, μία εκτίμηση για τα αποτελέσματα της ΕΠΑ Αττικής θα ήταν πρόωρη στη φάση αυτή. Ωστόσο είναι σαφές ότι οι στόχοι που θέτουμε και οι τακτικές που εφαρμόζουμε για την επίτευξή τους φιλοδοξούμε πως θα ενισχύουν την πορεία της εταιρείας μας.

Έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση και επέκταση του δικτύου της Αθήνας; Σε ποια φάση είναι το έργο υποδομών της εταιρίας;

Το δίκτυο φυσικού αερίου στις κεντρικές περιοχές της Αθήνας εκτείνεται σε εύρος περίπου 500 χλμ. εξυπηρετώντας σήμερα περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Πρόκειται για δίκτυο έντονου εμπορικού ενδιαφέροντος αφού καλύπτει τις πλέον πυκνοδομημένες περιοχές της Αττικής με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα τόσο στον οικιακό όσο στον επαγγελματικό τομέα.

Η συστηματική αναβάθμιση του εκτενούς αυτού δικτύου αποτελεί για εμάς στρατηγική επιλογή. O εκσυγχρονισμός της τεχνολογίας του δικτύου και η ενίσχυσή του θα βοηθήσει στην κάλυψη της ζήτησης και θα εξασφαλίσει την καλή λειτουργία του. Ως εκ τούτου, η ΕΠΑ Αττικής, λειτουργώντας πάντα με γνώμονα την ποιότητα, την ασφάλεια και την αξιοπιστία των δικτύων της, έχει σχεδιάσει ένα πολυετές πρόγραμμα αναβάθμισης του δικτύου του κέντρου της Αθήνας, το οποίο υλοποιείται σταδιακά και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του αναπτυξιακού μας έργου στην Αττική. Η υποβολή πρότασης του προγράμματος για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (2011-15) βρίσκεται υπό αξιολόγηση από τα αρμόδια όργανα.

Εξακολουθεί το φυσικό αέριο να συνιστά εναλλακτική επιλογή με συγκριτικό πλεονέκτημα για τον καταναλωτή; Υπάρχουν ενδεχομένως κάποια ζητήματα που πιθανόν να ανακόψουν αυτή την επιλογή, γιατί ακούγονται κάποιες φήμες για αύξηση του ΦΠΑ;

Το φυσικό αέριο αποτελεί το πλέον ανταγωνιστικό, εύχρηστο και φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο σε σύγκριση με τις εναλλακτικές επιλογές συμβατικών καυσίμων που έχει σήμερα ο καταναλωτής.

Η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της αγοράς του φυσικού αερίου και τη διείσδυσή του στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Σε αυτό τον άξονα, η ΕΠΑ Αττικής έχει επιλέξει την εφαρμογή τιμολογιακής πολιτικής ανταγωνιστικών καυσίμων, σύμφωνα με την οποία η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται κατά 20% χαμηλότερη από αυτή του ενεργειακού ισοδύναμου του πετρελαίου θέρμανσης, προσφέροντας σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον καταναλωτή.

Παράλληλα, το γεγονός ότι το φυσικό αέριο αποτελεί στρατηγικό καύσιμο για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της χώρας, επιβάλλει την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του σε διάφορα επίπεδα, ένα εκ των οποίων είναι και η φορολόγηση του με χαμηλό συντελεστή φπα.

Αναμφίβολα, μια ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις αφού θα οδηγήσει σε μείωση της ανταγωνιστικότητάς του φυσικού αερίου, σε αναχαίτιση της διείσδυσης, και ελαχιστοποίηση των ρυθμών μείωσης εκπομπών ρύπων προς το περιβάλλον, περιορίζοντας τις προσπάθειες ταχύτερης επίτευξης των εθνικών ενεργειακών μας στόχων.

Καταγράφεται τελευταία κινητικότητα και αυξημένο ενδιαφέρον για την εξαγορά του ποσοστού που κατείχε η Duke Energy στην ΕΠΑ Αττικής. Δημιουργούνται κάποια νέα δεδομένα και ποια είναι αυτά;

Η μετοχική σύνθεση της ΕΠΑ Αττικής παραμένει σταθερή, με τη ΔΕΠΑ μέσω της ΕΔΑ να κατέχει το 51% και ιδιώτες επενδυτές το 49%.

Για τη διοίκηση και τους μετόχους της εταιρείας, πρωταρχικός στόχος παραμένει η υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων, που θα οδηγήσουν στην αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου, στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της θετικής πορείας της ΕΠΑ Αττικής.