Εδρα στο διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής κοινοπραξίας της, ΤΝΚ-ΒΡ, ίσως επιφυλάσσει η ΒΡ για τον Τόνι Χέιγουορντ από τον Οκτώβριο, μετά την αναμενόμενη αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της βρετανικής πετρελαϊκής. Αυτό υποστήριζαν χθες κύκλοι προσκείμενοι στην υπόθεση, ενώ ακόμα βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΒΡ και εκκρεμούσε επίσημη ανακοίνωση. Κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία «έδειχναν» και πάλι ως σχεδόν σίγουρο αντικαταστάτη τον Ρόμπερτ Ντάντλι, τον Αμερικανό που έχει τεθεί επικεφαλής των προσπαθειών τερματισμού της διαρροής και καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού

Εδρα στο διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής κοινοπραξίας της, ΤΝΚ-ΒΡ, ίσως επιφυλάσσει η ΒΡ για τον Τόνι Χέιγουορντ από τον Οκτώβριο, μετά την αναμενόμενη αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της βρετανικής πετρελαϊκής. Αυτό υποστήριζαν χθες κύκλοι προσκείμενοι στην υπόθεση, ενώ ακόμα βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΒΡ και εκκρεμούσε επίσημη ανακοίνωση. Κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία «έδειχναν» και πάλι ως σχεδόν σίγουρο αντικαταστάτη τον Ρόμπερτ Ντάντλι, τον Αμερικανό που έχει τεθεί επικεφαλής των προσπαθειών τερματισμού της διαρροής και καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού. Στόχος, να βελτιωθεί η εικόνα της ΒΡ και να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ κατά της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας, η οποία δέχεται σφοδρό «σφυροκόπημα» από τις 20 Απριλίου, όταν εξερράγη η εξέδρα Deepwater Horizon.

Η ίδια η ΒΡ επέμενε χθες ότι «καμιά επίσημη απόφαση» δεν είχε ληφθεί σχετικά με διοικητικές αλλαγές. Η ανακοίνωση, πάντως, αναμενόταν να προηγηθεί της σημερινής δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου, όπου –σύμφωνα με τους Financial Times– θα περιλαμβάνονται προβλέψεις 25-30 δισ. δολαρίων για το κόστος της πετρελαιοκηλίδας. Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, τις οποίες επικαλέσθηκαν το ΒBC και η εφημερίδα Sunday Times, διεξοδικές συζητήσεις έγιναν το Σαββατοκύριακο για το μέλλον του κ. Χέιγουορντ. Αναλυτές παραδέχονταν ότι «πλησιάζουμε στο τέλος της υπόθεσης», ενώ η μετοχή της ΒΡ εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 5% στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Ο Ρόμπερτ Ντάντλι υπήρξε επικεφαλής της ΤΝΚ-ΒΡ. Το φαβορί για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου και ήταν παρών στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου αναμενόταν να εγκριθεί και η αποχώρηση του προέδρου της εταιρείας, Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ. Ο κ. Ντάντλι, που εργάζεται στην ΒΡ από το 1998, μετά την εξαγορά της Amoco, θα είναι ο πρώτος Αμερικανός επικεφαλής στα χρονικά της βρετανικής εταιρείας. Η παρουσία του στα ηνία θεωρείται «κλειδί» για την τόνωση της εμπιστοσύνης προς την ΒΡ, έστω και αν πολλοί αναλυτές ομολογούν ότι ο δρόμος για την επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι μακρύς και δύσκολος. Η ανάδειξή του συνιστά παραδοχή ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η πετρελαιοκηλίδα θα είναι βασική προτεραιότητα της εταιρείας για το ορατό μέλλον. Αλλά και αναγνώριση της σημασίας των ΗΠΑ –και δη των υπεράκτιων κοιτασμάτων τους– για τις δραστηριότητες της ΒΡ, κορυφαίας παραγωγού πετρελαίου και αερίου στη χώρα, με το 40% του προσωπικού και των μετόχων της να είναι Αμερικανοί.

Οπως έγραψαν χθες οι Times, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το κόστος της πετρελαιοκηλίδας, η ΒΡ εξετάζει την πώληση μέρους ή και όλου του ποσοστού με το οποίο συμμετέχει στην κοινοπραξία ΤΝΚ-ΒΡ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε μια τέτοια πώληση –που θα έπεται της συμφωνίας με την αμερικανική Apache, πριν από μία εβδομάδα– πιθανότεροι αγοραστές είναι το μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας, Gazprom, και η κορυφαία κρατική πετρελαϊκή της, Rosneft. Η ΤΝΚ-ΒΡ, τρίτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή στη Ρωσία, δραστηριοποιείται και στην Ουκρανία και υπήρξε ιδιαίτερα κερδοφόρα από τη δημιουργία της, προ επταετίας. Η ΒΡ ήλθε επανειλημμένως σε ρήξη με την ομάδα των Ρώσων ολιγαρχών που ελέγχουν το ήμισυ της κοινοπραξίας. Σύμφωνα με αναλυτές, ο κ. Χέιγουορντ θα μπορούσε να γίνει «σύνδεσμος της ΒΡ» με τους Ρώσους μετόχους, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των εντάσεων, οι οποίες ώθησαν το 2008 στην αποχώρηση του σημερινού υποψήφιου αντικαταστάτη του.

Γεωτρήσεις στη Λιβύη ξεκινάει η ΒΡ

Γεωτρήσεις στα ανοιχτά του Κόλπου Σίρτε της Λιβύης επιβεβαίωσε η ΒΡ ότι θα ξεκινήσει μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Η είδηση είναι φυσική εξέλιξη της συμφωνίας του 2007 που σηματοδότησε την επιστροφή της βρετανικής εταιρείας στη Λιβύη μετά 33 χρόνια. Γνωστοποιείται, όμως, ενόσω ερευνάται η εμπλοκή της ΒΡ στην απελευθέρωση του Λίβυου βομβιστή του Λόκερμπι, πέρυσι -μια υπόθεση που εικάζεται ότι συνδέεται με την ίδια την προ τριετίας συμφωνία, η οποία αφορούσε την εξαγορά υπεράκτιων πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Λιβύη αντί 900 εκατ. δολαρίων.

Την ώρα που η τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού συνεχίζει να αμαυρώνει το όνομα της εταιρείας και εγείρει έντονο προβληματισμό για την ασφάλεια των υπεράκτιων γεωτρήσεων, εκπρόσωπος της ΒΡ διευκρινίζει ότι η προετοιμασία για την έναρξη των γεωτρήσεων ίσως διαρκέσει έξι και πλέον μήνες. Το βάθος της γεώτρησης, 1.700 μέτρα και πλέον κάτω από τον βυθό της θάλασσας, θα είναι 200 μέτρα μεγαλύτερο από εκείνο της πετρελαιοπηγής Μακόντο, στον Κόλπο του Μεξικού, όπου έγινε η θανατηφόρος έκρηξη στις 20 Απριλίου.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 27/07/2010)