Μειωμένες κατά 3,7% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα ήταν οι ημερήσιες εξαγωγές αργού του Ιράκ τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας χωρίς, ωστόσο, να παραθέτει τους λόγους της μείωσης. Ειδικότερες, οι εξαγωγές της χώρας – κατόχου των τρίτων μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο – υποχώρησαν σε περίπου 1,82 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή 54,7 εκατ. βαρέλια για το σύνολο του μήνα
Μειωμένες κατά 3,7% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα ήταν οι ημερήσιες εξαγωγές αργού του Ιράκ τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας χωρίς, ωστόσο, να παραθέτει τους λόγους της μείωσης.

Ειδικότερες, οι εξαγωγές της χώρας – κατόχου των τρίτων μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο – υποχώρησαν σε περίπου 1,82 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή 54,7 εκατ. βαρέλια για το σύνολο του μήνα.

Το Μάιο, οι εξαγωγές αργού είχαν διαμορφωθεί σε 1,89 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή 58,7 εκατ. βαρέλια συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιρακινού υπουργείου.

Οι ιρακινοί αξιωματούχοι απέδιδαν συνήθως τις μειώσεις των εξαγωγών τους είτε στις κακές καιρικές συνθήκες είτε στις επιθέσεις που δέχονταν οι πετρελαϊκές υποδομές της χώρας. Ωστόσο, στην ανακοίνωση με τα στοιχεία του Ιουνίου δεν αναφέρονται οι λόγοι της μείωσης.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγο μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Oil Marketing Co. του Ιράκ, Φαλάχ αλ-Άμρι, σύμφωνα με τον οποίο οι εξαγωγές αργού αναμένεται να αυξηθούν αυτόν το μήνα σε περισσότερα από 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι εξαγωγές αργού του Ιράκ έφεραν το 2008 το 86% των συνολικών κρατικών εσόδων. Η χώρα εξακολουθεί να βασίζεται στις πωλήσεις πετρελαίου προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμησή της έπειτα από δεκαετίες συγκρούσεων και οικονομικών κυρώσεων.