Με στρατηγικές συμμαχίες που θα βοηθήσουν την εταιρεία να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια και να ανοιχτεί σε νέες αγορές ο όμιλος Πετζετάκις επιχειρεί να γυρίσει σελίδα κοιτάζοντας με αισιοδοξία το μέλλον μετά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε το προηγούμενο διάστημα.
Με στρατηγικές συμμαχίες που θα βοηθήσουν την εταιρεία να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια και να ανοιχτεί σε νέες αγορές ο όμιλος Πετζετάκις επιχειρεί να γυρίσει σελίδα κοιτάζοντας με αισιοδοξία το μέλλον μετά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε το προηγούμενο διάστημα. Εχοντας ξεκινήσει από τον περασμένο χρόνο την αναδιάρθρωσή της, η Πετζετάκις σχεδιάζει τα επόμενα βήματα που θα τη θέσουν σε τροχιά ανάπτυξης και διεκδικεί μερίδιο από τα έργα υποδομών που υλοποιούνται σε χώρες των Βαλκανίων, της Αφρικής αλλά και της Ευρώπης.

Η διεθνής οικονομική κρίση βρήκε τον όμιλο σε περίοδο ανασυγκρότησης. Παρ΄ ότι το ενδιαφέρον για παραγγελίες ήταν ζωντανό, η εταιρεία δεν μπορούσε, λόγω της έλλειψης κεφαλαίων, να να ανταποκριθεί πάντοτε εξαιτίας των δυσκολιών στην προμήθεια πρώτων υλών. Παρ΄ όλα αυτά και επιλέγοντας το 2009 να προχωρήσει σε μια ριζική αναδιάρθρωση και στον επανασχεδιασμό του στρατηγικού της σχεδίου, φαίνεται να αφήνει πίσω της τα κακά όνειρα του παρελθόντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται μιαν ανάσα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την κεφαλαιακή ενίσχυσή της και την επαναφορά της με αξιώσεις στον διεθνή επιχειρηματικό στίβο.

Μια ανάσα από τη συμφωνία
Στελέχη της εταιρείας λένε ότι είναι πλέον θέμα χρόνου η ολοκλήρωση συμφωνίας για την εξαγορά του δανεισμού της και την μακροχρόνια ανανέωσή του και οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται σε τεχνικής φύσεως προβλήματα και κυρίως στο γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις που γίνονται περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η αξιολόγηση του business plan της εταιρείας αλλά και των προοπτικών του ομίλου σε χώρες που έχει παρουσία. Την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης της εταιρείας και την εξαγορά υπαρχόντων ομολογιακών δανείων θα συμπληρώσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Η συμφωνία με ξένους επενδυτές θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και αναμένεται να εξασφαλίσει για τον όμιλο τα κεφάλαια εκείνα τα οποία θα είναι ικανά να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή της σε μακροπρόθεσμη βάση. Ηδη υπάρχει συμφωνία με τις ξένες πιστώτριες τράπεζες ενώ αναμένεται και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 40% του δανεισμού της. Στελέχη της εταιρείας λένε ότι ο ρόλος των τραπεζών στην επιβίωσή της στις δύσκολες στιγμές της ήταν καθοριστικός.

Καμία απόλυση
Η ριζική διοικητική αναδιάρθρωση που έγινε τους προηγούμενους μήνες, ενώ βασίστηκε στην εφαρμογή προγράμματος περικοπής του κόστους, δεν έφερε και μείωση θέσεων εργασίας, γεγονός το οποίο, λένε στελέχη της εταιρείας, δεν πρόκειται να γίνει ούτε στο μέλλον καθώς το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι γι΄ αυτήν σημαντικός παράγοντας που θα συντελέσει στην μελλοντική ανάπτυξη. Στην Ελλάδα η Πετζετάκις απασχολεί 370 άτομα και συνολικά ο όμιλος σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται 1.150. Μάλιστα στόχος είναι η Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης, να αποτελέσει το εφαλτήριο για τη μελλοντική ανάπτυξη του ομίλου. Η αναγεννημένη Πετζετάκις στοχεύει να έχει μια πολυεθνική οργάνωση με διακριτούς ρόλους ως προς τη διοίκηση αλλά και την εκτέλεση του στρατηγικού της πλάνου για αποτελεσματικότερη λειτουργία και επίτευξη των στόχων της. Για τούτο πρόσφατα προχώρησε και σε διοικητικές αλλαγές διαχωρίζοντας την θέση του προέδρου που κατέχει ο κ. Γιώργος Πετζετάκις από αυτήν του διευθύνοντος συμβούλου την οποία ανέλαβε στα τέλη του Ιουλίου ο Ελβετός Αlex Reinhart με πολυετή εμπειρία στη διοίκηση πολυεθνικών ομιλών.

Εργα 300 εκατ. ευρώ
Στις νέες στρατηγικές κινήσεις εντάσσεται και η επικέντρωση του ενδιαφέροντος στην αγορά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού σε μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στα οποία η εταιρεία μπορεί να έχει θέση. Ηδη στο μικροσκόπιο της Πετζετάκις βρίσκονται έργα υποδομής που μπορούν να φέρουν πωλήσεις 300 εκατ. ευρώ και αφορούν μεταξύ άλλων υποδομές στη Ν. Αφρική και στην υπόλοιπη ήπειρο όπου η εταιρεία διαθέτει και εργοστάσιο, όπως αγωγούς για πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, έργα άρδευσης και ύδρευσης, εργοστάσια αφαλάτωσης, αποχετευτικά έργα και τηλεπικοινωνιακές υποδομές, υποθαλάσσιους και μη αγωγούς στη Μέση Ανατολή, μεγάλα αποχετευτικά έργα στα Βαλκάνια αλλά και έργα στην Ελλάδα όπως αγωγούς και υδροηλεκτρικά έργα.

Σύμβαση 15,3 εκατ. δολαρίων στην Αγκόλα

Στα πλαίσια του ανοίγματός της σε νέες αγορές, η Πετζετάκις πέτυχε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις την υπογραφή, στα τέλη Ιουνίου, σύμβασης ύψους 15,3 εκατ. δολαρίων με την ισπανική κατασκευαστική Βefesa Αgua-Riogersa που αφορά στην προμήθεια του συνόλου των σωλήνων για την κατασκευή δικτύου ύδρευσης στην επαρχία Cunene της Αγκόλας. Στελέχη της εταιρείας χαρακτηρίζουν την εξέλιξη αυτή ως το επιστέγασμα της αναπτυξιακής πορείας που η Πετζετάκις εκτιμά ότι θα έχει τα επόμενα χρόνια μετά και την αναδιάρθρωση, αλλά και του ισχυρού ονόματος και της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές λόγω των εξειδικευμένων λύσεων που δίνουν τα προϊόντα της. 
Μάλιστα η ανάθεση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη σύμβαση έργου στην 50χρονη ιστορία του ομίλου και επετεύχθη έναντι ισχυρού διεθνούς ανταγωνισμού και εν μέσω διαπραγματεύσεων για την χρηματοοικονομική ενίσχυσή του. Το έργο το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 12 μηνών αφορά σε αγωγούς πόσιμου νερού μήκους 100 χλμ., μικρών και μεγάλων διαμέτρων, και αποτελεί ενθαρρυντικό γεγονός καθώς η ανάθεση είναι μια πρώτη ουσιαστική ένδειξη ότι το στρατηγικό πλάνο που ακολουθείται από τις αρχές του 2009 και αφορά στην επικέντρωση πολύτιμων πόρων και στελεχικού δυναμικού σε αναπτυσσόμενες αγορές αρχίζει και αποδίδει.

Σήμερα η Πετζετάκις έχει παραγωγική παρουσία σε 6 χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Σκόπια, Νότια Αφρική) με 11 μονάδες παραγωγής, εκ των οποίων οι δύο στην Ελλάδα (στη Σίνδο και τη Θήβα) ενώ τα δίκτυα διανομής της εκτείνονται σε συνολικά 80 χώρες. Ιδιαίτερα θετικό είναι ότι ακόμα και εν μέσω κρίσης σε αγορές όπως η γερμανική που αποτελεί τη σημαντικότερή της, και παρά τα όποια προβλήματα, έχει πετύχει αύξηση της τάξης του 25%, ενδεικτικό της δυναμικής ανάπτυξης που υπάρχει. Ο στόχος τώρα είναι ο «κοιμώμενος γίγαντας» Πετζετάκις να ξυπνήσει και να επανέλθει στη θέση του leader που κατείχε πριν από τις περιπέτειές του.
(από την εφημερίδα "Τα Νέα", 7/8/2010)