Αμερικανοί επιστήμονες κατηγόρησαν την βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP ότι επιχειρεί να εξαγοράσει την σιωπή των επιστημόνων και των καθηγητών πανεπιστημίου προκειμένου να προστατεύσει εαυτήν στην υπόθεση της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού που προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή
Αμερικανοί επιστήμονες κατηγόρησαν την βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP ότι επιχειρεί να εξαγοράσει την σιωπή των επιστημόνων και των καθηγητών πανεπιστημίου προκειμένου να προστατεύσει εαυτήν στην υπόθεση της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού που προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή.

«Πρόκειται πραγματικά για μία τεράστια προσπάθεια καθ’ ολοκληρίαν εξαγοράς της σιωπής του Πανεπιστημίου», δήλωσε το BBC Ο Καρλ Νέλσον, επί κεφαλής της Αμερικανικής Ενώσεως Πανεπιστημιακών Καθηγητών.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου που πρότεινε η BP στους επιστήμονες, απαγορεύεται στους ερευνητές να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποιούν για λογαριασμό της. Επί πλέον, απαγορεύεται να κοινοποιούν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τουλάχιστον τρία χρόνια ή έως ότου η κυβέρνηση δώσει την τελική έγκρισή της στο πρόγραμμα αποκαταστάσεως του Κόλπου του Μεξικού.

Παράλληλα, η BPανακοίνωσε ότι προσέλαβε περισσότερους από δέκα ερευνητές με ειδίκευση στους πόρους του Κόλπου του Μεξικού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς, ο Μπομπ Σιπ, επί κεφαλής του τμήματος θαλασσίων επιστημών του πανεπιστημίου της Νοτίου Αλαμπάμα, όταν οι ερευνητές έθεσαν ως προϋπόθεση το να μπορούν να διατηρήσουν τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων για όλες τους τις έρευνες, την διαφάνεια και την ελευθερία να μοιρασθούν τα δεδομένα αυτά και με άλλους ερευνητές, η BP δεν ξαναεπικοινώνησε μαζί τους. Την ίδια ώρα πάντως η BPαρνείται ότι επέβαλε περιορισμούς στην κοινοποίηση των επιστημονικών πορισμάτων από τους ερευνητές.