Καυτός ο εφετινός Δεκαπενταύγουστος και όχι μόνον θερμοκρασιακά. Κόντρα στην παράδοση που θέλει την περίοδο αυτή να ατονεί η πολιτική ζωή, καθώς οι πρωταγωνιστές της εκδράμουν στα νησιά και στις παραλίες, είχαμε, πέρα από τις γνωστές (λόγω μνημονίου) επιπτώσεις στην οικονομία, και τις έντονες αντιδράσεις που προκαλούνται, αντιδράσεις και για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ αιφνιδίως φθάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό κ. Α. Παπανδρέου (άρτι αφιχθέντα από την Πάρο) ο ισραηλινός ομόλογός του κ. Νετανιάχου.
Καυτός ο εφετινός Δεκαπενταύγουστος και όχι μόνον θερμοκρασιακά. Κόντρα στην παράδοση που θέλει την περίοδο αυτή να ατονεί η πολιτική ζωή, καθώς οι πρωταγωνιστές της εκδράμουν στα νησιά και στις παραλίες, είχαμε, πέρα από τις γνωστές (λόγω μνημονίου) επιπτώσεις στην οικονομία, και τις έντονες αντιδράσεις που προκαλούνται, αντιδράσεις και για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ αιφνιδίως φθάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό κ. Α. Παπανδρέου (άρτι αφιχθέντα από την Πάρο) ο ισραηλινός ομόλογός του κ. Νετανιάχου. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, την Κυριακή τελείται, για πρώτη φορά μετά το 1923, Θεία Λειτουργία στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, μέσα σε ένα κλίμα έντονης ανησυχίας για το ενδεχόμενο οι γνωστοί θερμοκέφαλοι (και από τις δύο χώρες) να δημιουργήσουνεπεισόδια που θα τινάξουν στον αέρα την επιχειρούμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση. Διότι δεν μπορεί να αγνοηθεί, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η χειρονομία καλής θέλησης από την Αγκυρα, ούτε και η απόφαση να διακόψει τις έρευνές του στο Αιγαίο το περιώνυμο «Πίρι Ρέις». 

Κατά έναν περίεργο τρόπο όλα αυτά τα γεγονότα συνδέονται μεταξύ τους. Διότι δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνοϊσραηλινό φλερτ αναπτύχθηκε ακριβώς όταν ράγισε ο τουρκοϊσραηλινός άξονας και έχει στόχο κυρίως τη στρατιωτική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας, τη στιγμή που όλες οι μελέτες δείχνουν ότι στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος των αλλεπάλληλων εξόδων του Πίρι Ρέις στο Αιγαίο και νοτιότερα, ενώ είναι γνωστό ότι η Κύπρος και το Ισραήλ συνεργάζονταιήδη στον τομέα αυτόν. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο κ. Νετανιάχου συναντάται με τον κ. Παπανδρέου, λιγότερο από έναν μήνα μετά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ, ενώ αναμένεται να επαναληφθούν το φθινόπωρο οι διακοπείσες (λόγω της ισραηλινής επίθεσης στα πλοία που κατευθύνονταν προς τη Γάζα) ελληνοϊσραηλινές στρατιωτικές ασκήσεις. Με τις εξελίξεις αυτές είναι προφανές ότι ενεργοποιείται και πάλι ο ρόλος της Ελλάδας στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, καθώς μάλιστα η υπερδραστηριοποίηση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή έχει προκαλέσει την αντίδραση των μετριοπαθών αραβικών καθεστώτων. 

Μένει φυσικά να ανιχνευθεί η περαιτέρω πορεία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την επιλογή από την Αγκυρα της πολιτικής του ζεστού και του κρύου, η οποία έχει προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας. Ο κ. Δρούτσας μίλησε ήδη για «κουτοπονηριές και προκλήσεις» αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις και στις εξόδους του «Πίρι Ρέις» που δεν συμβαδίζουν με τη «φιλική ατμόσφαιρα» που επιχειρείται να δημιουργηθεί, μετά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα και το πολυσυζητημένο γεύμα στη Ρόδο με τον κ. Νταβούτογλου. Πέρα όμως από τις γνωστές προκλήσεις, θα πρέπει να επισημανθεί η ιδιαίτερη σημασία της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει τη Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, όπως και τις λειτουργίες σε άλλους ορθόδοξους χώρους λατρείας στην Καππαδοκία, στην Εφεσο ή στην Πέργαμο, τη στιγμή που εμείς εδώ στην Αθήνα συνεχίζουμε να δημιουργούμε προσκόμματα στην ανέγερση ενός τζαμιού για τις ανάγκες των πολυάριθμων μουσουλμάνων μεταναστών. 

(από την εφημερίδα "Το Βήμα", 14/8/2010)