Ξεκινά Σήμερα η Επιχείρηση Σφραγίσματος του Πηγαδιού της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού

Ενώ η ποσότητα πετρελαίου που έχει διαρρεύσει στην περιοχή του Κόλπο του Μεξικού εξαιτίας της διαρροής στην πλατφόρμα Deepwater Horizon της BP από τις 20 Απριλίου υπολογίζεται σε περίπου 4,9 εκατ. βαρέλια (ή 780 εκατ.) πετρελαίου, ξεκινά σήμερα η επιχείρηση σφραγίσματος του πηγαδιού άντλησης πετρελαίου από το οποίο ξεκίνησε η οικολογική καταστροφή. Για το αποτελεσματικό κλείσιμο του πηγαδιού θα ριχτούν υγρά και στερεά υλικά και κατόπιν άφθονη ποσότητα τσιμέντου
energia.gr
Τρι, 3 Αυγούστου 2010 - 10:56
Ενώ η ποσότητα πετρελαίου που έχει διαρρεύσει στην περιοχή του Κόλπο του Μεξικού εξαιτίας της διαρροής στην πλατφόρμα Deepwater Horizon της BP από τις 20 Απριλίου υπολογίζεται σε περίπου 4,9 εκατ. βαρέλια (ή 780 εκατ.) πετρελαίου, ξεκινά σήμερα η επιχείρηση σφραγίσματος του πηγαδιού άντλησης πετρελαίου από το οποίο ξεκίνησε η οικολογική καταστροφή. Για το αποτελεσματικό κλείσιμο του πηγαδιού θα ριχτούν υγρά και στερεά υλικά και κατόπιν άφθονη ποσότητα τσιμέντου.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος του πετρελαϊκού ομίλου ΒΡ, Κεντ Ουέλς, γίνονται δοκιμές για την επιχείρηση αυτή και θα εκτιμηθούν τα αποτελέσματά τους, ενώ θα επιχειρηθούν και κάποιες αναγκαίες προσαρμογές. Παράλληλα, δεν απέκλεισε η σημερινή επιχείρηση να συνεχιστεί κι όλη την Τετάρτη.
 
«Οι επιστημονικές ομάδες εκτιμούν πως συνολικά περίπου 4,9 εκατ. βαρέλια έχουν διαρρεύσει από την γεώτρηση», τόνισαν οι υπεύθυνοι της κοινής ομάδος δράσης, που συνδεκάζει τη ΒΡ και την αμερικανική κυβέρνηση, στο ανακοινωθέν που συνοδεύει τις νέες εκτιμήσεις.

«Ένα τμήμα του πετρελαίου αυτού και του φυσικού αερίου δεν έχει εκχυθεί στον ωκεανό: οι εργασίες παράλληλης γεώτρησης της ΒΡ υπό την εποπτεία των ΗΠΑ επέτρεψαν να συλλεχθούν περίπου 800.000 βαρέλια» πριν τοποθετηθεί, στα μέσα Ιουλίου, το κάλυμμα στη γεώτρηση.

Συγκριτικά, κατά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989, η ποσότητα που είχε μολύνει την ακτογραμμή της περιοχής ανερχόταν σε 41 εκατ. λίτρα αργού πετρελαίου.