Σημαντικά μειωμένα καθαρά κέρδη αναμένεται να εμφανίσουν στο α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης οι δυο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ελλάδας,Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκοπήσεις του Reuters.
Σημαντικά μειωμένα καθαρά κέρδη αναμένεται να εμφανίσουν στο α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης οι δυο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ελλάδας,Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκοπήσεις του Reuters.

ΕΛΠΕ: Πίεση στα κέρδη λόγω της ύφεσης

Τα Ελληνικά Πετρέλαια αναμένεται να καταγράψουν  πτώση της τάξης του 53% στα κέρδη του α’ εξαμήνου, λόγω της ύφεσης καθώς και της χαμηλότερης αξίας των πετρελαϊκών αποθεμάτων.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έξι αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters κάνουν λόγο για  δημοσιευμένα καθαρά κέρδη ύψους 66,6 εκατ. ευρώ, ενώ εξαιρουμένης της επίπτωσης των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου στα αποθέματα, τα προσαρμοσμένα «καθαρά» κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν 31% χαμηλότερα στα 78,3 εκατ. ευρώ, λόγω του χαμηλότερου όγκου των πωλήσεων.
Σε λειτουργικό επίπεδο, τα EBITDA αναμένεται να είναι   αυξημένα κατά 10% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους,  στα 276 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά  το β’ τρίμηνο, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για καθαρά κέρδη  23,6 εκατ. ευρώ, από 106 εκατ. ευρώ πέρυσι και EBITDA  126 εκατ. ευρώ, από 159 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2009.

Προβλέψεις παρείχαν οι Alpha Finance, ATE Securities, Euroxx Securities, Investment Bank of Greece, National Securities και Proton Bank

Motor Oil: Πλήγμα για τα κέρδη η έκτακτη φορολογία

Οσον αφορά την Motor Oil, έξι αναλυτές εκτιμούν πως η έκτακτη φορολόγηση και οι δυσμενείς συνθήκες όσον αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, θα πλήξουν τα μεγέθη του α’ εξαμήνου, εκτιμώντας πως τα καθαρά κέρδη θα καταγράψουν  πτώση της τάξης του 83%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις τους, τα καθαρά κέρδη της Motor Oil θα διαμορφωθούν  στα 17,8 εκατ. ευρώ, έναντι των 105,2 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του προηγούμενου έτους. Τα EBITDA αναμένεται να είναι  χαμηλότερα κατά 47% στα  82 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνουν, η έκτακτη φορολόγηση της Motor Oil αναμένεται να ανέλθει στα 13 εκατ. ευρώ.

Για το  β’ εξάμηνο, οι αναλυτές αναμένουν υποχώρηση των καθαρών κερδών στα  5,3 εκατ. ευρώ, από τα 85,9 εκατ. ευρώ πέρυσι και των EBITDA  στα 46,2 εκατ. ευρώ από 109,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Προβλέψεις παρείχαν οι Alpha Finance, ATE Securities, Investment Bank of Greece, National Securities, Piraeus Securities και Proton Bank.

--- Οι εκτιμήσεις της Marfin Analysis για ΕΛΠΕ και Motor Oil

Εξάλλου, σημαντική υποχώρηση των καθαρών κερδών, αλλά «αξιοπρεπείς» λειτουργικές επιδόσεις εκτιμά η Marfin Analysis ότι θα ανακοινώσουν οι δυο ελληνικές πετρελαϊκές εταιρείες,Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, για το β’ τρίμηνοτης χρήσης.

Πιο αναλυτικά, για τα Ελληνικά Πετρέλαια η Marfin Analysis σε έκθεσή της στις 20/8 εκτιμά πως τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου θα είναι μειωμένα κατά 67%  στα 34 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 13,2% θα υποχωρήσουν τα EBITDA  στα 138 εκατ. ευρώ.

Για το α’ εξάμηνο της χρήσης, οι εκτιμήσεις της Marfin κάνουν λόγο για υποχώρηση των δημοσιευμένων καθαρών κερδών κατά 45%  στα 77 εκατ. ευρώ και ενίσχυση των EBITDA κατά 15%  στα 288 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά την Motor Oil, η χρηματιστηριακή, σε ξεχωριστή της έκθεση στις 20/8, αναμένει μείωση των δημοσιευμένων καθαρών κερδών κατά 91%  στα 7,7 εκατ. ευρώκαι υποχώρηση των EBITDA κατά 54%  στα 50,1 εκατ. ευρώ.

Για το α’ εξάμηνο, αναμένει δημοσιευμένα καθαρά κέρδη μειωμένα κατά 81%  στα 20,3 εκατ. ευρώκαι EBITDA 44% χαμηλότερα  στα 86 εκατ. ευρώ.

Η Marfin Analysis διατηρεί αμετάβλητη την σύσταση “buy” και τις τιμές στόχους των 7,90 ευρώ και 11,40 ευρώ ανά μετοχή και για τις δυο εταιρείες, αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα και των δυο εταιρειών θα ανακοινωθούν την  Τρίτη 24 Αυγούστου, μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.