Μπορεί οι διεθνείς τιμές του λιθάνθρακα (coal) να έχουν μειωθεί κατά 10% από τις αρχές του έτους και να διαπραγματεύονται σήμερα γύρω στα 91 δολάρια ανά τόνο στην αγορά της Αυστραλίας και της ΝΑ Ασίας, όμως οι αυξομειώσεις της τιμής του θερμικού κάρβουνου, που καλύπτει κυρίως τις ανάγκες μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού, παρουσιάζουν πολύ μικρότερη μεταβλητότητα σε σύγκριση με άλλα δύο βασικά καύσιμα, δηλαδή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

Μπορεί οι διεθνείς τιμές του λιθάνθρακα ( coal) να έχουν μειωθεί κατά 10% από τις αρχές του έτους και να διαπραγματεύονται σήμερα γύρω στα 91 δολάρια ανά τόνο στην αγορά της Αυστραλίας και της ΝΑ Ασίας, όμως οι αυξομειώσεις της τιμής του θερμικού κάρβουνου, που καλύπτει κυρίως τις ανάγκες μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού, παρουσιάζουν πολύ μικρότερη μεταβλητότητα σε σύγκριση με άλλα δύο βασικά καύσιμα, δηλαδή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Εξάλλου, αυτή η διαχρονική σταθερότητα των τιμών του λιθάνθρακα σε συνδυασμό με τα άφθονα αποθέματα σε Ασία, Αφρική και Βόρεια και Νότια Αμερική είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το καύσιμο αυτό, παρά την καταστροφολογία της Κλιματικής Αλλαγής και των φανατικών οπαδών της, εξακολουθεί να καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος των αναγκών στην ηλεκτροπαραγωγή και στη βιομηχανία (παραγωγή τσιμέντου και χάλυβα). Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του ΙΕΑ, ο λιθάνθρακας καλύπτει σήμερα το 30% της παγκόσμιας πρωτογενούς ενεργειακής ζήτησης.

Ένας από τους λόγους που οι τιμές του θερμικού κάρβουνου έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται στο γεγονός ότι η Κίνα, ένας από τους παραδοσιακούς εισαγωγείς, με αυξανόμενες ανάγκες τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να περιορίζει τις αγορές της. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η Κίνα εισήγαγε σχεδόν 50 εκατ. τόνους λιθάνθρακα για χρήση κυρίως στην ηλεκτροπαραγωγή, σημειώνοντας μια αύξηση 130% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι όταν είχε εισάγει 21,8 εκατ. τόνους και ωθώντας την τιμή προς τα άνω αφού η κινεζική ζήτηση ήρθε να αντισταθμίσει μια υποτονική αγορά σε Ευρώπη και Ιαπωνία.

Οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ότι η Κίνα τείνει να αναδειχθεί σε παράγοντα-κλειδί της διεθνούς αγοράς, λόγω του διπλού της ρόλου ως εισαγωγέα, αλλά και εξαγωγέα λιθάνθρακα, καθώς η χώρα διαθέτει εκτενή κοιτάσματα. Όμως τα τελευταία χρόνια καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει την παράνομη και επικίνδυνη εξόρυξη κάρβουνου, κλείνοντας πολλά ορυχεία στην περιοχή Shanxi, οι ανάγκες για εισαγωγές καλής ποιότητας θερμικού κάρβουνου έχουν αυξηθεί.

Όμως, το τελευταίο διάστημα και καθώς αυξήθηκε η ηλεκτροπαραγωγή από υδροηλεκτρικές μονάδες, καθώς και η εγχώρια παραγωγή λιθάνθρακα, η κυβέρνηση άρχισε να περιορίζει τις εισαγωγές, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στις διεθνείς τιμές. Σε κάθε περίπτωση, η κινεζική αγορά παραμένει μεγάλη αφού εκτιμάται ότι θα χρειασθεί 85-90 εκατ. τόνους εισαγωγές θερμικού λιθάνθρακα για το 2010 με παρόμοιες ή και ελαφρώς μειωμένες ποσότητες για το 2011, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του Energia. gr