Μία στρατηγική απεμπλοκής των ΗΠΑ από την Μέση Ανατολή μέσω της μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου προτείνει ο καθηγητής
Michael Mandelbaum, στο νέο του βιβλίο με τίτλο
«The Frugal Superpower: America's Global Leadership in a Cash-Strapped Era».
Καθώς ο συγγραφέας θεωρεί ότι καμία πολιτική από όσες εφαρμόστηκαν, αλλά και από όσες εφαρμοστούν στα άμεσο μέλλον, δε φαίνεται ικανή να κάνει τη Μέση Ανατολή ασφαλή για τις ΗΠΑ και γενικά για όλον τον κόσμο, πιστεύει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι παθολογίες της περιοχής δεν θα βλάψουν το παγκόσμιο σύστημα. Και μόνος τρόπος για να καταστεί αυτό εφικτό, είναι να μειωθεί η σημασία της Μέσης Ανατολής. Πράγμα το οποίο μπορεί, με τη σειρά του, να πραγματοποιηθεί, μόνον με την μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, από το οποίο η Μέση Ανατολή αντλεί την σπουδαιότητά της.
Ο
Michael Mandelbaum είναι κάτοχος της έδρας
Christian A. Herter Professor και Διευθυντής του American Foreign Policy Program στη σχολή Ανωτέρων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου
John Hopkins στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Ο Mandelbaum θεωρεί ότι οι πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση Ομπάμα από το φθινόπωρο του 2010 στην περιοχή (πίεση για απευθείας ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, πίεση στο Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα και προσπάθεια σταθεροποίησης του Ιράκ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων) δεν έχουν μεγάλες προοπτικές επιτυχίας. Μάλιστα, υπενθυμίζει και τις αποτυχημένες προσπάθειες της περιόδου Κλίντον για ειρήνευση του Ισραήλ με τους συμμάχους του.
Έτσι, σύμφωνα με τον συγγραφέα, μία μεγάλη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μειώσει σημαντικά και την παγκόσμια κατανάλωση. Η εξέλιξη αυτή θα ελαττώσει, εξάλλου, και τα έσοδα κυβερνήσεων της περιοχής, οι οποίες χρηματοδοτούν με τις πετρελαϊκές τους δραστηριότητες πολιτικές μη φιλικές προς τα αμερικανικά συμφέροντα. Στην κατηγορία αυτή ο Mandelbaum κατατάσσει όχι μόνο το Ιράν, αλλά και τη Σαουδική Αραβία η οποία, χάρη στον πετρελαϊκό της πλούτο, προωθεί στην περιοχή τον Ουαχαβιτισμό, μορφή ακραίου συντηρητικού ισλαμισμού, την οποία ενστερνίζονταν οι τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου. Παρατηρεί, μάλιστα, ότι μία τέτοια στρατηγική θα αποδυναμώσει και ηγέτες με ανταγωνιστική προς την Αμερική πολιτική κι από περιοχές πέραν της Μέσης Ανατολής, όπως ο Πούτιν κι ο Τσάβες, που ηγούνται χωρών που μεγάλο μέρος των εσόδων τους προέρχεται από την παραγωγή «μαύρου χρυσού».
Ως καλύτερο τρόπο για την μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο ο Mandelbaum προτείνει την αύξηση της φορολογίας της βενζίνης, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση στις ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή θα αυξήσει μακροπρόθεσμα τη ζήτηση τόσο για ενεργά αποδοτικά οχήματα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα όσο και για βιοκαύσιμα.
Ο Mandelbaum θεωρεί ότι στον τομέα αυτό οι ΗΠΑ κακώς δεν ακολουθούν το παράδειγμα των Ευρωπαίων και των Ιαπώνων που παραδοσιακά επιβάλλουν υψηλή φορολογία στην βενζίνη. «Συγκριτικά με αυτό που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον της Αμερικής, η τιμή της βενζίνης είναι ολέθρια φτηνή. Η άρνηση των ΗΠΑ να πληρώσει την βενζίνη όσο χρειάζεται για την ίδια την χώρα (αλλά και για άλλες), συνιστά τη μεγαλύτερη αποτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», καταλήγει ο Αμερικανός καθηγητής.
Τονίζει, μάλιστα, ότι η κίνηση αυτή μπορεί όχι μόνο να απαλλάξει την χώρα από τα προβλήματα της εμπλοκής στην μεσανατολική σκακιέρα, αλλά και να ξανακάνει τις ΗΠΑ μία αποφασισμένη και αποτελεσματική παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη, χωρίς να έχει ανάγκη την συνεργασία ξένων κρατών και κυβερνήσεων.
Συγγραφέας: Michael Mandelbaum
Σελίδες
: 224 pages
Εκδότης
: Public Affairs
Έκδοση: 10 Αυγούστου 2010
Γλώσσα
: Αγγλικά
ISBN-10: 158648916X
ISBN-13: 978-1586489168