Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία της Κίνας έχει ερηµώσει τις παραλίες κατά µήκος της Κίτρινης Θάλασσας καθώς το µέγεθός της διπλασιάστηκε – µέχρι τώρα οι προσπάθειες αντιµετώπισής της γίνονται µε απλά µέσα και οι εργάτες δουλεύουν µόνο µε λαστιχένια γάντια.
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία της Κίνας έχει ερηµώσει τις παραλίες κατά µήκος της Κίτρινης Θάλασσας καθώς το µέγεθός της διπλασιάστηκε – µέχρι τώρα οι προσπάθειες αντιµετώπισής της γίνονται µε απλά µέσα και οι εργάτες δουλεύουν µόνο µε λαστιχένια γάντια. Αξιωµατούχος προειδοποίησε ότι η πετρελαιοκηλίδα αποτελεί «σοβαρή απειλή» για τα θαλάσσια οικοσυστήµατα και την ποιότητα του νερού, καθώς έχει καταστρέψει τις ακτές του Νταλιάν που κάποτε είχε τον τίτλο «της καλύτερης πόλης στην Κίνα για να ζει κάποιος».

Ενας εργάτης που συµµετείχε στην προσπάθεια καθαρισµού πνίγηκε, µε το σώµα του να έχει καλυφθεί εντελώς από πετρέλαιο. Μέλη της κινεζικής Greenpeace καταγγέλλουν ότι η µόλυνση είναι πολύ µεγαλύτερη από ό,τι έχει αναφερθεί µέχρι τώρα και έχει επεκταθεί σε περισσότερα από 430 τετραγωνικά χιλιόµετρα, πέντε ηµέρες αφότου εξερράγη ο πετρελαιαγωγός σε αυτήν την περιοχή της Νοτιοανατολικής Κίνας.

Στην άλλη µεγάλη πετρελαιοκηλίδα, στον Κόλπο του Μεξικού, ο αµερικανός αξιωµατούχος που χειρίζεται το θέµα έδωσε χθες άδεια στην ΒΡ να συνεχίσει τις δοκιµές µε το κλειδί πίεσης στο σφραγισµένο φρέαρ Μακόντο για άλλες 24 ώρες, παρ’ ότι έχουν διαπιστωθεί πέντε διαρροές µικρής έκτασης.

«Δεν βρήκαµε κάτι που να έχει σηµαντικές συνέπειες στην ακεραιότητα της κορυφής του φρέατος µέχρι σήµερα», δήλωσε ο ναύαρχος εν αποστρατεία Θαντ Αλεν.
(από την εφημερίδα "Τα Νέα")