Πολλοί έξυπνοι άνθρωποι καταναλώνουν πολλές ώρες εξετάζοντας σε ποιες μετοχές, κλάδους ή χώρες να αγοράσουν, αλλά, τελευταία, αυτό φαίνεται ότι δεν έχει και πολύ σημασία. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές με τον τρόπο που οι οικονομίες στις ΗΠΑ στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία ανταποκρίθηκαν κατά την περίοδο της κρίση, η οποία ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2007
Πολλοί έξυπνοι άνθρωποι καταναλώνουν πολλές ώρες εξετάζοντας σε ποιες μετοχές, κλάδους ή χώρες να αγοράσουν, αλλά, τελευταία, αυτό φαίνεται ότι δεν έχει και πολύ σημασία.

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές με τον τρόπο που οι οικονομίες στις ΗΠΑ στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία ανταποκρίθηκαν κατά την περίοδο της κρίση, η οποία ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2007. Εάν κάποιος γνωρίζει ποιες είναι οι επιδόσεις σε αυτές τις περιοχές, τότε διαθέτει ένα θαυμάσιο εργαλείο για να δει πώς θα κινηθούν και οι υπόλοιπες.

Διαστρεβλωμένο, ισχύει το ίδιο και στις αναδυόμενες αγορές. Χωρίς αυτό να προκαλεί έκπληξη, είναι πιο ασταθείς σε σχέση με τι αναπτυγμένες αγορές. Αλλά με μία μικρή εξαίρεση μερικών μηνών στα τέλη του 2008, οι αναδυόμενες αγορές κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση με τον αναπτυγμένο κόσμο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Ορισμένοι αναφέρονται στη μεταβαλλόμενη φύση του κόσμου και προτείνουν ότι πρέπει να αλλάξει λίγο ο τρόπος με τον οποίο επενδύουμε για να αναγνωρίζουμε τις νέες πραγματικότητες. Άλλοι αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο η διαχείριση της επενδυτικής αγοράς λειτουργεί και προτείνουν ότι είναι επιθυμητή μία πιο ριζική αλλαγή.

Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι κατά το διάστημα των τελευταίων 15 μηνών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν εάν τελικά η κρίση πράγματι έχει τελειώσει ή μία άλλη υπήρχε στον ορίζοντα, οι μετοχές είχαν την τάση να ακολουθούν μαζί ανοδική ή πτωτική πορεία.

Η αντίληψη για τους μακροοικονομικούς κινδύνους είναι κοινή σε όλο τον κόσμο και θα οδηγήσει τις μετοχές σε πλήρη αρμονία. Αυτό το γεγονός εξηγεί πως οι επιχειρήσεις που δεν είχαν εκτεθεί στην Ελλάδα κινούνται σε συμφωνία με τις πτώσεις και τις ανόδους της κρίσης στην ευρωζώνη - όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η ελληνική κατάσταση έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ζημιές στην παγκόσμια οικονομία.

Αυτή τη στιγμή οι μακροοικονομικοί παράγοντες θα πρέπει να κυριαρχούν, αλλά όχι σε αυτή την έκταση. Όσο περισσότεροι επενδυτές συμπεριφέρονται όμως με την αντίληψη ότι τα μακροοικονομικά είναι αυτά που έχουν σημασία, τόσο περισσότερο αυτό θα τείνει να είναι πραγματικό.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 26/07/2010)