Στις 4 Μαρτίου 2010, μόλις η Κυβέρνησις εξήγγειλε τα πρώτα φορολογικά και περιοριστικά μέτρα, από την στήλη αυτή γράφαμε: «Καταιγίδα μέτρων χωρίς προοπτική εξήγγειλε χθες η Κυβέρνησις. Παρ’ ότι ο Πρωθυπουργός είπε ότι τα μέτρα αυτά θα δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία, ισχύει το αντίθετο. Δεν δίδουν καμμία τέτοια προοπτική. Είναι μέτρα ανάγκης, αμιγώς δημοσιονομικού χαρακτήρος, γιά να αποφευχθή η πτώχευσις της χώρας. Και όχι γιά να επέλθη η ανάπτυξις.

Στις 4 Μαρτίου 2010, μόλις η Κυβέρνησις εξήγγειλε τα πρώτα φορολογικά και περιοριστικά μέτρα, από την στήλη αυτή γράφαμε:

 

«Καταιγίδα μέτρων χωρίς προοπτική εξήγγειλε χθες η Κυβέρνησις. Παρ’ ότι ο Πρωθυπουργός είπε ότι τα μέτρα αυτά θα δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία, ισχύει το αντίθετο. Δεν δίδουν καμμία τέτοια προοπτική. Είναι μέτρα ανάγκης, αμιγώς δημοσιονομικού χαρακτήρος, γιά να αποφευχθή η πτώχευσις της χώρας. Και όχι γιά να επέλθη η ανάπτυξις.

»Πέραν της μειώσεως των δημοσίων δαπανών που είναι πράγματι αναγκαία, τα μέτρα βάλλουν ευθέως κατά εκείνων που πραγματοποιούν επενδύσεις και δημιουργούν ανάπτυξη. Υπ’ αυτή την έννοια τα μέτρα δεν είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Η ελληνική οικονομία θα σωθή μόνο αν μειωθή δραστικά το ίδιο το κράτος, που εξακολουθεί να την στραγγαλίζη».

 

Τα φορολογικά μέτρα

 

Σήμερα, πέντε μήνες μετά την εξαγγελία του πρώτου πακέτου φορολογικών και περιοριστικών μέτρων, τα όσα γράφαμε τότε έχουν επιβεβαιωθή πλήρως. Η οικονομία έχει όντως στραγγαλισθή. Και η κύρια αιτία είναι το ίδιο το δημόσιο. Προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια ελλείμματά του, η Κυβέρνησις εστράφη κατά του ιδιωτικού τομέως. Και έτσι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μετετράπη σε πρόβλημα ολοκλήρου της οικονομίας. Η σημερινή ύφεσις οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ασφυκτική παρέμβαση του κράτους.

 

Σημειωτέον ότι στις 4 Μαρτίου η χώρα μας δεν είχε ακόμη προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στηρίξεως και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα μέτρα εκείνα είχαν μεν την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά κατά κύριο λόγο ήταν προϊόν της Κυβερνήσεως Παπανδρέου. Τότε δεν υπήρχε ακόμη «τρόικα». Επομένως όλοι αυτοί που κατηγορούν σήμερα τους ξένους γιά την ύφεση που διέρχεται η οικονομία, μάλλον στους κυβερνώντες σοσιαλιστές θα έπρεπε να απευθύνονται. Διότι τουλάχιστον τα φορολογικά μέτρα, είναι σαφώς σοσιαλιστικής εμπνεύσεως. Υπενθυμίζουμε μερικά:

 

- Αύξησις του ανωτάτου συντελεστού φορολογίας εισοδήματος από 40% σε 45% γιά ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Και γιά το εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ που αποκτήθηκε κατά το έτος 2009, εφ’ άπαξ εισφορά με συντελεστή φόρου 1% επί πλέον του φόρου κλίμακος.

 

- Εφαρμογή του ανωτάτου αυτού συντελεστού 45% και γιά τα μερίσματα από τα διανεμόμενα κέρδη επιχειρήσεων. Έτσι, όταν στην γειτονική Βουλγαρία αλλά και στην Κύπρο ο συντελεστής φόρου γιά τα εταιρικά κέρδη είναι μόλις 10%, στην Ελλάδα είναι υπερτετραπλάσιος. Ως κίνητρο επενδύσεων!

 

- Δεκαπλασιασμός του φόρου ακινήτων γιά ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 800 χιλιάδων ευρώ. Στην θέση του ΕΤΑΚ με συντελεστή φόρου 1 τοις χιλίοις, η Κυβέρνησις του ΠΑΣΟΚ επέβαλε ΦΜΑΠ με συντελεστή φόρου 1% και σε κάποιες περιπτώσεις 2%.

 

- Ορυμαγδός αυξήσεων στην έμμεση φορολογία. Στους συντελεστές του ΦΠΑ, στην φορολογία καυσίμων, στους ειδικούς φόρους καπνού και οινοπνεύματος καθώς και σε πλείστα όσα άλλα είδη που θεωρούνται πολυτελείας. Με αποτέλεσμα να πέση απότομα η κατανάλωσίς τους.

 

Αναγκαία σμίκρυνσις

 

Όλα αυτά είναι που έχουν προκαλέσει την σημερινή ύφεση και όχι τα μέτρα που επέβαλε εκ των υστέρων η «τρόικα». Ουδέποτε εισηγήθηκαν οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ισχύη στην Ελλάδα φόρος επί των επιχειρηματικών κερδών 45%, όταν στις γειτονικές ανταγωνιστικές χώρες είναι μόλις 10%. Θα ήταν παράλογο να ζητήσουν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, με τα μέτρα τους αποβλέπουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητος της ελληνικής οικονομίας. Τέτοιους παραλογισμούς μόνο οι σοσιαλιστές διαπράττουν.

 

Η πραγματικότης είναι δυστυχώς αμείλικτη. Το κράτος είναι ο κύριος υπαίτιος της υφέσεως. Εν τούτοις όλοι ζητούν από το κράτος να παρέμβη γιά την ανάπτυξη. Λέγεται ότι στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός κάτι τέτοιο θα εξαγγείλη. Ενώ θα ήταν απείρως καλύτερο να ανακοινώση σμίκρυνση του κράτους και λιγώτερη παρέμβασή του στην οικονομία.

(από την εφημερίδα "Εστία", 17/8/2010)